Ηράκλειο Κρήτης: Πρόστιμα για σπατάλη νερού και περιοριστικά μέτρα, λόγω λειψυδρίας – Η ανομβρία και η αφρικανική σκόνη επιδείνωσαν την κατάσταση – Άδειασε το φράγμα Αποσελέμη
ΑυτοδιοίκησηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 9 Απριλίου 2018 Αργύρης
Του Άρη Χατζηγεωργίου/
Ήταν άνομβρος ο χειμώνας, ήρθε και η αφρικανική σκόνη και απόγινε η κατάσταση στην Κρήτη. Ο κίνδυνος λειψυδρίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε στο Ηράκλειο απαγορεύτηκε διά προστίμου το πλύσιμο αυλών και αυτοκινήτων με λάστιχο, όπως και άλλες χρήσεις που οδηγούν σε σπατάλη.
Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) Γιάννης Ρασούλης, «τα σημάδια της ανομβρίας ήταν εμφανή ήδη από τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν περιοχές όπου φέτος έπεσε το 30% της περσινής βροχής, ενώ στο φράγμα Αποσελέμη βρίσκονται σήμερα ως απόθεμα 250.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ το 2015 ήταν 20 εκατομμύρια»!
Στο φράγμα Αποσελέμη βρίσκονται σήμερα ως απόθεμα 250.000 κ.μ. νερού, ενώ το 2015 ήταν 20 εκατομμύρια
Ο συναγερμός σήμανε, όμως, μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης πριν από δύο εβδομάδες που σκέπασε τα πάντα. «Μέσα σε μία ημέρα η κατανάλωση τετραπλασιάστηκε, καθώς όλοι προσπαθούσαν να πλύνουν με τα λάστιχα αυλές και αυτοκίνητα» σημειώνει ο κ. Ρασούλης. Έτσι η ΔΕΥΑΗ αποφάσισε ενεργοποίηση προστίμου 100 ευρώ για όσους μεταξύ 1ns Μαΐου και 30 Σεπτεμβρίου:
- ποτίζουν γκαζόν και γεμίζουν πισίνες από το δίκτυο ύδρευσης (εξαιρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις), και
- πλένουν αυτοκίνητα, αυλές, εξώστες, κοινόχρηστους χώρους με λάστιχο.
Σε περίπτωση εντοπισμού παραβάτη για δεύτερη φορά θα αφαιρείται και το υδρόμετρο, κάτι που επιβάλλει διαδικασία επανασύνδεσης με καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία με συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης νερού. Ταυτόχρονα υπόσχεται μείωση του κόστους ανά κυβικό για όσους επιτυγχάνουν μείωση της συνολικής κατανάλωσης και επιβάρυνση για όσους την αυξάνουν.
Σημειώνεται ότι στην επικράτεια του Δήμου Ηρακλείου δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τύπου resort, οι οποίες να διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις κήπων και πισίνες. Υπάρχουν, όμως, αρκετές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μοιράζονται τα ίδια υδατικά αποθέματα.
Εκεί αντιμετωπίζονται ήδη σοβαρά προβλήματα, καθώς στα δίκτυα άρδευσης παρεμβαίνουν οι υδρονομείς και μπορεί να ευνοούν κάποιους αγρότες εις βάρος άλλων.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε δηλώσεις του στο «Έθνος» ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Αν όλοι προσέξουμε και παράλληλα αξιοποιήσουμε σωστά τις γεωτρήσεις, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μείωσης της αγροτικής παραγωγής και θα διατηρήσουμε τα περσινά μας επίπεδα. Το θέμα είναι, όμως, αν η ανομβρία θα περιοριστεί φέτος ή θα επαναληφθεί και τα ερχόμενα χρόνια»
Πηγή: «Έθνος»
Σχετικά Άρθρα
- ΚΟΣΜΟΣ: άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα
- Πρόσκληση 5 εκατ. ευρώ για έργα αντιμετώπιση της λειψυδρίας
- Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το ΥΠΕΝ
- Λειψυδρία: σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας
- Εσωτερικών: 11,25 εκατ. ευρώ σε δήμους για αντιμετώπιση λειψυδρίας
- Αίγινα: σε λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης