Οικονομίας: Πως θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις μικροπιστώσεις
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 20 Μαΐου 2019 Αργύρης
“Τα κέντρα υποστήριξης δανειοληπτών είναι μια καινούργια υπηρεσία προς τους πολίτες και διεθνώς αυτές οι μορφές εξυπηρέτησης αυξάνουν. Ενώ λοιπόν η κατηγορία υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών χάνει τη βαρύτητα που είχε στο παρελθόν, γίνεται εντονότερη σε άλλες μορφές βοήθειας, όπως είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες”.
Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, αναφερόμενος στην εφαρμογή του νόμου για τις μικροπιστώσεις, σην εισήγησή του κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου των υπαλλήλων των Κέντρων και Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Όπως εξήγησε είναι σχεδόν έτοιμος ο νόμος και σκοπός του είναι στα δάνεια να μην ζητούνται εγγυήσεις. «Δηλαδή να βάλει υποθήκη κάποιος το σπίτι του. Αντί για υποθήκη θα υπάρχει μια συμβουλευτική διαδικασία. Μια βιοτεχνία θέλει να πάρει ένα μικρό δάνειο μέχρι 10-20.000 ευρώ, θα το πάρει, αλλά θα έχει ένα σύμβουλο ο οποίος θα δει αν έχει business plan, αν τα λεφτά θα αποδώσουν, ούτως ώστε και ο επιχειρηματίας να πετύχει σε αυτό που θέλει να κάνει και τα χρήματα να μπορέσουν να επιστραφούν. Άρα θα έχουμε συμβούλους με κάποιο σύστημα οι οποίοι θα κάνουν αυτή τη δουλειά».
Ένα άλλο παράδειγμα, όπως είπε είναι ότι αν και η κυβέρνηση έχει πάρει πάρα πολλά μέτρα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές φορές μια μικρή και μεσαία επιχείρηση δεν ξέρει ποιά είναι αυτά τα μέτρα. «Μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Μπορεί να είναι ένας νόμος που προσφέρει κάποιες δυνατότητες, μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και βγαίνουν διαρκώς νέα προγράμματα. Τώρα λοιπόν θα δημιουργήσουμε μια υπηρεσία εξατομικευμένης υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα λειτουργεί μέσα στα επιμελητήρια με νέο προσωπικό που θα προσληφθεί, λίγα αλλά καλά εκπαιδευμένα άτομα, που θα πηγαίνει μια μικρή επιχείρηση και ανάλογα με το τι θέλει η επιχείρηση, θα την ενημερώνει το εκάστοτε στέλεχος, τι να κάνει, τι προγράμματα υπάρχουν και πως μπορεί να τη βοηθήσει. Θα έχει ένα είδος συμβουλευτικής υπηρεσίας προς τον επιχειρηματία» όπως εξήγησε ο υπουργός.
Τέλος απευθυνόμενος στους υπαλλήλους ανέφερε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και το δικό σας ρόλο. Αρχίζουμε με μια βοήθεια προς τους δανειολήπτες, αλλά φιλοδοξούμε σε λίγα χρόνια αυτό να μη χρειάζεται τόσο πολύ και είτε να μετατραπεί σε συμβουλευτική υπηρεσία σε κάποιον που σκέφτεται να πάρει δάνειο, ώστε να αποτρέψουμε παγιδεύσεις του μέλλοντος, είτε να βρούμε και άλλες μορφές υπηρεσιών που και εσείς θα μπορούσατε να εντοπίσετε, ώστε να τις οργανώσουμε».
Σχετικά Άρθρα
- e-ΕΦΚΑ: νέα ψηφιακή υπηρεσία «Μάθε πού ανήκεις»
- ΑΑΔΕ: το πρόγραμμα λειτουργίας νέων ΔΟΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- ΑΑΔΕ: ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- ΤτΕ: πλαφόν στο ύψος των στεγαστικών δανείων
- Εξωδικαστικός: φυσικά πρόσωπα-ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι ρυθμίζουν
- «MyAttica»: στο κινητό οι υπηρεσίες της Περιφέρειας