Καστανιά Τρικάλων: η γραφειοκρατία «έπιασε» θέση στον ορεινό παράδεισο
ΑυτοδιοίκησηΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 3 Απριλίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, που τον πλημμυρίζει σπάνια φυσική ομορφιά και τον διακρίνει πλούσια πολιτιστική κληρονομία, οι άνθρωποι της Καστανιάς Τρικάλων δίνουν τη δική τους μάχη για να διατηρήσουν και να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την περιοχή τους, ως δυνατό πόλο ορεινού τουρισμού.
Διατυπώνουν αυτονόητα αιτήματα αλλά και πολύτιμες ιδέες και προτάσεις, οι οποίες για να υλοποιηθούν απαιτούν ανεπαίσθητο οικονομικό κόστος, κυρίως όμως την προσοχή της αποκεντρωμένης Δασικής Υπηρεσίας, του κεντρικού κράτους και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο «Στίνος» Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Καστανιάς Τρικάλων, που έχει μέλη τους μόνιμους κατοίκους και αυτούς που διατηρούν ισχυρές ρίζες με το όμορφο ορεινό χωρίο, από την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων, τα Τρίκαλα, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, τα άλλα αστικά κέντρα, μέχρι τα πέρατα του κόσμου και του απόδημου ελληνισμού, ζητά να συντηρηθεί και να ανανεωθεί ο κατεστραμμένος ήπιος εξοπλισμός άθλησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους στην περίφημη θέση Γκούρα της Καστανιάς Τρικάλων. Παράλληλα διατυπώνει τεχνική πρόταση, την οποία έχει εκπονήσει η Σταματία Φωλίνα, τοπογράφος μηχανικός, πρόεδρος του Συλλόγου με σημεία αναφοράς τρία ισχυρά τοπόσημα του χωριού, για την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής και την ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.
Aναπτερωμένες ελπίδες
Με αναπτερωμένες ελπίδες, από το γεγονός ότι η δασική πολιτική παίρνει θέση στη πρώτη γραμμή των εξαγγελιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη νέα προγραμματική περίοδο, θεωρώντας φυσικό σύμμαχο τους τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, καθώς ως βουλευτής Τρικάλων γνωρίζει από πρώτο χέρι τα κάλλη και τις κρυμμένες αξίες της περιοχής, οι άνθρωποι του χωριού και της διοίκηση του «Στίνου» φέρνουν στο προσκήνιο τα αιτήματα και τις προτάσεις τους, που μέχρι τώρα σκόνταψαν στην τοπική και κεντρική γραφειοκρατία, χωρίς ανταπόκριση.
Είναι εντυπωσιακό ότι για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού στο φυσικό πάρκο της Γκούρας της Καστανιάς έχει υποβληθεί αίτηση από τον «Στίνο» εδώ και τρία χρόνια, η οποία χάθηκε στο δάσος της γραφειοκρατίας. Η επίσημη ενημέρωση που έχει ο Σύλλογος είναι ότι χρειάζεται έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι η σχετική αίτησή έφυγε από το Δασαρχείο για το υπουργείο προ τριετίας (με αριθμ Πρωτ 3603/145408 17/9/2018) και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.
Οι άνθρωποι της Καστανιάς Τρικάλων θέλουν να ξορκίσουν τις συνέπειες της εγκατάλειψης, που επιδείνωσαν η καραντίνα της πανδημίας, οι άγριες καιρικές συνθήκες του χειμώνα αλλά και η γραφειοκρατία των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα παρά τις επιδιορθώσεις και τις δικές τους φιλότιμες παρεμβάσεις να έχει καταστραφεί ο ξύλινος εξοπλισμός στο φυσικό πάρκο της Γκούρας.
Ζητούν να αποσυρθούν οι σπασμένοι πάγκοι, τα ασταθή τραπεζοκαθίσματα, τα χαλασμένα και επικίνδυνα παιχνίδια, οι πεσμένες ξύλινες περιφράξεις και στη θέση τους να τοποθετεί νέος φωτισμός και περίφραξη, εξοπλισμός αναψυχής και αθλητισμού, συμβατός με το περιβάλλον και αντάξιος της φυσικής περιοχής αλλά και του αυξημένου αριθμού επισκεπτών.
Η περιοχή της Καστανιάς είναι κατάφυτη με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, φουντουκιές, οξιές, έλατα και πεύκα. Στη Γκούρα δεσπόζει μέσα στα πλατάνια η πέτρινη βρύση με τα άφθονα και κρύα νερά των πηγών Στίνος. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι περισσότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου, όπως η γιορτή κάστανου, που αποτελεί θεσμό για την ευρύτερη περιοχή και την οποία πέρυσι τον Οκτώβρη επισκέφτηκαν πάνω από 1000 άνθρωποι. Εκεί γίνεται επίσης το πανελλήνιο αντάμωμα βλάχων με πολυάριθμους επισκέπτες. Στον ίδιο χώρο γίνονται το καλοκαίρι μουσικές εκδηλώσεις και αθλητικοί αγώνες, ενώ κάθε μέρα – τους καλοκαιρινούς μήνες – παίζουν δεκάδες παιδιά και βρίσκονται πολλοί επισκέπτες.
Δημιουργία Πολιτιστικού Τριγώνου»
Η μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης των Σημείων Ειδικού Ενδιαφέροντος του Οικισμού της Καστανιάς Τρικάλων, που έχει εκπονήσει η Σταματία Φωλίνα, τοπογράφος μηχανικός και πρόεδρος του «Σίνου», την οποία έχει καταθέσει αρμοδίως, χωρίς μέχρι τώρα ανταπόκρισή, προβλέπει για τη «Δημιουργία ενός Πολιτιστικού Τριγώνου» σε τρία σημεία (Νερόμυλος, τοποθεσία “Γκούρα” Καμπαναριό Αγίου Γεωργίου) τα παρακάτω μέτρα και δράσεις:
Μέτρο 1: Αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Νερόμυλου δηλαδή, διαμόρφωση του χώρου και αστική επίπλωση
Έγκριση από την Περιφέρεια και χρηματοδότηση της υπάρχουσας μελέτης του περιβάλλοντος χώρου, που έχει κατατεθεί ήδη από το Δήμο Μετεώρων.
Μέτρο 2 : Ανάπλαση της περιοχής της Γκούρας (και ως χώρος αναψυχής και ως χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων (γήπεδο μπάσκετ & ποδόσφαιρου)):
Απομάκρυνση της παλιάς κατεστραμμένης παιδικής χαράς κ εγκατάσταση νέας-ξύλινης καθώς και κάποιων υπαίθριων οργάνων γυμναστικής ώστε να εναρμονίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον.
Κατασκευή νέας μικρής γέφυρας καθώς το παλιό γεφυράκι καταστράφηκε.
Συντήρηση του γηπέδου μπάσκετ και των κερκίδων.
Διαμόρφωση της περιοχής με το ποταμάκι.
Αντικατάσταση φωτιστικών καθώς κάποια έχουν ξηλωθεί ενώ κάποια άλλα έχουν αποκτήσει κλίση, όντας επικίνδυνα για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Τοποθέτηση αστικής επίπλωσης (τραπεζοπάγκοι και παγκάκια) καθώς δεν εξυπηρετούνται οι επισκέπτες αλλά και οι αθλητές το καλοκαίρι.
Μέτρο 3: Επένδυση με πέτρα του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου καθώς είναι εμφανές απ’ όλο το χωριό, προσδίδοντας έτσι ένα παραδοσιακό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή.
Σχετικά Άρθρα
- Κινητοποίηση για τις ανεμογεννήτριες στην κορυφή της Οίτης
- ΕΛΚΕΘΕ: on line ενημέρωση για τη στάθμη νερού των ποταμών Θεσσαλίας
- EuroMed: συνέδριο για τη ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Αρδευτικό έργο για 80.000 στρέμματα σε 21 χωριά των Τρικάλων
- Αυθαίρετα: κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιές – οι επιτροπές
- Αυθαίρετα: εφαρμογή μειωτικού συντελεστή για κατοίκους Θράκης