Καλές ειδήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧρήμαΧωροταξία 20 Φεβρουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Μετά από βαθιά κρίσης και ύφεση, ανοίγουν νέες προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ποιες είναι οι καλές ειδήσεις και οι ευνοϊκές εξελίξεις για τις κατασκευές.
Διευρύνονται οι επενδυτικές προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, με τη διαρκή άνοδο της κτηματαγοράς να δημιουργεί συνθήκες ωριμότητας για την απορρόφηση νέων κατασκευών. «Το ρεκόρ οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2021 σε σχέση με την καθίζηση των τελευταίων χρόνων της κρίσης είναι ενδεικτικό των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά», υπογραμμίζουν στο «Ecopress» τεχνικοί παράγοντες αλλά και άνθρωποι της κτηματαγοράς.
Συνέχιση αναστολής ΦΠΑ
Παράλληλα, ανακατατάξεις με θετικό πρόσημο στον κατασκευαστικό κλάδο και την κτηματαγορά φέρνει η πιθανή συνέχιση της απαλλαγής των οικοδομών από το ΦΠΑ έως το τέλος του 2024. Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές που θεσπίστηκε το 2019 έχει πυροδοτήσει ένα κύμα επενδύσεων από κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα νεόδμητων ακινήτων που να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ. Η ανοδική πορεία που κατεγράφη με την εφαρμογή του μέτρου τη στιγμή που ο κατασκευαστικός κλάδος έβγαινε από μία δεκαετή κρίση, ανακόπηκε απότομα από την επέλαση της πανδημίας
Ανοδική πορεία
Ανοδική πορεία για τον κατασκευαστικό κλάδο και την οικοδομική δραστηριότητα προδιαγράφουν και οι πρόσφατες εξελίξεις με επίκεντρο την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών για τη νέα έγκριση του καταλόγου αγαθών και υπηρεσιών με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσει από το 2025. Όπως προβλέπει η ομόφωνη συμφωνία, η Ελλάδα από το 2025 θα μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό σημαίνει, ότι από τον Ιανουάριο του 2025, ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιοριστεί στο 13% ή ακόμη να επιτευχθεί και μηδενικός ΦΠΑ, εφόσον η Ελλάδα έχει πλέον το δικαίωμα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, όπως κάνει το Λουξεμβούργο που έχει μηδενικό συντελεστή.
Η κρισιμότητα του κατασκευαστικού κλάδου
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ακόμη στο «Εcopress», ότι οι νέες δυνατότητες που αναδύονται από τη μείωση των συντελεστών στα ακίνητα, προδιαγράφονται ως αναγκαίες με δεδομένο το κύμα ανακαινίσεων, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων τα οποία αποτελούν βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν ακόμη, ότι ενόψει των αυξημένων ροών χρηματοδότησης από την Ευρώπη για την περίοδο 2021-2027 ο ρόλος και η δυνητική συμβολή της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων είναι κρίσιμος και σημαντικός.
Καταλύτες
Καταλύτες για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την περαιτέρω ανάπτυξη των κατασκευών, αναδεικνύονται ακόμη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο σε γονικές παροχές-δωρεές και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις μέχρι το τέλος του 2022. Παράλληλα το κύμα των επικείμενων ανακαινίσεων που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ή έκπτωση φόρου έως 40% για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, δημιουργούν κίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης.
Σχετικά Άρθρα
- Κατασκευές: έξι παράγοντες που κρίνουν την ολοκλήρωση έργων
- Alpha Bank: θετική για τον κατασκευαστικό κλάδο η απόφαση του ΣτΕ για το ΝΟΚ
- Ε.Ε πρόγραμμα επανειδίκευσης εργαζομένων στις κατασκευές
- Τα ελληνικά αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση, που δοκιμάζουν τις κατασκευές
- EE: νέο πρωτόκολλο για απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων
- Αύξηση παραγωγής και εξαγωγών για τον εξορυκτικό κλάδο