ΚΕΔΕ: εθνικό συμφέρον, η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της ηπειρωτικής και νησιωτικής μας Χώρας
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 23 Οκτωβρίου 2017 Αργύρης
Την ανάγκη τουριστικής αξιοποίηση των 14000 χιλιομέτρων ακτογραμμής και των 10000 νήσων και βραχονησίδων σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε η νομική βιβλιοθήκη με θέμα «Αιγιαλός και παραλία-Χρήσεις γης πόλεων και οικισμών» ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στο σχεδιασμό, κατασκευή και αδειοδότηση έργων ανάδειξης, προστασίας και αξιοποίησης του παράκτιου και θαλάσσιου πλούτου της.
Την ημερίδα συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθ. Ράντος, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Προϊστάμενος ΠΕΧΩ Πελοποννήσου Σ.Σπανός, ο πολιτικός μηχανικός Φ.Φωτόπουλος και η εισηγήτρια του ΣτΕ Μ. Μπάκοβου.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι εξαιτίας διαφόρων παθογενειών όπως η ερμηνευόμενη ποικιλοτρόπως νομοθεσία μας, η διασπορά αρμοδιοτήτων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη συντονισμού στη διοίκηση, βαλτώνουν μεγάλες επενδύσεις γεγονός που, όπως ανέφερε, αναστέλλουν την αναπτυξη. «Στόχος είναι η διάρθρωση και οργάνωση του οικιστικού δικτύου της χώρας, στην βάση ενός ολοκληρωμένου και ισόρροπου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που θα στοχεύει πάντα στην πραγμάτωση των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε και πρόσθεσε ο σχεδιασμός θα πρέπει να ενσωματώνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα πραγματικά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της και αφετέρου να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες του οικισμού.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε, για τις παράκτιες περιοχές, ο χωροταξικός και πολεοδομικος σχεδιασμός τους πρέπει να λαμβάνει υπόψην το ευπαθές οικοσύστημα των ακτών του, η ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων και χρήσεων, οι αλληλεπιδράσεις τους, ο θαλάσσιος προσανατολισμός ορισμένων δραστηριοτήτων και χρήσεων και ο αντίκτυπός τους στο θαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα. Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως για την προστασία, την αξιοποίηση και την ανάδειξη των παράκτιων περιοχών της Χώρας, στις οποίες και εδράζει σήμερα ο μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παθογένεια στη διοικητική διαδικασία θεσμοθέτησης και υλοποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως δεν είναι λογικό οι ΟΤΑ να σχεδιάζουν τις υποδομές τους με βάση πεπαλαιωμένα σχέδια και να τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε τροποποίηση χρήσεων γης επειδή απλά δεν προβλέπεται χώρος για δημιουργία κτιρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχέδιο πόλης τους ή εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού ή χώροι στάθμευσης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε περισσότερο επιτακτική από ποτέ για το εθνικό συμφέρον την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της ηπειρωτικής και νησιωτικής μας Χώρας και τη δρομολόγηση λύσεων για την ταχύτερη και απρόσκοπτη θεσμοθέτηση και υλοποίηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού τους, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών.
Σχετικά Άρθρα
- Αττική: έργα αποχέτευσης οικισμών στο νέο ΕΣΠΑ
- Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής οι περιοχές Natura
- ΥΠΕΝ: ενεργειακή αξιοποίηση στερεών αποβλήτων, όπου δεν υπάρχουν ΧΥΤΥ
- Ταυτότητα Κτιρίου: παρακολουθήστε τη διαδικτυακή ημερίδα του ΤΕΕ
- Ακίνητα: τεχνική ημερίδα για πολεοδομικά και ενεργειακά θέματα
- ΠΑΣΕΠΠΕ: ημερίδα για αποτελεσματικότερη διαχείριση υδάτινων πόρων