ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Γόνιμο τοπίο μεγάλων επενδυτικών προοπτικών που διαμορφώνεται για τον κατασκευαστικό κλάδο από τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά... Κατασκευαστικές: δυναμικό παρών στα πράσινα έργα

Της Ντίνας Καράτζιου/

Γόνιμο τοπίο μεγάλων επενδυτικών προοπτικών που διαμορφώνεται για τον κατασκευαστικό κλάδο από τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και από την ενεργοποίηση των υπολοίπων χρηματοδοτικών εργαλείων διαβλέπουν οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Για ραγδαία αύξηση του κατασκευαστικού αντικειμένου με πράσινο προσανατολισμό έκαναν λόγο στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ.

Επενδύσεις σε έργα ΣΔΙΤ

Ο Γενικός Διευθυντής, της εταιρείας «Intrakat», κ. Χαράλαμπος Καλλής ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχει συσσωρευμένο δυναμικό χρηματοδοτικών εργαλείων και ώριμων έργων, τα οποία είναι έτοιμα να τελεσφορήσουν. Τόνισε ακόμη, ότι βάσει της επιτάχυνσης που παρατηρείται λόγω της εισροής χρηματοδοτικών πόρων, σε τρία χρόνια θα είναι ακόμη πιο έντονο το κατασκευαστικό αντικείμενο. Σε σχέση με την ώθηση που δίνεται σε έργα ΣΔΙΤ, ανέφερε χαρακτηριστιά   ότι «ερχόμαστε να επενδύσουμε σε ΣΔΙΤ» και πως η , Intrakat υπήρξε πρωτοπόρος σ΄αυτόν τον τομέα, καθώς ήταν η εταιρεία που υλοποίησε τα τρία πρώτα ΣΔΙΤ έργα που έγιναν στη Ελλάδα. Τόνισε ακόμη, ότι διαβλέπει πως για τα συγκεκριμένα έργα υπάρχει θέληση και οι διαδικασίες προχωράνε πιο οργανωμένα. Τέλος επισήμανε ότι πρόκειται για έργα που αντέχουν σε βάθος χρόνου και ενδεχομένως η τεχνολογίες που εφαρμόζονται σ’ αυτά, είναι ένα κλικ καλύτερες.

Ευχάριστα προβλήματα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ακτωρ» κ. Γιώργος Κοτούλας υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα και οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται για τον κατασκευαστικό κλάδο από τη σειρά των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα εισρεύσουν στη χώρα, δημιουργούν ευχάριστα προβλήματα για τον κλάδο των κατασκευών που λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, τονίζοντας ωστόσο, ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες «για να μη χάσουμε το τρένο που μπορούμε να ανεβούμε». Εξήγησε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις να πάει μπροστά ο κατασκευαστικός κλάδος μετά από πολλά χρόνια και υπογράμμισε, ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», λέγοντας πως ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία με έμπειρο και υψηλού επιπέδου προσωπικό αλλά και τον εξοπλισμό για να ανταποκριθεί σε έργα υψηλών απαιτήσεων.

Παρών για την επόμενη μέρα

Ο Γενικός Διευθυντής  της εταιρείας «ΤΕΚΑΛ» κ. Αντώνιος Πανάς τόνισε στην παρέμβασή του ότι κινητοποιείται ένα μεγάλο μέγεθος πόρων, το οποίο όπως είπε, είναι το σχέδιο Μάρσαλ της εποχής καθώς με τη μόχλευση μόνο των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι θα ανέλθουν στα 57,5 δις. Ο κ. Πανάς εστίασε στη συρρίκνωση των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου, αναφέροντας ότι μεταξύ 2007 -2013 υπήρχαν 113 χιλιάδες επιχειρήσεις και σήμερα ανέρχονται στις 74 χιλιάδες. «Είμαστε λιγότεροι για να υπηρετήσουμε πολλά έργα», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε επίσης ότι 98% των τεχνικών εταιρειών είναι μικρές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι η ραχοκοκαλιά του τεχνικού κλάδου υπηρετείται από μικρά σχήματα και το στοίχημα που τίθεται, είναι πως θα περάσει στις επιχειρήσεις αυτές οι πόροι των χρηματοδοτικών εργαλείων που εκκινούν. Ολοκλήρωσε, λέγοντας ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σοβαρές και πως οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες δηλώνουν το παρών στην επόμενη ημέρα

Ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΑΝΑΚΕΜ κ. Ηλίας Δημητριάδης, υπογράμμισε στην παρέμβασή του, ότι η ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές επιταγές και παράλληλα αυξάνει την αποδοτικότητα στην κατασκευή των τεχνικών έργων. Υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΕΕΚ, έχει συμβάλλει στους στόχους που θέτει η Πράσινη Συμφωνία, καθώς παράγονται δευτερογενή υλικά για να χρησιμοποιηθούν στα έργα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εξήγησε ακόμη, ότι θα πρέπει να συνδυαστεί η ανάγκη που υπάρχει για τη διαχείριση των αποβλήτων με την κατασκευή των δημόσιων έργων και ζήτησε να θεσπιστεί ελάχιστο ποσοστό δευτερογενών υλικών στα δημόσια έργα: «Μπορούμε να κάνουμε έργα χωρίς να δεσμεύουμε ολόκληρες περιοχές». Μάλιστα ανέφερε ότι στη χώρα οι ιστορικές αποθέσεις μπαζών , ανέρχονται σε 50 εκ τόνους, ικανοί να καλύψουν 1200 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ενδυναμώνεται ρόλος του μηχανικού»

Στις προοπτικές και το νέο τοπίο που ανοίγεται για τους μηχανικούς μετά «από μία τρομακτική μείωση που είχαμε βιώσει στον κατασκευαστικό κλάδο», αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος ΔΕ, του ΤΕΕ κ. Νίκος Ανδρεδάκης, Εξήγησε ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος υπέστη πλήγμα, καθώς μειώθηκαν οι επιχειρήσεις και συρρικνώθηκαν τα μεγέθη, σήμερα όπως είπε, «οδεύουμε σε μία αναστροφή της κατάστασης». Η ανάπτυξη στον κλάδο των κατασκευών που αποκτά δυναμική μέσα από τους πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα, δημιουργούν ευκαιρίες όπως είπε για αρκετούς συναδέλφους μηχανικούς, αφενός να εξασκήσουν αυτό ακριβώς που έχουν σπουδάσει και αφετέρου, «πιθανώς να υπάρχει προοπτική επιστροφής» για μηχανικούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ο κ. Ανδρεαδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι το επίπεδο των ελλήνων μηχανικών είναι πολύ υψηλό, αλλά κι από πλευράς δομής εταιρικής, η χώρα μπορεί να στηρίξει μεγάλα και σύνθετα έργα.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας