Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για εργαζόμενους με μπλοκάκια
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΧρήμα 15 Οκτωβρίου 2024 Αργύρης
Την ύπαρξη 12 διαφορετικών μειώσεων φόρων στον Προϋπολογισμό, με βασικότερη την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τοποθετούμενος επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 που η συζήτησή του άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αύξηση των εσόδων που θα υπάρξει είπε ο υπουργός δεν θα προέλθει από αύξηση φόρων, αλλά από την αύξηση της ανάπτυξης, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση στους μισθούς. Διαβεβαίωσε δε ότι στην πλήρη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια.
Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2025, ο υπουργός είπε ότι «στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς όπως και το μετρήσει κανείς περιλαμβάνει 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων για τους φορολογούμενους. Επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται σταθερά και ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιβεβαιώνει την πτωτική πορεία της ανεργίας, που η πτώση της είναι ήδη εξαιρετικά σημαντική τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως και προδιαγράφει μια συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου Χρέους» Αυτά είπε ο κ. Χατζηδάκης «είναι καλά νέα για τους φορολογούμενους καλά νέα για τους Έλληνες πολίτες και αποτελούν ένα ακόμα βήμα για την πλήρη εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ του 2023, που ήταν λιγότερες από εκείνες τις υποσχέσεις που έδωσαν άλλα κόμματα, εμείς όμως υποσχεθήκαμε πως αυτά που λέγαμε θα τα κάνουμε».
Ο υπουργός επισήμανε ότι παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον, «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πορεύεται σε τροχιά ανάπτυξης και θα συνεχίσει να έχει ισχυρότερη τροχιά ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». Ξεκαθάρισε, πως «δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα από το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και τις επιπτώσεις του ή την απόκλιση του μέσου όρου των μισθών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και μιλώντας σε προσωπικό τόνο ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «δεν ήρθα να μιλήσω με αλαζονεία και δεν λέω ότι τα προβλήματα επιλύθηκαν με ένα μαγικό τρόπο», αλλά δεν μπορεί «να αφήνουμε να παρουσιάζεται και μια εικόνα μηδενισμού και ισοπέδωσης που απέχει πολύ από την πραγματικότητα και τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης».
Ο υπουργός τεκμηρίωσε την καταγραφή της προόδου της οικονομίας καταθέτοντας στα Πρακτικά μια σειρά από στοιχεία και πίνακες της Eurostat και του ΟΟΣΑ αναφορικά με βασικούς οικονομικούς δείκτες. Για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είπε ότι « σταδιακά αλλάζει όπως και η σύνθεση του ΑΕΠ μεταβάλλεται υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ γίνεται ισχυρότερη η παρουσία της βιομηχανίας». Το δημόσιο χρέος ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε πως «προφανώς και παραμένει υψηλό, αλλά κάθε χρόνο με την συνετή πολιτική μας επιδιώκουμε και περιορίζεται» για αυτό μειώνονται τα σπρέντ και η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα και από την Γαλλία.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερ-φορολόγησης είπε ότι στον παρόντα Προϋπολογισμό έχουμε 12 διαφορετικές μειώσεις φόρων με βασικότερη την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αύξηση των εσόδων που θα υπάρξει είπε ο υπουργός δεν θα προέλθει από αύξηση φόρων, αλλά από την αύξηση της ανάπτυξης (άρα μεγαλύτερη πίτα), από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση στους μισθούς. Διαβεβαίωσε ότι στην πλήρη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια.
Για την αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο υπουργός είπε ότι πράγματι ο πληθωρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως. Εκτίμησε όμως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία « φαίνεται πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση». Η Κυβέρνηση ανέφερε θα συνεχίσει να κάνει παρεμβάσεις, να επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται περιπτώσεις αισχροκέρδειας και προφανώς με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Ο κ. Χατζηδάκης, επίσης, απέρριψε την κριτική περί μειωμένων κοινωνικών δαπανών λέγοντας ότι για το 2025 προβλέπονται περίπου 4 δισ. ευρώ αυξήσεις δαπανών στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Ειδικότερα για τα νοσοκομεία η αύξηση των δαπανών θα είναι 114% σε σχέση με τις δαπάνες του 2019. Στο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξει μια αύξηση του ενός δισεκατομμυρίου για αυξήσεις συντάξεων και νέες συντάξεις.
Θ. Πετραλιάς: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει και άλλο δημοσιονομικό χώρο
Σε παρέμβαση του, και απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό προσχέδιο, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Πετραλιάς αντέτεινε ότι οι οικονομικοί δείκτες που είναι αυξημένοι στη χώρα δείχνουν ότι η χώρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν δικαιολογούν μηδενιστικές τακτικές.
Απαντώντας, στις αιτιάσεις περί αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, επεσήμανε ότι «στο σχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις ανισότητες και με τα μέτρα που προβλέπονται μειώνονται σημαντικά το 2024 όλες οι δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ αντίστοιχη μείωση θα υπάρχει και για το 2025».
Έμφαση έδωσε και στο θέμα των επενδύσεων στη χώρα, σημειώνοντας ότι «ενώ το επενδυτικό κενό στην Ευρώπη είναι περίπου στο 21% εμείς ουσιαστικά από το 2019 και μετά καλύψαμε το μισό σε σχέση με την ΕΕ».
«Συμφωνούμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να καλύψουμε, αλλά κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση . Φύγαμε από το 8% στο 15% του ετήσιου προς ΑΕΠ, και καλύψαμε το μισό κενό με την Ευρώπη. Γι’ αυτό, όπως θα δείτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αυξάνεται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά έχουμε και μια σειρά μέτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις και παίρνονται και σημαντικές πρωτοβουλίες για το στεγαστικό», υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς.
Τέλος, ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει και άλλο δημοσιονομικό χώρο», ενώ κατέληξε λέγοντας:
« Η Ελλάδα είναι πρώτη στη μείωση του δημόσιου χρέους και από το 186% που ήταν το 2018 έπεσε στο 153% τώρα, δηλαδή πάνω από 30 μονάδες και όταν λέτε ότι αυτό δεν είναι τίποτα, αυτό είναι μηδενισμός. Όταν η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στο κόσμο που μείωσε το χρέος της δεν μπορεί να λες ότι δεν είναι σημαντική αυτή η μείωση».
Οι τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων
Η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων άρχισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, ενώ σήμερα, κατά την δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων και στην συνέχεια, κατά την τρίτη συνεδρίαση, θα δοθεί ο λόγος σε όσους βουλευτές θελήσουν να παρέμβουν στην συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2,3% σε σχέση με 1,4% της ευρωζώνης. Οι επενδύσεις αυξάνονται 8,4%. Οι επενδυτικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 14,3 δις ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί σε 9,7%. Την ίδια στιγμή αναμένουμε αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών του καταναλωτή σε 2,1%. Στο προσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2025. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%. Θα υπάρξει αύξηση καθαρών εσόδων χωρίς νέα φορολογικά μέτρα, αντίθετα με μείωση 12 φόρων και ότι προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για μισθοδοσία του δημοσίου, όπως και πάνω από τρία δισεκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες.
Ο προϋπολογισμός του 2025 είπε ο εισηγητής της ΝΔ έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά. Κάνει καλό στην τσέπη μας, καθώς έχει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Νοικοκυρεύει το δημόσιο χρέος, καθώς μειώνεται περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξιοπιστία της χώρας και να ελαφρύνονται τα βάρη των επόμενων γενιών. Καθιστά πιο ισχυρή και ανθεκτική την οικονομία μας, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και ταυτόχρονα μειώνονται οι εισαγωγές. Κλείνει το επενδυτικό κενό, που μας άφησε η δημοσιονομική κρίση, καθώς υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2019 στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία. Φέρνει δημοσιονομική σταθερότητα και υπευθυνότητα, όταν σήμερα σε άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουμε, είτε ύφεση, είτε υπερβολικά ελλείμματα» και κατέληξε λέγοντας πως «η πολιτική της κυβέρνησης έχει αφαιρέσει το πολιτικό οξυγόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καθώς υπάρχει ένα κόμμα, μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξασφαλίζουν την σταθερότητα στην χώρα».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, στον αντίποδα υποστήριξε πως το παρόν προσχέδιο του Προϋπολογισμού «επιβεβαιώνει την αναιμική μεγέθυνση της οικονομίας, την επισφάλεια στην εργασία, τη λιτότητα, τα «χαράτσια» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα «φέσια» στην αγορά». Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της ΝΔ για το 2025 είπε «οδηγεί τους φορολογούμενους σε νέα αφαίμαξη». Ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ότι «ο προϋπολογισμός του 2025 κάνει καλό στη τσέπη των πολιτών» αυτό που τελικά διαπιστώνεται είναι «πως με αυτόν τον προϋπολογισμό θα αδειάσει ότι έχει απομείνει στις τσέπες των πολιτών». Σημείωσε ότι δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι. Εκτίμησε ότι «η φορολόγηση επί των εισοδημάτων θα «τσακίσει» και την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα» καθώς «προβλέπεται μια αύξηση εσόδων πάνω από κάθε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ.». Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια στην αύξηση των φόρων με τους φορολογικούς συντελεστές διατηρημένους σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων για τους μισθούς του Δημοσίου είπε ότι το 2025 προβλέπεται για πρώτη φορά μείωση των μισθών της Κεντρικής διοίκησης κατά 1,61% ή 241 εκατ. ευρώ. Υπάρχει απομείωση κατά 404 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές παροχές σε σχέση με το στόχο του ΠΟΥ 2024. Για τις συντάξεις προβλέπεται αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί σε περίπου 3% αυξήσεις στην δαπάνη. Δηλαδή καλύπτεται οριακά και μόνο ο τρέχων πληθωρισμός. Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 450 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%. Στην Υγεία είναι ανύπαρκτες οι αυξήσεις στα κονδύλια για Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μηδαμινές επίσης, είναι και οι αυξήσεις στα κονδύλια για Δήμους και Περιφέρειες για το 2025. Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο κ. Μαμουλάκης υποστήριξε πως εδώ καταγράφεται η σαφή αποτυχία του στόχου απορρόφησης των κονδυλίων.
Τέλος, για την διαχείριση του Χρέους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: παρατήρησε ότι η εξυπηρέτηση του περνάει μέσω ομολόγων, ενώ με τα Repos παγιώνεται η επέκταση του προγράμματος χρήσης για χρηματοδότηση χρέους 54 δισ. ευρώ με αναγκαστικούς δανειοδότες τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
«Ο Προϋπολογισμός μονιμοποιεί τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες» σχολίασε από την δική του πλευρά ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ο κ. Κουκουλόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ «προκλητικές επιλογές που εμβαθύνουν τις ανισότητες» και κυρίως πολιτικές «σε βάρος της υπαίθρου και των μη τουριστικών περιοχών». Η κυβέρνησης είπε, «επικοινωνιακά προβάλλει 12 αυξήσεις και 12 μειώσεις φόρων» για να αποφύγει να μιλήσει για την μείωση της αγοραστικής δύναμης, για την τιμή του ρεύματος και των καυσίμων, για την παιδική φτώχεια, τους έμμεσους φόρους, το επενδυτικό κενό, τη χαώδη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων, τις άμεσες ξένες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και για σειρά άλλων μεγεθών, όπου δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά». Επιλέγουμε να απαντάμε επί της ουσίας με επιχειρήματα και προτάσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε ότι πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος και τόνισε πως «η μεγαλύτερη αύξηση που μπορούμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας, είναι η νίκη στον πόλεμο για το ιλιγγιώδες κόστος ζωής, τη μεγαλύτερη κυβερνητική αποτυχία. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αλλά σειρά παραμέτρων όπως το κόστος στέγασης που πρώτος έθεσε πριν τρία χρόνια ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ενεργειακό κόστος, οι τηλεπικοινωνίες, το χάσμα τραπεζικών επιτοκίων, τα ολιγοπώλια, το ιδιωτικό χρέος που κρατά εγκλωβισμένο τουλάχιστον το 50% της κοινωνίας». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ο βουλευτής, «έχει καταθέσει προγραμματικές θέσεις όπως είναι το νέο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι στοχευμένες αυξήσεις στα πεδία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, η σημασία να αποκτήσει η χώρα αγροτική, περιφερειακή και βιομηχανική πολιτική με ριζική αποκέντρωση, μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης». Έδωσε έμφαση στην «αναγκαιότητα της σταδιακής αποκλιμάκωσης της σχέσης άμεσης – έμμεσης φορολογίας, που πλήττει τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα», καθώς και στα «μέτωπα που μπορούν να αποφέρουν κρατικά έσοδα προς όφελος των πολλών». Σχολιάζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο». Και ζήτησε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι «στα μισά της καλύτερης χρηματοδοτικής περιόδου μεταπολεμικά, το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της χώρας βυθίζεται».
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι ενταγμένο στο νέο ευρωενωσιακό Σύμφωνο Σταθερότητας και δείχνει τον βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης». Φέρνει «νέους φόρους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, παγωμένες κοινωνικές δαπάνες και ενώ ζεστό χρήμα θα δοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο και στους επιχειρηματικούς ομίλους». Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα, είπε ότι προβλέπεται για τα νομικά πρόσωπα, «αν και έχουν τεράστια κερδοφορία να πληρώσουν τον ίδιο φόρο».
Χαρακτήρισε κοροϊδία τις εξαγγελίες για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς όπως είπε, αυτό μειώνεται κατά 50% στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τους άτυπα μισθωτούς (με μπλοκάκι) δεν θα καταργηθεί.
Σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς, ανέφερε ότι «αυτές που προβλέπονται είναι κάτω από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή όλο και μικρότερο κομμάτι του ΑΕΠ θα καταλήγει σε μισθωτούς και συνταξιούχους» και ζήτησε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υπολογισμό όλων των τριετιών καθώς και υπογραφή των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων. Για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι αυτό στην πραγματικότητα είναι μια νέα γενναία απαλλαγή για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους ανοίγει νέες τρύπες στα ταμεία, μειώνει επί της ουσίας τον μισθό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χάνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από αυτήν την πενιχρή αύξηση που θα φέρει στον μισθό τους, μέσω της μείωσης ή διακοπής επιδομάτων ή μέσω της διαφορετικής φορολογικής κλίμακας στην οποία μπαίνουν. Ο κ. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στο νέο ευρωενωσιακό Σύμφωνο Σταθερότητας, το χαρακτήρισε δαμόκλειο σπάθη πάνω από τους λαούς. Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι επιβάλλει ένα τεράστιο ποσό να πηγαίνει στο δημόσιο χρέος. Κάλεσε δε, τον λαό, «να ξεμπερδεύει με την παραφιλολογία για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο και να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και της διαπάλης, την αιτία που καθορίζει τους σιδερένιους νόμους του συστήματος, που είναι η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής»
Ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέει μισές αλήθειες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
«Μιλάτε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να λέτε ότι αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για αύξηση του εισοδήματος, αποφεύγοντας όμως να αναγνωρίσετε ότι είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ και δίνετε πίνακες με επιλεκτικές ημερομηνίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος σωρευτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου κατά 20%», σημείωσε ο κ. Βιλιάρδος και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για ένα ακόμα διαχειριστικό προσχέδιο, χωρίς την απαιτούμενη άμεση αλλαγή του χρεοκοπημένου τουριστικού οικονομικού μοντέλου, χωρίς καν ένα όραμα και με τη συνήθη εξάρτηση της οικονομίας μας από την καλλιέργεια του τουρισμού ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια του.
Ακόμα, ο κ. Βιλιάρδος μίλησε για «ανισορροπία των δίδυμων ελλειμμάτων», τονίζοντας ότι «συνεχίζεται, με κυριότερο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο εκτοξεύθηκε πάνω από 22 δις εκ ευρώ στο εξάμηνο του 2024, συρρικνώνοντας ανάλογα το ΑΕΠ», αλλά και για «τεράστιο επενδυτικό κενό, υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις ια αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος και μη ουσιαστική αντιμετώπιση της πραγματικής ανεργίας» ενώ σημείωσε ότι «η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στηρίζεται κυρίως στην υπερ-φορολόγηση».
Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, υποστήριξε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, δεν φαίνεται να υπάρχουν σενάρια λύσεων σε τυχόν γεωπολιτικές αναταράξεις και αυτό το καθιστά ξεπερασμένο».
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάζει την ζημιά ως κέρδος δεν πείθει κανέναν. Εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της την αύξηση των έμμεσων φόρων παρά το ότι λειτουργεί καταστροφικά για τα χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Βορύλλας και κατέληξε:.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα προσχέδιο προϋπολογισμού απλής λογιστικής διαχείρισης που προσπαθεί να ανταποκριθεί στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας. Για εμάς, πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι η οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του πραγματικού πλούτου της χώρας μας μέσω μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, στα δίκτυα ενέργειας και εκμετάλλευση θαλασσίων κοιτασμάτων».
Ο γενικός εισηγητής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για «success story» της κυβέρνησης που απέχει πολύ από την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών».
«Έχουμε πολίτες που δεν κρίνουν πόσο καλά πάει η οικονομία, αλλά πόσο έχει αλλάξει η πραγματική προοπτική τους και γι αυτό η ΝΔ πέφτει πολιτικά, παρά τα όσα λέει περί ανάπτυξης. Για τον κόσμο, δεν είναι μόνο να τους παρουσιάσετε ότι είναι καλύτερα από πέρσι και πρόπερσι, σε ένα κόσμο που αισθάνεται ότι σωστά δεν έχει προσδοκίες για το μέλλον, ότι ζει σε μια άλλη εποχή όπου δεν υπάρχει η ελπίδα της προόδου», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι «δεν είπε τίποτα για την έκθεση Ντράγκι, η οποία λέει ότι τα πράγματα στην Ευρώπη πάνε χάλια, ότι έχει υπαρξιακό πρόβλημα και ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι επενδύσεις από τα 14% στα 27%».
«Οι επενδύσεις στην ΕΕ είναι στο 14% και εμείς στο 7% και στο 8%. Είναι αυτή προοπτική για να αλλάξει τα δεδομένα; Εσείς λέτε ότι επειδή υπάρχει ανάπτυξη δεν είναι ανάγκη να ανησυχούμε. Θεωρείτε ότι είναι καλό στοιχείο αυτό. Διαφωνείτε με τον κ. Ντράγκ. Το να πας καλύτερα από μια Ευρώπη που πάει χάλια δεν λέει πολλά πράγματα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν έχετε καταλάβει πόσο χαμηλές είναι οι επενδύσεις στο ποσοστό του ΑΕΠ, και αυτό δεν αλλάζει με οριακές αλλαγές αλλά με ένα σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο
Είναι καλός προϋπολογισμός αν θεωρείτε ότι ήταν καλός του 2023, και είναι καλός του 2023 αν θεωρείτε ότι ήταν καλός το 2022.
Είμαστε σε έναν κόσμο από στάσιμες οικονομίες που δεν αλλάζουν τα δεδομένα και με ασταθή πολιτική. Το όλο αφήγημα σας για την πρόοδο ευνοεί και τις στάσιμες οικονομίες και την ασταθή πολιτική και θα το βρείτε μπροστά σας», κατέληξε.
Ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός για το 2025, προβλέπει να έχει πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει μία περίοδο παρατεταμένης λιτότητας που ξεκίνησε το 2022 -και σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ- τα πλεονάσματα αυτά προβλέπεται να παραμείνουν στα ίδια δυσθεώρητα ύψη για όλα τα επόμενα χρόνια».
« Η πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολιτική σκληρής λιτότητας που ξεκίνησε στη χώρα μας με τα μνημόνια και σημαίνει ότι το κράτος εισπράττει από τους πολίτες με την μορφή φόρων και εισφορών, περισσότερα έσοδα από εκείνα που δαπανά για τους πολίτες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο στόχος της κυβέρνησης έχει τεθεί ακόμα πιο ψηλά στο 2,5% του ΑΕΠ, με άλλα λόγια διατηρεί πλέον μια σταθερή μνημονιακή πολιτική», είπε.
«Η λιτότητα που επιβάλει η πολιτική των πλεονασμάτων κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αντίκειται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαγορεύει την αύξηση των δαπανών στην υγεία και στην παιδεία ενώ αποτρέπει την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Απορρίπτουμε την ανέξοδη αντικοινωνική, άδικη αντιαναπτυξιακή δομή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για τους φόρους», κατέληξε ο κ. Καζαμίας.
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ακολουθεί στις προβλέψεις του τις ίδιες αρχές και παράγει τα ίδια αναμενόμενα αποτελέσματα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί δεσμευτική συνθήκη για την μελλοντική άσκηση οικονομικής πολιτικής της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής των Σπαρτιατών, Αθανάσιος Χαλκιάς,.
Όπως είπε, «παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει θετικός εμφανίζεται μειούμενος τα επόμενα έτη υποδεικνύοντας μη ελαστικές παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
«Οι προβλέψεις στηρίζονται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών, ωστόσο τα διαχρονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται το κόστος ζωής των πολιτών και διαμορφώνουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για την διαβίωση τους», συμπλήρωσε.
Σχετικά Άρθρα
- Οικονομικών: μείωση φόρων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το ΄25
- Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028
- Το 2023 οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά στέγης και ανακύκλωση συσκευών
- Αύξηση συντάξεων το 2023
- ΕΦΚΑ: σε 24 δόσεις οι οφειλές και παραγραφή χρεών στη δεκαετία