ΥΠΕΝ: καταργούνται 7 φορείς προστατευόμενων περιοχών
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 27 Δεκεμβρίου 2021 Αργύρης
Την κατάργηση επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και την καθολική διαδοχή των αρμοδιοτήτων τους από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε κεντρικό επίπεδο στο ΥΠΕΝ προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, την οποία υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς καταργούνται οι φορείς σε:
- Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας,
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,
- Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,
- Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου,
- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,
- Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και
- Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο
Σημειώνεται ότι η αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ξεκίνησε με το Ν. 4685/2020 και την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκε απόφαση, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες Μονάδες Διαχείρισης. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και αναμένεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει τα ακόλουθα στη δήλωσή του:
«Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά (7) φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:
-Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».
– Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.
– Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.
Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η ΝΔ για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020.
Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».
Σχετικά Άρθρα
- ΚΙΝΑΛ: οπισθοδρόμηση η κατάργηση των φορέων διαχείρισης
- ΥΠΕΝ: στον ΟΦΥΠΕΚΑ οι 36 πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
- ΟΦΥΠΕΚΑ: τριήμερο συνέδριο για τις προστατευόμενες περιοχές
- ΥΠΕΝ: επέστρεψαν στο δάσος της Δαδιάς οι νεοσσοί γύπες
- Δαδιά: αποτίμηση των καμένων δασικών εκτάσεων από ΥΠΕΝ
- ΟΦΥΠΕΚΑ: δωρέαν μεταφορά στο πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα