Καταγραφή αιωνόβιων ελαιόδεντρων σε Κυκλάδες – Δωδεκάνησα
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΦυσικοί πόροι 18 Ιουλίου 2021 ecotypos
Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων θα καταγράψει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στόχευση η διάσωση και η ανάδειξη τους, ως αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου και του νησιωτικού τοπίου.
Μία πολύτιμη καταγραφή της φυσικής πολιτιστικής κληρονομίας ξεκινάει με πρωτοβουλία της της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου. Η καταγραφή των αιωνόβιων ελαιοδέντρων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και στη συνέχεια ο υπολογισμός της ηλικίας τους, ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν. Μάλιστα για την ευόδωση του στόχου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, καλεί πάσα ενδιαφερόμενη πλευρά να συμμετάσχει.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι, ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων στο Νότιο Αιγαίο.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων, καθώς και οι Δήμοι και κάθε Δημόσιος Φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα.
Η παρούσα φάση των ενεργειών δεν εμπεριέχει καμία είδους δέσμευση για τους ενδιαφερομένους στις μετέπειτα διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αλλά αποτελεί μια αρχική διερεύνηση τόσο για τον αριθμό αιωνόβιων ελαιοδέντρων και των περιοχών όσο και για τους ενδιαφερομένους που επιθυμούν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους δράσεις.
Για τον σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, παρέχοντας στοιχεία για τα εν δυνάμει επιλέξιμα αιωνόβια ελαιόδεντρα που κατέχουν, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί καταρχάς στην καταγραφή τους και στην επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους.
Η πρώτη καταγραφή
Στο πρώτο αυτό στάδιο, έχουν ήδη δηλωθεί και καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω) και 49 στα νησιά των Κυκλάδων. Τα ελαιόδεντρα αυτά, θα επισημανθούν από τους ειδικούς επιστήμονες, θα χρονολογηθούν και σε δεύτερη φάση θα αναδειχθούν, με ειδικές δράσεις και ενέργειες.
Η επισήμανση
«Η περιφέρεια συγκεκριμένα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει προκειμένου να διασωθούν και να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Φιλήμων Ζαννετίδης.
Θλιβερή αφορμή
Η απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει στην καταγραφή και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων είχε ανακοινωθεί από τον κ.. Ζαννετίδη τον περασμένο Απρίλιο. Θλιβερή αφορμή για να ξεκινήσει η εν λόγω πρωτοβουλία, ήταν κοπή μία μίας αιωνόβιας ελιάς: «Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» είχε πει τότε.
Σχετικά Άρθρα
- Η ΕΕΔΣΑ επεκτείνεται στις Περιφέρειες Κρήτης και Νότιου Αιγαίου
- ΥπΑΑΤ: πως μοιράζονται 525,3 εκ. ευρώ στους νέους γεωργούς
- Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: που και πότε ψηφίζουν οι αρχιτέκτονες
- Δημοπρατήθηκαν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη, Τήνο
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα επίσημα τελικά εκλογικά αποτελέσματα
- Forum Κυκλικών Πόλεων: τα κίνητρα & αντικίνητρα προς την κυκλική οικονομία