ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές της ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας το 2018 ύστερα από τριετή περίοδο πτώσης, καθώς την... Eνέργεια: χαμηλότερες τιμές, υψηλότερες αυξήσεις σε σχέση με την ΕΕ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές της ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας το 2018 ύστερα από τριετή περίοδο πτώσης, καθώς την περασμένη χρονιά η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο σε 0,1646 ευρώ έναντι 0,162 ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σωρευτικά την τελευταία δεκαετία οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα αυξάνονται πολύ ταχύτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν ωστόσο χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκε σε 0,2113 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat για την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ενώ οι πιέσεις για περαιτέρω αυξήσεις παραμένουν ισχυρές και οφείλονται κυρίως στην άνοδο του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και στην ανάγκη για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ που παρουσίασε πέρυσι ζημιές.

Τιμολόγια ΔΕΗ

Αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ συγκρατούνται για πολιτικούς λόγους καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ έθεσε όχι μόνο στο παρασκήνιο αλλά και επίσημα το αίτημα για αύξηση των τιμολογίων, το οποίο απορρίφθηκε. Την Τετάρτη 22 Μαίου 2019  ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι τα τιμολόγια συγκρατήθηκαν αλλά το κόστος παραγωγής και αγορών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 25 % σε σχέση με πέρυσι.
Η ΔΕΗ προχώρησε ωστόσο σε περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές από 15 σε 10%, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της ελάφρυνσης των καταναλωτών, θα λειτουργήσει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που ισχύει από 1ης Μαΐου και αναμένεται να ελαφρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος κατά 50 ευρώ περίπου το χρόνο, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Οι φόροι
Οι αυξήσεις στο ρεύμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία οφείλονται κυρίως στην άνοδο των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην τιμή της ενέργειας, καθώς αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη των τιμών χωρίς φόρους, οι ανατιμήσεις είναι πολύ μικρότερες.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι στο διάστημα 2008-2028 η μέση τιμή του ρεύματος χωρίς φόρους στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 9,5% και στην Ελλάδα κατά 11,9% ενώ αν περιληφθούν οι φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις το ποσοστό της αύξησης εκτοξεύεται σε 26,9% για την ΕΕ και 49,7% για την Ελλάδα.
Η εξέλιξη των τιμών (αφορούν νοικοκυριά με κατανάλωση από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες ετησίως) με φόρους και χωρίς .

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας