ecopress
Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς... IGB: άνοιξε η στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

“Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Έθεσαν σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του

Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού.

Οι δύο πρωθυπουργοί φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι ο εκτός από αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ο IGB είναι και ένας αγωγός κοινών αξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο αγωγός δίνει ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας

“Οι βάσεις αυτού του έργου κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB είχαν τεθεί από το 2009, ωστόσο η ολοκλήρωση του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο δείχνει τη μεγάλη του αξία”, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή των εγκαινίων το , στην Κομοτηνή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αγωγός ” δίνει μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας” .

Επίσης υπογράμμισε ότι “η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε ένα ωμό εκβιασμό. Είναι κάτι που οι Βούλγαροι γείτονες μας το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, από πρώτο χέρι”.

Κιρίλ Πετκόφ: Τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου βάζει ο IGB

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν: Ο IGB διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμικη στον αγωγό που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίς Σχαχμπαζόφ. Είπε πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμικη στον αγωγό που μεταφέρει φυσικο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.

Η ταυτότητα του έργου

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora.

Σε πρώτη φάση, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.
Ο IGB, που συμπεριλήφθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίχθηκε ως έργο εθνικής προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Η λειτουργία του IGB, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το φθινόπωρο, το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, πιστοποιεί και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδεύσεων, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Το έργο υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της βόρειας Ελλάδας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU) βελτιώνει ουσιαστικά την κάθετη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με τις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Eνεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά

«Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα, για τη Βουλγαρία, είναι όμως μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια, για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια. Και αυτή τη σημασία του IGB για τις δύο φίλες χώρες δηλώνει εξάλλου η παρουσία του Kiril σήμερα μαζί μας» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο αγωγός  θα ενωθεί με τον ΤΑΡ

Στην ομιλία του επισήμανε ότι: «Οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Αργότερα, τα Κοινοβούλια μας το χαρακτήρισαν ως ένα έργο εθνικής προτεραιότητας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί για το αύριο. Η ολοκλήρωσή του ωστόσο, στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή συγκυρία -και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού και με αποφασιστικότητα τις όποιες τελευταίες προκλήσεις- αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου: Της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Είναι κάτι που οι Βούλγαροι γείτονες μας το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, από πρώτο χέρι. Η δική μας απάντηση, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου. Και δράσεις όπως οι σημερινές αποδεικνύουν, ότι αυτός ο στόχος είναι απολύτως εφικτός.
Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια, ενισχύοντας διπλά το αποτύπωμά της στον νέο χάρτη που διαμορφώνεται στον συγκεκριμένο τομέα.  Απ’ τη μία θωρακίζοντας τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς έχει πετύχει να είναι μία από τις χώρες εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε περίπτωση οριστικής και πλήρους διακοπής παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου και από την άλλη λειτουργώντας ως μια κομβική πύλη ενέργειας προς ολόκληρη την Ευρώπη. Με στόχο φυσικά πάντα τη συνολική πράσινη μετάβαση της ηπείρου.
Ο αγωγός που εγκαινιάζουμε σήμερα θα ενωθεί με τον ΤΑΡ και έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία η παρουσία εδώ του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, χώρας της οποίας το αέριο τροφοδοτεί τον TAP. Σας ευχαριστώ πολύ, υπουργέ, για την παρουσία σας. Και θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του. Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ένα «ανάχωμα» στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που -όπως ξέρετε- ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

de facto project managers του έργου

Ο κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε  «στην πολύ μεγάλη, προσωπική επιμονή του φίλου Kiril για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά -τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια-  μου είπε «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα». Και πράγματι, πρέπει να σας πω, ότι υπήρχε μία εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Χαίρομαι, λοιπόν, που είσαι σήμερα μαζί μας και που η επιμονή σου αυτή κινητοποίησε και όλους μας ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να μπορούμε σήμερα να εγκαινιάσουμε αυτό το σημαντικό έργο.
Για να επανέλθω, όμως, στη μεγάλη γεωγραφική σημασία της Ελλάδος ως πύλης εισόδου ενέργειας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, να σταθώ ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που δίνει η χώρα μας, που δίνει το αρμόδιο υπουργείο, στις υποδομές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, του LNG. Διότι η προμήθεια, η αποθήκευση και η επαναεριοποίηση γίνονται έτσι κλειδί για να μπορέσουμε να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε φυσικό αέριο και να μειώσουμε, εκ των πραγμάτων, την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο το οποίο μεταφέρεται μέσω δικτύου αγωγών από τη Ρωσία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, στρατηγική, καθοριστική είναι και η λειτουργία του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Είχαμε πάλι βρεθεί με τον Kiril πριν από δύο μήνες στην επίσημη παρουσίαση αυτού του σπουδαίου έργου και από τις εγκαταστάσεις του οποίου -δεν απέχουν πολύ από εδώ- θα ξεκινούν ποσότητες οι οποίες θα τροφοδοτούν πλέον και αυτόν τον αγωγό».

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ολοκλήρωση του έργου

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο και από τον ΔΕΣΦΑ, η προσθήκη σημαντικής αποθηκευτικής δυνατότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και στη Ρεβυθούσα, το σχετικό πλοίο έχει ήδη καταφθάσει και αναμένεται η αδειοδότησή του. Έτσι, αυξάνουμε σημαντικά την δυνατότητα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα και φυσικά διοχέτευσης του από την Ελλάδα, σε πρώτη φάση στους Βαλκάνιους φίλους μας, αύριο -γιατί όχι- και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το φυσικό αέριο από το ελληνικό σύστημα, το οποίο ήδη φτάνει μέχρι την κεντρική Ευρώπη με βάση το υφιστάμενο δίκτυο, μας βοηθάει να επιταχύνουμε αυτήν την απαραίτητη απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Ενώ ταυτόχρονα η Ελληνική λυβέρνηση δρομολογεί και μία σειρά από άλλα πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, όπως παραδείγματος χάρη η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αλλά και η πολύ σημαντική ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, μέσα από την οποία μπορούμε να φέρουμε καθαρή ενέργεια από τον ήλιο της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ειπώθηκε ήδη από τους προλαλήσαντες, έχει κατ’ επανάληψη και με όλους τρόπους αναγνωρίσει τη μεγάλη στρατηγική σημασία του IGB. Αντλήθηκαν 45 εκατομμύρια ευρώ από το ενεργειακό πρόγραμμα ανάκαμψης για την κατασκευή του, τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία διέθεσαν άλλα 39 εκατομμύρια. Η βουλγαρική πλευρά 150 εκατομμύρια, ενώ καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου ήταν και η συνεισφορά, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ.
Θέλω να ευχαριστήσω των Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και όλο το προσωπικό που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του.
Όπως πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά δύο ελληνικών εταιρειών, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τα οποία προσέφεραν την πρώτη ύλη, αλλά να σταθώ και ιδιαίτερα στην κατασκευαστική εταιρεία -ελληνική- τον ‘Αβακα, ο οποίος και αυτός υπερέβαλε εαυτόν και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το έργο, παρά το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εξαιρετικά σύνθετα στον κατασκευαστικό κλάδο, διότι έπρεπε και αυτός να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του Covid».

Από τη Ρεβυθούσα το 80% της καθημερινής ζήτησης στη Βουλγαρία

-«Το έργο, λοιπόν, αυτό επισφραγίζει, αγαπητέ Kiril, τη βούληση της Αθήνας να βρεθεί στο πλευρό της Σόφιας και ήδη ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει το 80% της καθημερινής ζήτησης της φίλης χώρας. Και φυσικά ο εφοδιασμός αυτός τώρα θα ενισχυθεί, θα διευκολυνθεί με έναν αγωγό 182 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μπορεί σε πρώτη φάση να διακινεί 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με προοπτική, όπως ειπώθηκε, να φτάσει στα 5 δισεκατομμύρια. Είναι γεμάτος, μόλις αδειοδοτηθεί θα ξεκινήσει η παράδοση του αερίου. Και μάλιστα έχει προβλεφθεί ο αγωγός αυτός να είναι διπλής ροής στην περίπτωση που χρειαστεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι:

«Είναι, λοιπόν, ο IGB ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας «αγωγός αξιών», που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα.
Αντίθετα, το δικό μου μήνυμα αγαπητέ Kiril προς εσένα και προς στον φίλο λαό της Βουλγαρίας, είναι ένα μήνυμα ειρήνης και ένα μήνυμα κοινής προόδου. Και μiα απόδειξη ότι η Ελλάδα και Βουλγαρία, παρά τις δυσκολίες, θέλουν και μπορούν να βαδίζουν μαζί στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σε καλώ λοιπόν να δρομολογήσουμε μαζί το έργο αυτό, το οποίο συμβολίζει και τη φιλία μας, εκπέμποντας μαζί τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες μας, αλλά και η Ευρώπη συνολικά, θα ξεπεράσουν τις τρικυμίες και θα οδηγηθούμε σύντομα στα ήρεμα νερά που όλοι θέλουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο έργο”.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κων/νος Ξιφαράς δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα σήμερα επιτυγχάνει ένα σημαντικό ορόσημο. Είχαμε την τιμή να εγκαινιαστεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βούλγαρο ομόλογό του, κ. Κίριλ Πετκοφ. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εμπορική λειτουργία του IGB, ο οποίος σε συνέργεια με τα υπόλοιπα έργα ενεργειακών υποδομών που στηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, διαμορφώνουν ένα σημαντικό πλέγμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση του IGB ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιο – Ανατολικής Ευρώπης , η δε κρισιμότητα του αγωγού IGB αναδεικνύεται πολύ περισσότερο σήμερα, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την τεχνική ομάδα του IGB, τα στελέχη του ICGB και φυσικά το Εργολάβο του έργου, ΑΒΑΞ, για την προσήλωσή τους στην τεχνικά άρτια ολοκλήρωση του έργου».

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σε κοινή Δήλωση των Σωκράτη Φάμελλου και Πέτης Πέρκα τομέραχη και αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  για τα εγκαίνια ολοκλήρωσης κατασκευής του IGB σημειώνεται ότι:

-«Καλωσορίζουμε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, την ολοκλήρωση κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), της βάσης του Κάθετου Διαδρόμου που αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας μετατρέποντάς την σε κόμβο φυσικού αερίου και συμβάλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών.

Θυμίζουμε ότι η  ολοκλήρωση της κατασκευής του IGB είχε οριστεί σε δεκαοκτώ (18) μήνες από τον Μάιο του 2019, όταν την έναρξη κατασκευής του είχαν εγκαινιάσει τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με τους ομολόγους τους Μπόικο Μπορίσοφ και Τεμένουσκα Πέκτοβα.​

Χαιρετίζουμε λοιπόν την ολοκλήρωση του IGB, έστω και με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, ενός έργου που ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και παρέχει φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, στους Βούλγαρους καταναλωτές.

Περιμένουμε όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη να στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά και τους καταναλωτές στην Ελλάδα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που, εξαιτίας των πολιτικών της, αντιμετωπίζουν ακραίες αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου εδώ και έναν χρόνο, με εξοργιστικά υπερκέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021 (δεκαπλάσια του 2020), όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας