ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας διενέργειας υποχρεωτικών ενεργειακών επιθεωρήσεων σε κτίρια και εγκαταστάσεις μεγάλων επιχειρήσεων.  Ως το... «Καμπανάκι» για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις –  Οι προθεσμίες – Πρόστιμα από 5.000 έως 100.000 ευρώ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας διενέργειας υποχρεωτικών ενεργειακών επιθεωρήσεων σε κτίρια και εγκαταστάσεις μεγάλων επιχειρήσεων.  Ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ενεργειακός έλεγχος στις εγκαταστάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων (πάνω από 250 εργαζόμενοι ή πάνω από 50 εκατ. ευρώ κύκλος εργασιών) ο οποίος θα επαναλαμβάνεται στο εξής κάθε 4 χρόνια.

Η νομοθεσία (νόμος 4342/2015 και υπουργική απόφαση 175257/2018), όπως τόνισαν στο συνέδριο για την ενεργειακή απόδοση σε κτιριακά συγκροτήματα, λιανεμπόριο και βιομηχανία, Energy Efficiency Conference,οι κ.κ. Άρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρίας Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) ΖΕΒ και Παναγιώτης Μπραϊμιώτης, Δρ. Χημικός Μηχανικός, τεχνικός σύμβουλος σε σχεδιασμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση και επίβλεψη λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ. προβλέπει πρόστιμα από 5.000 έως 100.000 ευρώ για όσους δεν συμμορφωθούν.

«Ενεργειακός έλεγχος»

Κατά τον νομικό ορισμό, «Ενεργειακός έλεγχος» είναι η συστηματική διαδικασία με σκοπό την απόκτηση επαρκούς γνώσης του υφιστάμενου συνόλου χαρακτηριστικών ενεργειακής κατανάλωσης ενός κτιρίου ή μίας ομάδας κτιρίων, μίας βιομηχανικής ή εμπορικής δραστηριότητας ή εγκατάστασης, καθώς και ιδιωτικών ή δημόσιων υπηρεσιών, με την οποία εντοπίζονται και προσδιορίζονται ποσοτικά οι οικονομικώς αποδοτικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, και με την οποία συντάσσεται έκθεση αποτελεσμάτων.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η έκθεση αποτελεσμάτων των ενεργειακών ελέγχων περιλαμβάνει:

α) τη μεθοδολογία συλλογής δεδομένων,

β) την κατάρτιση ενεργειακών ισοζυγίων της παρεχόμενης και τελικής χρήσης ενέργειας,

γ) τον καθορισμό δεικτών εξοικονόμησης ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακής γραμμής βάσης κατανάλωσης,

δ) την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των ενεργειακών επιδόσεων, και

ε) τον εντοπισμό και την ανάλυση κόστους κύκλου ζωής, όπου αυτό κρίνεται δυνατόν, για την αποτύπωση των άμεσων και μελλοντικών δαπανών των εναλλακτικών προτεινόμενων σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ευκαιρίες εξοικονόμησης

Σύμφωνα με τον κ. Μπραϊμιώτη, οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη βιομηχανία τροφίμων δείχνουν ότι ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας παρουσιάζονται στους τομείς:

  • ψύξη,
  • συστήματα πεπιεσμένου αέρα,
  • κινητήρες,
  • λέβητες,
  • δίκτυο ατμού,
  • γενικά στη διανομή θερμότητας,
  • μαγείρεμα,
  • απόσταξη,
  • ξήρανση,
  • εξάτμιση,
  • logistics.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι συνολικά οι εξοικονομήσεις που μπορούν να προκύψουν στον κλάδο από μικρού μεγέθους επεμβάσεις σε όλα τα στάδια παραγωγής κυμαίνονται μεταξύ 6 και 12 % ενώ ο μέσος χρόνος απόσβεσης των επενδύσεων είναι μικρότερος από 4 χρόνια.

Κατηγορίες

Σημειώνεται ότι ο νόμος παρέχει δυνητικά σε όλους τους καταναλωτές τη δυνατότητα διεξαγωγής ενεργειακών ελέγχων σε κτίρια, διακρίνοντας σε τρεις κατηγορίες:

α) Κατηγορία Α΄: κτίρια κατοικιών, κτίρια γραφείων έως και 2.000 τ.μ., εμπορικά καταστήματα έως και 2.000 τ.μ. και επαγγελματικά εργαστήρια με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 22 kW ή θερμική τα 50 kW.

β) Κατηγορία Β΄: κτίρια γραφείων άνω των 2.000 τ.μ., εμπορικά κτίρια άνω των 2.000 τ.μ., υπόλοιπα κτίρια που στεγάζουν χρήσεις του τριτογενούς τομέα (όπως σχολικά κτίρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κ.α.) και βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 1.000 kW.

γ) Κατηγορία Γ΄: βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 kW.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας