ecopress
Από τον Βασίλη Σγούτα* Ο ενιαίος για όλη την πόλη εορταστικός στολισμός είναι το κλειδί για να αναδειχτεί η έκταση και το ειδικό βάρος... Κάθε Δήμος και διαφορετική Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με ξενόφερτα πρότυπα

Από τον Βασίλη Σγούτα*

Ο ενιαίος για όλη την πόλη εορταστικός στολισμός είναι το κλειδί για να αναδειχτεί η έκταση και το ειδικό βάρος της πρωτεύουσάς μας. Κάθε Δήμος και διαφορετική Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές και πιο στενόμυαλες νοοτροπίες.

Το Σύνταγμα από την οδό Ερμού

Γιορτάζοντας τις γιορτές

Από τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της εποχής Σκυλίτση στον Πειραιά, μέχρι τον σάλο που ξεσήκωσε το 2019 ο φωτισμός της Βασιλίσσης Σοφίας, και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας. Όλα με βάση ξενόφερτα πρότυπα και, σχεδόν πάντα, διαφορετικά για κάθε περιοχή και κάθε γειτονιά.

Και αναρωτιέσαι, γιατί να μην αποτελέσει αφετηρία για κάθε μελλοντικό εορταστικό στολισμό της Αθήνας μια, αλλά μόνο μια, κεντρική ιδέα. Ίσως με παραλλαγές, αλλά χωρίς αυτές να ξεφεύγουν από το κεντρικό μοτίβο. Ας φανταστούμε φωτισμούς στα άσπρα και ασημί, ή κάποιο άλλο χαρούμενο συνδυασμό σχημάτων και χρωμάτων, σε όσους περισσότερους δρόμους και πλατείες επιτρέπουν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί. Όλη η Αθήνα θα έλαμπε φωτεινά, ντυμένη στα γιορτινά της. Σημασία έχει ο φωτισμός να είναι ενιαίος και όχι άθροισμα των κατά τόπους εμπορικών και καταναλωτικών διαφημίσεων. Θα ήταν και η καλύτερη απόδειξη ότι η πόλη είναι μια.

Η γιορτινή Αθήνα

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Είχε εφαρμοστεί, με εξαιρετική επιτυχία, στο Παρίσι, πριν κάποια χρόνια. Ολόκληρο το κέντρο της πόλης με άσπρα λαμπερά φωτάκια στα δέντρα. Και στην Αθήνα, όλο και κάποια περιοχή μας έχει εκπλήξει ευχάριστα. Όπως, πριν λίγα χρόνια, η τριγωνική πλατεία με το άγαλμα της Μελίνας, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Όπου τα μεγάλα πλατάνια της πλατείας, ενωμένα με άσπρα λαμπάκια, σχημάτιζαν ένα μοναδικό γιορταστικό σύνολο.

*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.

-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από  τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ

-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.

-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας