ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/   Οι 146 από τους δήμους της χώρας, οι οποίοι μετά από τρεις παρατάσεις, ενώ η νομοθετημένη καταληκτική προθεσμία λήγει στις 15...

Του Αργύρη Δεμερτζή/

 

Οι 146 από τους δήμους της χώρας, οι οποίοι μετά από τρεις παρατάσεις, ενώ η νομοθετημένη καταληκτική προθεσμία λήγει στις 15 Μάιου 2018,  δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα στους δασικούς χάρτες, τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»,  επί της ουσίας στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών τους και εμποδίζουν τη λύση, που προωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου με νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για 1,5 εκατομμύριο «δασικά αυθαίρετα». Δηλαδή για ακίνητα που βρίσκονται σε  διαμορφωμένους  οικισμούς περιοχών, οι οποίοι είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945.

 

Η πολύ σοβαρή αυτή διάταση για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις αναδείχθηκε  στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την  Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στη Βουλή των Ελλήνων , στην διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κατερίνα Ιγγλέζη παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους για την έναρξη δημόσιου διαλόγου για την ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ) με χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

-«Η προθεσμία της 15ης Μαΐου 2918 είναι νομοθετημένη δεν αλλάζει με υπουργική απόφαση και θα είναι η καταληκτική»,  τόνισε ο αν ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κατά την εισαγωγική ομιλία του, αναφερόμενος στην υποχρέωση των δήμων να αποστείλουν τους χάρτες με τις οικιστικές πυκνώσεις. Ο ίδιος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να περιμένουμε» σημείωσε ότι οι προγραμματισμοί του ΥΠΕΝ προβλέπουν ότι η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται το θέμα τους τελευταίους μήνες ολοκληρώνει παράλληλα το έργο της, προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε μετά από διάλογο εντός και εκτός Βουλής να κατατεθεί μέχρι το τέλος Μάιου για ψήφιση στη Βουλή.

«Τραγική αμέλεια»

-«Πρόκειται για απαράδεκτη καθυστέρηση και τραγική αμέλεια από την πλευρά των δήμων. Θίγει τα δικαιώματα των πολιτών τους» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση του ecopress για  τις καθυστερήσεις των δήμων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τις οικιστικές πυκνώσεις.

-«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους της καθυστέρησης» είπε ο αν. υπουργός ΠΕΝ, προσθέτοντας ότι από την αυτοδιοικητική εμπειρία του το αναμενόμενο θα ήταν πρώτοι οι δήμοι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνεται να επιλυθεί το χρόνιο και ακανθώδες θέμα των οικιστικών πυκνώσεων.

Επίσης ο κ Φάμελλος επισήμανε ως παράδοξο και αποδεικτικό στοιχείο της «τραγικής αμέλειας», που έχουν επιδείξει, ότι μετά από τρεις παρατάσεις, αλλεπάλληλες επιστολές και προειδοποιήσεις που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ στους ΟΤΑ, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες δήμοι, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο υπουργείο ζητούν να αρχίσουν τώρα τις μελέτες για την εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους.

Λύση 7 σημείων

Το  ΥΠΕΝ δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress προωθεί λύση 7 σημείων για 1.5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα, η οποία θα προβλέπει συν των άλλων δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμηση.

Εκκρεμεί το ΣτΕ  

Οι οικιστικές πυκνώσεις,  όπως καθιερώθηκαν στην πολεοδομική ορολογία, ήταν δημιούργημα του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη για να απεμπλακεί η υπόθεση των δασικών χαρτών από τις μαζικές αντιρρήσεις πολιτών. Μάλιστα, συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς όπως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και το WWF Hellasπου την έχουν προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). To περασμένο καλοκαίρι το Ε’ τμήμα έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση και εκκρεμεί η απόφαση της ολομέλειας.

Με βάση την ρύθμιση που έγινε τότε, οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, μέχρι η πολιτεία να αποφανθεί με ποιο τρόπο θα τους αντιμετωπίσει συνολικά. Για να γίνει όμως αυτό οι ΟΤΑ όφειλαν να έχουν καταθέσει στοιχεία για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του δήμου (ή άλλα σχέδια) αλλά και τις οικιστικές πυκνώσεις. Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, το μεγάλο αγκάθι για το υπουργείο είναι η δυσκολία των Δήμων να ανταποκριθούν.

Ο Σωκράτης Φάμελλος με πρόσφατη επιστολή του ζητά από τους δημάρχους την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους,  καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2018 είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας