ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ “Λάθος” οικιστικές πυκνώσεις, που αφορούν σε  καταπατήσεις δασικών εκτάσεων από ξενοδοχεία και βίλες έχουν καταθέσει Δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος.  Όλα δείχνουν... Σε οικιστικές πυκνώσεις καταπατημένα δάση, ξενοδοχεία και βίλες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

“Λάθος” οικιστικές πυκνώσεις, που αφορούν σε  καταπατήσεις δασικών εκτάσεων από ξενοδοχεία και βίλες έχουν καταθέσει Δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Όλα δείχνουν ότι ενόψει των νέων ρυθμίσεων που ετοιμάζονται για την επίσπευση της κατάρτισης των δασικών χαρτών θα αρχίσει επιχείρηση επανεξάτασης των στοιχείων των οικιστικών πυκνώσεων, με ιώδες περίγραμμα, που έχουν δηλώσει οι Δήμοι στις περιοχές όλης της επικράτειας.

Το έναυσμα

Το έναυσμα δίνει η περίπτωση της Σκιάθου, όπου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η έμπειρη πολοεοδόμος τοπογράφος μηχανικός Γραμμάτη Μπακλατσή  ο δήμος της Σκιάθου κατέθεσε στο ΥΠΕΝ λάθος οικιστική πύκνωση. Μηχανικοί από άλλες περιοχές της χώρας, που έγιναν δέκτες της αναφοράς της κας Μπακλατσή σημειώνονυν με τη σειρά τους ότι «η ίδια κατάταση επικρατεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ιδιώς σε αυτές που είναι παραθαλάσσιες και έχουν έντονη τουριστική κίνηση»

Η κα Μπακλατσή επισημαίνει «μεγάλες  καταπατήσεις δασικών εκτάσεων απο ξενοδοχεία και βίλες στη Σκιάθο!!!» και εξηγεί ότι:  «Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία αντιρρήσεων στο Δασικό Χάρτη των ΟΤΑ: Βόλου , Ν. Αγχιάλου, Σκιάθου και Αλοννήσου.  Διαβάζοντας λοιπόν τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη , βλέπουμε να έχει διαφορετικό «προφιλ» η κάθε περιοχή. Έτσι διαπιστώνουμε στη Σκιάθο μεγάλα ξενοδοχεία και βίλες διάσπαρτες, να έχουν κτιστεί μέσα σε δασικές εκτάσεις κυρίως στις παραλιακές περιοχές που υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον , ενώ ελάχιστοι είναι οι δασωμένοι αγροί , λόγω της στροφής των κατοίκων στον τουρισμό».

Λάθος οικιστική πύκνσωση

Η έμπειρη πολεοδόμος επισημαίνει επίσης ότι ο Δήμος Σκιάθου έδωσε λάθος οικιστική πύκνσωση» και σημειώνει ότι  «τα αυθαίρετα που έδωσε ο Δήμος Σκιάθου είναι εκτός προδιαγραφών, διότι στην πλειονότητά τους βρίσκονται εντός αγροτικής γης. Μάλιστα το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα κάνει άμεσα νέα ανάρτηση του δασικού χάρτη για τη Σκιάθο για την περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως οικιστική πυκνότητα και εξαιρέθηκε του Δασικού Χάρτη, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνοτήτων μέσα σε δάση και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία της ανάρτησης των χαρτών».

Δασωμένοι αγροί

Για τα ευρήματα που έρχονται στην επιφάνεια από τους δασικούς χάρτες η Γρ. Μπρακλατσή σημειώνει ακόμη ότι:

Στην ΑΛΟΝΝΗΣΟ πάλι ο Δασικός Χάρτης έδειξε πολλές χιλιάδες δασωμένων αγρών, λόγω της μετανάστευσης και της γεωργικής εγκατάλειψης , που υπήρξε μετά τον πόλεμο στο νησί. Όμως πολλοί επιστρέφουν σήμερα στην ύπαιθρο του νησιού και στην αγροτική παραγωγή. Κι ενώ άρχισε να αναπτύσσεται ξανά η καλλιέργεια κυρίως της ελιάς και των οπωροκηπευτικών, αρκετοί θα διαπιστώσουν ότι τα χωράφια των παππούδων τους είναι δασικά.

Στην ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ παρατηρούμε μικρό αριθμό ξεχερσωμένων δασικών εκτάσεων , λόγω του πεδινού ανάγλυφου της περιοχής. Επίσης λίγες είναι οι εκτάσεις με αυθαίρετη δόμηση, ενώ αρκετοί είναι και οι δασωμένοι αγροί.

Τέλος εντός των ορίων του ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα, έχουμε λίγους δασωμένους αγρούς και καταπάτηση μικρών δασικών εκτάσεων. Σ ΄ αυτό συνέβαλε η προστασία του περιαστικού χώρου έξω από την πόλη με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και της Ζώνης Οικιστικού Έλέγχου , το 1985-1986 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας