Οικολόγοι: Και ένα μπράβο για τους υδρογονόνθρακες
ecoinsiderΕνέργειαΠεριβάλλον 7 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Την πρόβλεψη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, να εξαιρεθεί το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το σχιστολιθικό αέριο από τον ορισμό των «υδρογονανθράκων» στον σχετικό ν. 2289/1995 για την «αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», χαιρετίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για το νομοσχέδιο που συζητείται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί πέρυσι εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων από τον βουλευτή Γιώργο Δημαρά. Ταυτόχρονα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν διατυπώσει την αντίθεσή τους στις συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διάφορες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας, ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί η μελλοντική εφαρμογή της εξορυκτικής μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), αλλά και άλλων μη συμβατικών μεθόδων εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου – τεχνολογιών που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και όχι μόνον.
Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι, με πρόταση τροπολογίας που κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Γιάννης Τσιρώνης, ζητούν με την ευκαιρία του νομοσχεδίου, να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που προβλέπει εξορύξεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3937/2011) δεν απαγορεύει ρητώς την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ενώ απαγορεύει την «εγκατάσταση δραστηριοτήτων και έργων ιδιαιτέρως υψηλής όχλησης και Seveso», οι οποίες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων (παρουσία επικίνδυνων τοξικών ουσιών, επικίνδυνες εκπομπές σε όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος κλπ).
Ως προς τις αλλαγές του νομικού πλαισίου για τη χρήση της γεωθερμίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα δώσουν θετικά αποτελέσματα. Προσθέτουν ωστόσο, πως χρειάζονται και άλλα, «πιο τολμηρά βήματα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις επιπτώσεις τους, βήματα που σε αντίθεση με τις εξορύξεις θα συνάδουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το πραγματικό συμφέρον της χώρας».
Σχετικά Άρθρα
- Οικολόγοι Πράσινοι: δράση ακτιβισμού για τη φτώχεια και τους άστεγους
- ΣτΕ: δικάστηκε προσφυγή κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων
- Ο κλάδος των 15.000 αρτοποιών εκπέμπει σήμα κινδύνου
- ΕΛΠΕ: προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
- ΕΛΠΕ: συμφωνία με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
- ΣτΕ: νόμιμες οι έρευνες κοιτασμάτων στην Κρήτη