ecopress
Άμεσα και μακροπρόθεσμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου της Ηλείας στη βάση ενός νέου Master Plan στους όμορους νομούς Ηλείας και Αχαϊάς, για τη... Ηλεία: «καταιγίδα» ανακοινώσεων μετά την καταστροφική πλημμύρα

Άμεσα και μακροπρόθεσμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου της Ηλείας στη βάση ενός νέου Master Plan στους όμορους νομούς Ηλείας και Αχαϊάς, για τη μελλοντική θωράκιση τους έναντι φυσικών καταστροφών και των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως επίσης ταχύτατη καταγραφή των ζημιών και οικονομική στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που επλήγησαν από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές είναι τα θέματα που αναδείχθηκαν από την επίσκεψη και αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στην Ηλεία, όπου έκανε αυτοψία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας -Κυλλήνης και Πηνειού και πραγματοποίησε συσκέψεις με αρμόδιους αυτοδιοικητικούς και  τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Στην αποστολή συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Φυσικών Καταστροφών, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου,  ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης,  η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου βουλευτής Ν. Ηλείας, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος. Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη υποδέχθηκαν το κυβερνητικό κλιμάκιο νωρίς το πρωί προκειμένου να γίνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Στην αυτοψία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας Παναγιώτης Βαγγελάκος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Διονύσιος Κεκάτος, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οδοποιίας και Ηλεκτροφωτισμού Νίκος Σίνος.

Χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης για έργα

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στα Λεχαινά, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία φάση καταγραφής όλων των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα στα ζητήματα που έχουν προκύψει στις υποδομές, στις επιχειρήσεις, στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες μέσα στον αστικό ιστό». Επίσης, ανέφερε πως «όταν ολοκληρωθούν όλα τα προαναφερόμενα, θα δρομολογηθούν μία σειρά από διαδικασίες, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, για την έκτακτη χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες που έχουν τώρα, ενώ παράλληλα θα μπούμε σε μία συζήτηση για δομικά έργα, έτσι ώστε να προστατευθεί η περιοχή, καθώς το έχει ανάγκη, αφού τα δεδομένα σε σχέση με τις υποδομές έχουν αλλάξει».

Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «σε συνεργασία πάντα με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν, έτσι ώστε να αποζημιωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα». Όπως πρόσθεσε, «οι αποζημιώσεις θα δοθούν αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αγωγής που έχουμε διαμορφώσει και το οποίο μας επιτρέπει να στηρίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τους πολίτες που έχουν ανάγκη και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικά, σε συνεργασία πάντα με τον δήμο, την περιφέρεια και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς».

Άγροτικά έργα 

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, τόνισε: «Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, αλλά με τη συνδρομή του κράτους και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης θα μπορέσουμε να πούμε για την επόμενη μέρα στην Ηλεία».

«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση σχετικά με τα έργα που προγραμματίζονται αυτήν τη στιγμή, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τα έργα της υπογειοποίησης και του εκσυγχρονισμού του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, διάφορα έργα αγροτικής οδοποιίας που έχουμε εντάξει στο σχετικό πρόγραμμα και βέβαια έργα ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη», συμπλήρωσε. Τέλος, ο κ. Παπαγιαννίδης υπογράμμισε ότι «στην Ηλεία υπάρχει ένα μεγάλο έργο, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα ΣΔΙΤ, που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί».

Master Plan θωράκισης έναντι φυσικών καταστροφών

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε: «Συνοδεύσαμε στην αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του νομού μας το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπ. κ. Χρήστο Τριαντόπουλου, υπεύθυνο για την κρατική αρωγή. Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε την Κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη η οποία δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά στο Νομό μας.  Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, σε τέσσερις Δήμους του Ν. Ηλείας, στους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδας, Πηνειού και Ζαχάρως – Φιγαλείας, βιώσαμε τις  δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ, ενώπιόν μας, και θέτει σε κίνδυνο τις υποδομές μας, την δημόσια ασφάλεια, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια. Δυστυχώς, δεν αποφεύχθηκε και η απώλεια ανθρώπινης ζωής, καθώς κατά τις προηγούμενες ημέρες, η πρωτόγνωρη ένταση της βροχόπτωσης οδήγησε στην απώλεια ενός εξαίρετου συμπολίτη μας.

Τάχιστα η Κυβέρνηση έχει «ενεργοποιήσει» το μηχανισμό της κρατικής αρωγής για την ουσιαστική και γρήγορη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τη θεομηνία και ήδη έχει ξεκινήσει ο μηχανισμός για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις οικοσκευές, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες. Ενώ πρόσθετα χρήματα θα αποδοθούν στους πληγέντες Δήμους για τις ενίσχυση των υποδομών τους.

Πέρα, όμως, από τις άμεσες κινήσεις της Κυβέρνησης την επόμενη ημέρα της φυσικής καταστροφής, θα πρέπει να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του Νομού έναντι των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης με άξονες την προσαρμογή και την πρόληψη και σε συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους φορείς.  Ήδη, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βρίσκομαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χ. Στυλιανίδη, για να θωρακιστεί ο Νομός μας και δρομολογούμε ειδικό σχέδιο θωράκισης της περιοχής από επερχόμενες φυσικές καταστροφές, ενώ έχει ξεκινήσει και η διευθέτηση ειδικότερων θεμάτων με κεντρικό άξονα την πρόληψη. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Φαρμάκης, υποστήριξε την ανάγκη σύνταξης ενός Master Plan στους όμορους Νομούς Ηλείας και Αχαϊάς, για τη μελλοντική θωράκιση αυτής έναντι φυσικών καταστροφών και των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, έχουμε ήδη προβεί σε περαιτέρω συντονισμό με τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπίσουμε και επιμέρους ζητήματα, όπως τον άμεσο καθαρισμό του γεφυριού του ΟΣΕ στη Βάρδα, και ζητήματα άμεσης διευθέτησης των χειμάρρων που βρίσκονται εντός της περιοχής Natura. Τις δε επόμενες ημέρες θα μεταβώ συνοδεία ειδικού κλιμακίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις περιοχές που επλήγησαν, ώστε να αντιμετωπιστούν εν συνόλω οι ανάγκες της περιοχής του Κοτυχίου και των άλλων φυσικών πόρων της περιοχής».

Γιάννης Λέντζας: «Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, να γίνουν μελέτες για σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα στις πόλεις μας»

Άμεσες καταγραφές των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες, από τις πρόσφατες πλημμύρες ζήτησε επίμονα ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας από το ειδικό κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τον Δήμο.

«Έχουμε υποστεί τεράστιες καταστροφές»

«Όλος ο Δήμος μας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές τόσο σε υποδομές, όσο και σε οικίες, επιχειρήσεις, αποθήκες, γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Είμαστε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένουμε την εκ νέου έγκριση της αίτησής μας για να κηρυχθεί ο Δήμος πλημμυρόπληκτος – θεομηνιόπληκτος», τόνισε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

«Αγωνία για άμεση αποζημίωση των συνδημοτών μας»

Στην σύσκεψη έγινε από πλευράς Δημάρχου εκτενής αναφορά των ζημιών, με τον Γιάννη Λέντζα να επιμένει στην επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και αποζημίωσης.

«Αιτήθηκα προς το Κυβερνητικό κλιμάκιο την επίσπευση τόσο στην καταγραφή, αλλά και στην απόδοση των πόρων τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από την Περιφέρεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, σε αγροτική, αστική οδοποιία, σε ύδρευση, σε απορριμματοφόρα. Περισσότερο όμως εξέφρασα την αγωνία στο κυβερνητικό κλιμάκιο για την άμεση αποζημίωση των ζημιών των Συνδημοτών μας που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, που έχουν χάσει τα προϊόντα τους, που έχουν πλημμυρίσει οι κατοικίες τους, που έχουν χάσει τις οικοσυσκευές τους. Πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες, πρέπει άμεσα να γίνει η καταγραφή, και πιο άμεσα να ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυση.

Ξεκινάμε από σήμερα. Θέλω να πιστεύω πως όσο άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του επίσημου κράτους στην επίσκεψη του στον Δήμο μας, άλλο τόσο άμεσα και γρήγορα θα είναι τα αντανακλαστικά του στην επούλωση των πληγών που δημιούργησε αυτή η θεομηνία που ακόμα και τώρα είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο, σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, σίγουρα τα θερμοκήπια είναι περισσότερα, σίγουρα οι υποδομές αποστράγγισης που υπήρχαν δεν εξυπηρετούν το εύρος των καλλιεργειών. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, να γίνουν μελέτες για σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα στις πόλεις μας, έτσι ώστε κάθε φορά που βρέχει να μην κοιτάμε τον ουρανό και να παρακαλάμε να μην έχουμε πλημμύρες, Συνεχίζουμε την προσπάθεια, και αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα για η ταχεία αποζημίωση των Συνδημοτών μας, για να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές από αυτή τη θεομηνία», ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας