Κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη πετάει ετησίως 600 ευρώ στα σκουπίδια
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον 5 Ιουνίου 2018 Αργύρης
179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό, ενισχύοντας το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων (food waste). Η καταγραφή της σπατάλης στην Ελλάδα είναι δύσκολο εγχείρημα εξαιτίας της έλλειψης εμπεριστατωμένων ερευνών γύρω από το κοινωνικό αυτό ζήτημα, αλλά και της απουσίας ενημέρωσης του πολίτη. Οργανώσεις και ακαδημαϊκοί φορείς προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα.
Ανάμεσά τους και η reodirect, μια πρωτοβουλία που εκδηλώνεται στην Αθήνα και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change, ενός προγράμματος του Ιδρύματος Robert Bosch. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο η reodirect κέρδισε 6μηνη υποτροφία με σκοπό να διαδώσει τον όρο του food waste στο αθηναϊκό κοινό.
Η προσπάθειά τους πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ιδρύματος σε συνεργασία με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτισμικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Όλα ξεκίνησαν από μία διαπίστωση της Εμμανουέλλας Κυριακοπούλου, επικεφαλής σχεδιασμού της ομάδας. «Ζούσα στο Βερολίνο. Εκεί οι φοιτητές άφηναν όσα προϊόντα δεν χρειάζονταν σε άλλους για να καταναλωθούν. Όταν κλήθηκα να κάνω κάτι αντίστοιχο, ντράπηκα. Έτσι, συνειδητοποίησα ότι η ανακύκλωση του φαγητού είναι θέμα ταμπού για εμάς τους Έλληνες» διηγείται στην «Εφ.Συν.».
Αμέσως μετά μαζί με τους Μαρία Λυμπεροπούλου, Vladislav Zukovsky, Κατερίνα Παναγιώτου, Ειρήνη Χατζή και Κωνσταντίνο Τούντα δημιούργησαν τη reodirect με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για το food waste.
-Με ποιο τρόπο; Με τον συνδυασμό βιώσιμων τεχνικών διάσωσης προϊόντων και ανοιχτών εκδηλώσεων που θα φέρουν κοντά τις τοπικές κοινότητες. Με μια κινητή καντίνα, η οποία μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει 6 δράσεις, μ α γ ε ι ρεύουν, με τη βοήθεια σεφ, γεύματα από σωσμένα τρόφιμα που διανέμουν δωρεάν στους περαστικούς.
«Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν δομές και ομάδες με πλεονάζοντα τρόφιμα», εξηγεί στην «Εφ.Συν» η reodirect. «Πολλοί φοβούνται ότι το φαγητό προέρχεται από τα σκουπίδια ή συνδέουν εσφαλμένα τη δράση αυτή με τα συσσίτια. Εχει μεγάλη σημασία για εμάς να διαπιστώσουν οι καταναλωτές πόσο τους αφορά η σπατάλη φαγητού»!
Ο οργανισμός που συμβάλλει στη δράση της ομάδας είναι κατ’ αρχάς η Τράπεζα Τροφίμων, που διαχειρίζεται μακράς διάρκειας συσκευασμένα προϊόντα. «Τα σούπερ μάρκετ θέλουν να προστατέψουν την εικόνα τους. Ακόμα και μια συσκευασία με στραβή ετικέτα θεωρείται ακατάλληλη να βγει στην αγορά. Οποιαδήποτε επίσης “δύσμορφα” προϊόντα πετιούνται απευθείας στα σκουπίδια χωρίς κανέναν έλεγχο» σημειώνει η reodirect.
Επίσης, η Κεντρική Λαχαναγορά προσφέρει μεγάλες ποσότητες προϊόντων που μένουν στους παραγωγούς στο τέλος της λαϊκής.
Για το πρόβλημα του food waste στην Ελλάδα η ομάδα δεν έχει βρει ακριβή στοιχεία, ωστόσο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα τα ποσοστά σπατάλης στη χώρα ξεπερνούν τον μέσο όρο, φτάνοντας σχεδόν σε υπερδιπλάσιες ποσότητες! «Το γεγονός ότι έχουμε περιορισμένους πόρους σε συνδυασμό με την κρίση δείχνει ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει άμεσα».
1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια. Η σπατάλη έχει γίνει πια μέρος της συνείδησης των ανθρώπων.
«Έχουμε καταφέρει να πείσουμε άτομα μέσα από τη δράση μας να δουν τα πράγματα διαφορετικά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Χάρη στην υποτροφία που μας έδωσε το START – Create Cultural Change μάς δόθηκε και η ευκαιρία να δημιουργήσουμε. Στο διάστημα των 6 μηνών, οι συνεργάτες μας μάς έδωσαν θάρρος να χτυπάμε πόρτες, να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Είμαστε πια ικανοί να συνεχίσουμε».
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»
Σχετικά Άρθρα
- Χαλάνδρι: στη μάχη για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
- Ρεύμα: τρέχουν αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο, με σημαντικές εκπτώσεις
- Μέχρι 74% η εξοικονόμηση με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα – παραδείγματα
- ΥΠΕΝ: με εκπτωτικό κουπόνι η αντικατάσταση οικιακών συσκευών
- Τρίτη και 13, η πλατφόρμα για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας
- Ακίνητα: στον αέρα επιδόματα-φοροαπαλλαγές λόγω νέων αντικειμενικών