Της Γιούλης Μανώλη/
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή τη Δευτέρα για να προωθήσει το πρόγραμμα «Αμερικανική Τεχνητή Νοημοσύνη» (American Artificial Intelligence), που υποχρεώνει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να δώσουν προτεραιότητα και να διοχετεύσουν πόρους για την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας ΑΙ (Artificial Intelligence).
Το πρόγραμμα έχει πέντε τομείς εστίασης: την επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη της AI, τη θέσπιση προτύπων διακυβέρνησης με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, την οικοδόμηση ενός εργατικού δυναμικού AI και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, προστατεύοντας παράλληλα «τα συμφέροντα και τις αξίες» της αμερικανικής AI.
Η εντολή δεν προσφέρει καμία πληροφορία σχετικά με τη χρηματοδότηση του σχεδίου «American AI» ή λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του. Δεν κατονομάζεται η Κίνα, αλλά είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου έχει ως στόχο τη χώρα, η οποία πριν από δύο χρόνια παρουσίασε σχέδιο για την εξέλιξή της σε παγκόσμιο ηγέτη της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2030. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η οποία αυξήθηκε τις απειλές αλλά και τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας Huawei, την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγορεί ότι παραβιάζει πνευματική ιδιοκτησία και εμπορικά μυστικά των ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα για την προώθηση της αμερικανικής τεχνητής νοημοσύνης έχει επίσης να αντιμετωπίσει το διαδεδομένο φόβο του κοινού σχετικά με τη νέα τεχνολογία. Οι Αμερικανοί φοβούνται την καταστροφή του κόσμου της εργασίας. Η προεδρική εντολή ενθαρρύνει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να προσαρμοστούν και να υιοθετήσουν τεχνολογίες AI. Προτείνει μαθητεία, υποτροφίες, προγράμματα δεξιοτήτων και εκπαίδευση.
Οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα των συνεχών μεταβολών στο εργατικό δυναμικό, καθώς η τεχνολογία και ο χώρος της απασχόλησης εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Οι κυβερνητικοί ηγέτες και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου στο Φόρουμ του Σικάγου για τις Παγκόσμιες Πόλεις πέρυσι το καλοκαίρι πραγματοποίησαν μια συνάντηση για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δυναμικού. Τη συνάντηση απασχόλησε μέτρηση που εμφάνιζε το 75% των Αμερικανών πολιτών να ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί θα οδηγήσουν τους ίδιους ή τους οικείους τους να χάσουν τη δουλειά τους. Οι ειδικοί συνέστησαν την προσαρμογή στην αλλαγή και όχι την καταπολέμησή της και ενθάρρυναν δημιουργικές δημόσιες και ιδιωτικές λύσεις για την εκπαίδευση και την εκ νέου κατάρτιση των εργαζομένων.
Παρά τους φιλόδοξους στόχους της αμερικανική πρωτοβουλία για την τεχνητή νοημοσύνη δέχεται κριτική για την έλλειψη συγκεκριμένων προγραμμάτων και κυρίως επαρκούς χρηματοδότησης. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι λογικό να επιτρέπεται σε κάθε οργανισμό να σχεδιάζει το δικό του σχέδιο AI για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προσαρμογή, οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα – ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των πόλεων – διαμαρτύρονται για σφιχτά κονδύλια και αναφέρουν δυσκολίες στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων χωρίς πρόσθετες πιστώσεις χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση Τραμπ εγκαταλείποντας τη μάχη χρηματοδότησης που έδωσε στο Κογκρέσο αναμένεται τους επόμενους μήνες να στρέψει πόρους προς το πρόγραμμα που τρέμουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: εντοπισμός αυθαιρέτων με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης
- Οι κατασκευαστικές εταιρίες επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη
- Κατασκευές: οι προοπτικές και τα προβλήματα σε παγκόσμια έρευνα
- ACE: συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στην αρχιτεκτονική
- Τεχνητή νοημοσύνη: από 20 Σεπτεμβρίου σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία
- ToyotomiErAI: το πρώτο κλιματιστικό με τεχνητή νοημοσύνη