«Ηλέκτρα»: πως και ποια κτίρια μπαίνουν στο νέο πρόγραμμα
ΑυτοδιοίκησηΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 2 Ιουλίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν τα κτίρια, που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο νέο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είναι τα κτίρια αυτά να «υφίστανται νόμιμα και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου».
Αυτά τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, στο Συνέδριο του ΤΕΕ για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα, τους βασικούς άξονες και τα κριτήρια ένταξης στο νέο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», στην πρόοδο του οποίου παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί καθυστέρηση, τονίζοντας ωστόσο ότι προχωρά πλέον η άμεση ανακοίνωση του οδηγού του προγράμματος και η προκήρυξη για την υλοποίηση του, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί άξονες του«Ηλέκτρα»
– «Δουλεύουμε τον Οδηγό του Προγράμματος «Ηλέκτρα». Εδώ έχει υπάρξει μια καθυστέρηση. Τα δημόσια κτίρια είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε» είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ και τόνισε ότι:
-« Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί το Δημόσιο να αποτελέσει παράδειγμα για όλους στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και να συμβάλει άμεσα στην κινητοποίηση του συνόλου της, εμπλεκόμενης στον τομέα της ενέργειας, οικονομίας».
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες για το «Ηλέκτρα» η κα Σδούκου είπε ότι: Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω επενδυτικού δάνειου από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και 70%. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, που θα αυξηθεί σημαντικά με την αναμενόμενη μόχλευση, ενισχύοντας άμεσα την αγορά και την οικοδομική δραστηριότητα.
Τα κτίρια
Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ηλέκτρα» θα είναι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και συμπράξεις αυτών.
Πιο συγκεκριμένα τα κτίρια που καλούνται να αιτηθούν στο Πρόγραμμα είναι:
- Χώροι γραφείων, κτίρια της κεντρικής διοίκησης
- Νοσοκομεία
- Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα
- Πολιτιστικοί χώροι
- Αθλητικές εγκαταστάσεις
- Δομές και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κλπ.
Προϋποθέσεις ένταξης
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα είναι να:
- Υφίστανται νόμιμα και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
- Ανήκουν είτε στην ιδιοκτησία του αντίστοιχου φορέα, είτε υπάρχει ενεργό παραχωρητήριο που διασφαλίζει αυτό το καθεστώς για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά το πέρας της υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης
- Κατατάσσονται στην υφιστάμενη κατάστασή τους σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Γ’ έως και Η’
- Είναι κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν την έγκριση και εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ
- Διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου
Διαδικασία συμμετοχής
Ταυτόχρονα θα πρέπει να ισχύουν τα ακόλουθα:
- Η αίτηση υποβάλλεται για το σύνολο του κτιρίου
- Μετά το πέρας των εργασιών της ενεργειακής αναβάθμισης πρέπει:
- Να διασφαλίζεται η λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον για 8 μήνες το χρόνο, να μην είναι κενό
- Να διασφαλίζεται έτσι η λειτουργία και συντήρησή του έργου για 5 χρόνια ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Παρεμβάσεις
Ως προς τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αυτές αφορούν:
- θερμομονώσεις
- αντικαταστάσεις κουφωμάτων
- συστήματα ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού
- συστήματα ΑΠΕ
- συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου
Και οι δαπάνες για συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης.
Πληροφοριακό σύστημα
Αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν τις Αιτήσεις σε ένα πληροφοριακό σύστημα που προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτή τη στιγμή και θα καλούνται να επιλέξουν το χρηματοδοτικό σχήμα που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή, αν θα το κάνουν μόνοι τους ή θα αξιοποιήσουν τις Ενεργειακές Εταιρείες, τις ESCOs, για να κάνουν το έργο.
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό μέχρις να εξαντληθούν οι πόροι. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του Προγράμματος είναι μέχρι το 2026.
Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ακόμη ότι «προφανώς λόγω της πολυπλοκότητας και της δυσκολίας του προγράμματος, θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να προετοιμαστούν κατάλληλα. Στόχος μας είναι να προδημοσιεύσουμε το επόμενο διάστημα τον οδηγό του προγράμματος».
Προσωπικό μήνυμα
Η ίδια ανακοίνωσε ότι «σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EuroStat, ότι έχουμε ένα κτιριακό απόθεμα 5.000.000, το 55% εκ των οποίων είναι κατασκευασμένο πριν από το 1980. Οπότε έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας».
-«Και σε έναν πιο προσωπικό τόνο», όπως είπε, η κα Σδούκου σημείωσε ότι «το ΥΠΕΝ δεν είναι ένα κτίριο, κάτι άψυχο. Είναι άνθρωποι, είναι μυαλά, άλλα πρακτικά μυαλά άλλα θεωρητικά, όλοι χρειάζονται. Είναι τα στελέχη των υπηρεσιών, είναι οι λίγοι σύμβουλοι των γραφείων μας, που εργάζονται νυχθημερόν, για να βγουν παραδοτέα, για να πιάσουμε χρονοδιαγράμματα, με πάρα πολλή πίεση στην καθημερινότητα. Και λάθη θα κάνουμε. Στόχος μας είναι έχοντας μπροστά μας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε στον αέρα όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Σίγουρα πάντως σας ακούμε όλους, διαβάζουμε όλες τις επιστολές που έρχονται στο Υπουργείο, και λαμβάνουμε τις όποιες αποφάσεις πάντα με γνώμονα αυτό που είναι καλύτερο για τον πολίτη».
Σχετικά Άρθρα
- «Ηλέκτρα»: άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για έργα εξοικονόμησης
- Eντός Ιουλίου ανοίγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»
- «Ηλέκτρα» VS «Εξοικονομώ»: τα κίνητρα για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
- ΥΠΕΝ: παρατάσεις για «Ηλέκτρα» και «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- «ΗΛΕΚΤΡΑ»: ξεκινάει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού