Intrakat-Fraport: εγκαίνια στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της 10ετίας (βίντεο)
ΕιδήσειςΈργαΜεταφορέςΟικονομίαΥποδομές 20 Μαΐου 2021 Αργύρης
Με την ευκαιρία της τελετής εγκαινίων των 14 ελληνικών αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων, που έγινε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η Intrakat ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε και παρέδωσε το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της δεκαετίας, ενώ η Fraport μίλησε για ηχηρό «σήμα εμπιστοσύνης» προς τους ξένους επενδυτές παγκοσμίως, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σε ανακοίνωση, με συνοδευτικό βίντεο, στο οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης δίνει το μήνυμα ότι«η Intrakat πάει την Ελλάδα ψηλά!» η ελληνική τεχνική εταιρία ανακοίνωσε ότι: Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό EPC (engineering, procurement and construction) έργο που εκτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από την Intrakat έγκαιρα και τεχνικά άρτια:
- Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της 10ετίας
- 20 χλμ διάδρομοι προσαπογείωσης
- 30 εκατομμύρια επισκέπτες
- 42 μήνες
- 427 αδειοδοτήσεις & εγκρίσεις
- 2.500 εργαζόμενοι
- 14 αεροδρόμια Fraport Greece
- 330.000 μ2 κτήρια
- 335.000 μ3 σκυροδέματος
Δείτε το spot της Intrakat για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece
FRAPORT AG
Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της FRAPORT AG, δρ Στέφαν Σούλτε (Stefan Schulte) είπε ότι η επένδυση της FRAPORT στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας εξακολουθεί να στέλνει ηχηρό «σήμα εμπιστοσύνης» προς τους ξένους επενδυτές παγκοσμίως, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της Fraport στα 14 αεροδρόμια, προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, ο δρ Σούλτε διαβεβαίωσε ακόμα ότι «στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες», η Fraport θα παραμείνει αφοσιωμένη στο έργο της στα 14 αεροδρόμια και στην Ελλάδα, βοηθώντας τον τουριστικό της τομέα να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα 14 πρόσφατα αναβαθμισμένα αεροδρόμια, που παρέχουν πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και με επίκεντρο του πελάτες υπηρεσίες, θα θέσουν τον τομέα των μετακινήσεων στην Ελλάδα σε ισχυρή ανταγωνιστική θέση διεθνώς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια ταξιδιωτών που προσελκύουν η φιλοξενία, η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας, «η οποία αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς στον κόσμο».
Ο δρ Σούλτε επισήμανε ακόμα ότι η Fraport πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, παράγοντας σημαντικά έσοδα για το ελληνικό κράτος και στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
Αφού υπενθύμισε ότι η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική παραχώρηση στην ιστορία της Fraport AG, ο κ.Σούλτε σημείωσε ότι η υλοποίηση της επένδυσης αυτής «αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τη Fraport και για την Ελλάδα», μια σύμπραξη που ωφέλησε άπαντες και δημιούργησε εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας: «Εφαρμόσαμε κατασκευαστικά έργα ταυτόχρονα και στα 14 αεροδρόμια, εκτενή προγράμματα που βελτίωσαν σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία τους και τα έργα ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα από την αρχική προθεσμία. Κατασκευαστικά έργα που έπρεπε να διεξαχθούν σε περιόδους αυξημένης (τουριστικής κίνησης) και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας» επισήμανε και προσέθεσε ότι όταν πριν από επτά χρόνια ξεκίνησε η συγκεκριμένη παραχώρηση στη Fraport, υπήρχε εξαρχής η βεβαιότητα ότι η Fraport Greece θα έπαιζε σημαντικό ρόλο την αύξηση των μεγεθών του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, την οποία, όπως είπε, αγαπά, όπως και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του και τον υπέροχο τρόπο ζωής.
Fraport Greece
Ο Αλεξάντερ Ζινέλ (Alexander Zinell), διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece είπε ότι: «Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος ενός 40ετούς ταξιδιού (σ.σ. η Fraport Greece ανέλαβε την επέκταση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων το 2017). Πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε την ευθύνη να διαχειριστούμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, έχοντας βρει εγκαταστάσεις που υστερούσαν, έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων. Παρά τις προσπάθειες πολλών εργατικών και αφοσιωμένων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι υποδομές δεν μπορούσαν να σταθούν στο απαιτούμενο ύψος (…) Το επενδυτικό μας πρόγραμμα των 440 εκατ. ευρώ ήταν τεράστια πρόκληση από άποψη τόσο τεχνική όσο και διαχειριστική, για πρώτη φορά ένα τέτοιο έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης εφαρμόστηκε με παράλληλη λειτουργία των αεροδρομίων. Παρά την αυξημένη επιβατική κίνηση το εγχείρημα συνεχίστηκε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν και μάλιστα ούτε η πανδημία μάς εμπόδισε να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας» επισήμανε ο κ.Ζινέλ, σύμφωνα με τον οποίο τα 14 αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σαντορίνη, Μύκονο, Χανιά, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Σκιάθος, Σάμος και Άκτιο) σηματοδοτούν νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό. Ο κ.Ζινέλ υπενθύμισε ακόμα ότι σήμερα πάνω από 200 αερομεταφορείς χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Fraport και προσέθεσε: «ελπίζουμε και δουλεύουμε σκληρά, ώστε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στο μέλλον».
Ο κ.Ζινέλι υπογράμμισε ακόμα ότι η επιτυχία της Fraport Greece αποτελεί πειστήριο ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπορούν να γίνουν μοχλός θετικής αλλαγής για την Ελλάδα, εξαίροντας το επίπεδο της συνεργασίας με το ελληνικό κράτος και τις αρχές του.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μια ξεχωριστή μέρα για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων, που έγινε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω covid.
Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο “Μακεδονία” μπορεί να το πούμε και καινούργιο, είπε, αφού τα πάντα έχουν νέα μορφή και ιδιαίτερα ο νέος εντυπωσιακός τερματικός σταθμός, που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αεροδρομίου.
Το νέο, πλέον, αεροδρόμιο προσφέρει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 10.000.000 επιβατών ετησίως και αυτό δίνει τεράστιες προοπτικές στο αεροδρόμιο και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε, ακόμα, ότι υπήρξαν “αναταράξεις”, “καταιγίδες” και “κενά αέρος” που χτύπησαν το εγχείρημα αναβάθμισης των αεροδρομίων, αναφερόμενος στην κριτική και τη στάση της αντιπολίτευσης.
“ Η οδηγία από τον πύργο ελέγχου της κυβέρνησης είναι μία: Να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς, όμως, να πετάμε στα σύννεφα”
«Η οδηγία από τον πύργο ελέγχου της κυβέρνησης είναι μία: Να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς, όμως, να πετάμε στα σύννεφα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχήθηκε να είναι “καλορίζικα” το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και τα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια, να είναι πάντα γεμάτα ζωή, αλλά, κυρίως, χαμογελαστούς και ασφαλείς επισκέπτες και εργαζόμενους.
«Η Θεσσαλονίκη αποκτά, επιτέλους, το αεροδρόμιο που της αξίζει»
«Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως η επένδυση της Fraport μόνο στο αεροδρόμιο »«Μακεδονία» έφτασε τα 100.000.000 ευρώ και από φέτος συνεργάζεται με 13 ακόμα αεροπορικές εταιρείες και συνδέθηκε με 8 πρόσθετους διεθνείς αεροπορικούς προορισμούς.
Συνολικά η επένδυση στα 14 αεροδρόμια ανήλθε σε 440.000.000 ευρώ και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μεγεθύνοντας την τουριστική φήμη της Ελλάδας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι πολύ σύντομα η χώρα θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας
«Καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος της πανδημίας, όλοι προσδοκούμε ότι η αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού θα μας επιτρέψει να προσβλέπουμε σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο από αυτή που είχαμε πέρυσι», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι», είπε.
Τόνισε πως «όλα τα αεροδρόμια της χώρας έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό των Αεροδρομίων και, βέβαια, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο Υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε, γίνεται πια πράξη και πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου, που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας και καθώς η επιχείρηση Εμβολιασμού “Ελευθερία” προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πιστεύω ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας».
«Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας, αλλά και μια πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους μας. Όπως νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτή τη διαδικασία, παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα να βγει», υπογράμμισε.
Σχετικά Άρθρα
- Intrakat: σήμα κινητής τηλεφωνίας σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια
- Eλληνoβελγική συνεργασία για υπεράκτια αιολική ενέργεια
- Ανατέθηκε το έργο διευθέτησης οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας
- Intrakat: επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»
- Οδικά ΣΔΙΤ 529,2 εκατ. ευρώ σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- «Αθηνά» και «Νίκη» τα ονόματα των δύο ΤΒΜ της γραμμής 4