Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αντιμέτωπο με την μέχρι τώρα ανεκπλήρωτη δημόσια δέσμευση, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων στήριξης των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Κληθείς να απαντήσεις σε σχετική ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα, βουλευτή του Μέρα 25, που ανέδειξε το θέμα στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Βεζυρόπουλος, όσον αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που του τέθηκαν παρέδωσε … «λευκή κόλα», όπως μπορείτε να δείτε σε βίντεο τη σχετική συζήτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ταυτοχρόνως παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον, σημειώνοντας ότι «μέσα στον Ιούλιο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε αναλυτικές αποφάσεις, σταθμίζοντας αντικειμενικά όλα τα δεδομένα, με όρους ορθολογισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Συγκεκριμένα ερωτήματα
-«Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση είχε εντάξει τους δικηγόρους στη διαβόητη τηλεκατάρτιση των voucher, με τη γνωστή κατάληξη. Έτσι, στις 2.4.2020 ο κύριος Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα ενταχθούν και αυτοί στο επίδομα των 800 ευρώ που θα τους καταβληθεί στις αρχές Μαΐου. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ρύθμιση για την καταβολή του στους δικηγόρους και τους άλλους επιστημονικούς κλάδους» τόνισε η Σοφία Σακοράφα στη Βουλή, καλώντας τον εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Παράλληλα η βουλευτής του Μέρα 25 αφού επισήμανε ότι οι αυτοπασχολούμενοι , ελεύθεροι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι κλπ) δοκιμάζονται ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας και πολλοί από αυτούς έχουν ελάχιστα η και μηδενικά εισοδήματα επί πολλούς μήνες έθεσε προς τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Α. Βεζυρόπουλο συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την στήριξη τους, όπως:
-Tι θα γίνει με την προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Στις σημερινές συνθήκες είναι και δίκαιο και αναγκαίο να προχωρήσετε άμεσα στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή τουλάχιστον στον προσδιορισμό του, ανάλογα με το εισόδημα του επαγγελματία;
-Εάν εξετάζεται η άμεση απαλλαγή των δικηγόρων και των λοιπών αυτοαπασχολούμενων από την υποχρέωση ΦΠΑ για ετήσια εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αντί για τις 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα;
-Τι θα γίνει με τις δικηγορικές αμοιβές, οι οποίες υπάγονται σε ΦΠΑ 24%; Αυτό επισήμανε επιβαρύνει οικονομικά την προσφυγή στη δικαιοσύνη και περιορίζει τη δυνατότητα των πολιτών για διεκδίκηση νόμιμων δικαιωμάτων, μειώνοντας και την ύλη της δικηγορικής απασχόλησης.
Οι απαντήσεις
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ Βεζυρόπουλος , αφού σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από εθνικούς πόρους» απέφυγε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών.
Ειδικότερα ανέφερε ότι «έπειτα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης αποφασίστηκε οι επιστήμονες, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, να λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον Απρίλιο, υπό τη μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σας ενημερώνω ότι έχει ήδη πιστωθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδες επιστήμονες».
Ο ίδιος είπε ότι «το επίδομα των 600 ευρώ δεν είναι το μοναδικό μέτρο στήριξης. Υπάρχει μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η μείωση κατά 40% του ενοικίου, η οποία μάλιστα μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την Τετάρτη παρατείνεται, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αφορά και στους δικηγόρους, η έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από την οποία μπορούν να επωφεληθούν. Ο συμψηφισμός κατά 25% του εμπροθέσμως καταβληθέντος ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές είναι και αυτό ένα ευεργετικό μέτρο» υποστηρίζοντας ότι «ενεργοποιήθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή και άλλα μέτρα στήριξης των δικηγόρων και εδώ είμαστε για να εξετάσουμε και περαιτέρω μέτρα, αν παραστεί ανάγκη».
Παράλληλα ο κ Βεζυρόπουλος σημείωσε ότι «καταβάλλεται, επίσης, προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να καταβληθούν οφειλές του Δημοσίου προς δικηγόρους. Και ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για τη μείωση της προκαταβολής φόρου που θα αφορά όλους τους πληττόμενους κλάδους και την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός».
Τέλος επιτηδεύματος
Σχετικά με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για όριο εισοδήματος μέχρι 25.000 ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι «γνωρίζετε ότι και τα δύο αυτά ζητήματα ήταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζετε όμως ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, στο δημοσιονομικό πεδίο, δημιούργησαν νέα δεδομένα. Μεταθέτουν χρονικά κάποιους από τους σχεδιασμούς που είχαμε για φοροελαφρύνσεις, χωρίς όμως να απεμπολούμε αυτούς τους στόχους και αυτό θέλουμε να γίνει σαφές. Άλλωστε, όπως έχει πει, η μείωση των φόρων είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος, η πρώτη μας επιλογή θα είναι πάντα η μείωση των φόρων».
Σχετικά Άρθρα
- Οικονομικών: ποια είναι η ενίσχυση για το ρεύμα το Σεπτέμβριο
- Ελεύθεροι επαγγελματίες; επιστολή στον πρωθυπουργό για το φορολογικό
- Ενεργειακή ακρίβεια: πάνω από 10 δις ευρώ οι φετινές επιδοτήσεις
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: προσφυγή στο ΣτΕ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας
- ΥΠΕΝ: τρία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση
- Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Βουλή