ecopress
Τις «ταρίφες» νόμιμης εγκατάλειψης δεσποζόμενων, που ορίζονται να πληρώνει ο ιδιοκτήτης,  300 ευρώ για το σκύλο και  100 ευρώ για τη γάτα και να... ΚΕΔΕ: όχι στις ταρίφες εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς

Τις «ταρίφες» νόμιμης εγκατάλειψης δεσποζόμενων, που ορίζονται να πληρώνει ο ιδιοκτήτης,  300 ευρώ για το σκύλο και  100 ευρώ για τη γάτα και να παραδίδει το ζώο στο Δήμο, βάζει στην κορυφή των διατάξεων που πρέπει να αποσυρθούν από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τα ζώα συντροφιάς  η ΚΕΔΕ.

Παράλληλα  Η ΚΕΔΕ ασκεί συνολική κριτική  για το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας, ότι περιέχει μόνο σαφείς ευθύνες και ασαφείς πόρους  για τους  δήμους. Ποιες αλλαγές ζητάνε οι δήμαρχοι.

Πλαίσιο εννέα αλλαγών προτείνει η ΚΕΔΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ». Από  τις πλέον προβληματικές διατάξεις που προτάσσει η ΚΕΔΕ  για απόσυρση,  είναι ότι θεσμοθετείται η δυνατότητα να εγκαταλείψει κάποιος το ζώο του αντί προστίμου ύψους 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα. Η ΚΕΔΕ θεωρεί αφενός ότι οι συνέπειες εγκατάλειψης ενός ζώου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυστηροποιημένες και αφετέρου, πρόκειται για μία «λύση» που γεννά ένα νέο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί θεωρείται πιθανό να γεμίσουν πολλά γρήγορα τα δημοτικά καταφύγια με εγκαταλειμμένα πρώην δεσποζόμενα. Ζήτημα θέτει και για την οικονομική υποστήριξη που προϋποθέτει η υλοποίηση σειράς διατάξεων,  ούτως ώστε οι δήμοι να ανταπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις τους.

Χιλιάδες σχόλια

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σημειώνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια και παρατηρήσεις από την ώρα που βγήκε σε διαβούλευση και μάλιστα άλλαξε σχεδόν ολόκληρο τρεις φορές. Παρ’ όλα αυτά το κείμενο που βρίσκεται σήμερα στη διαβούλευση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρει ότι περιέχει διατάξεις που επιβαρύνουν και οικονομικά αλλά και νομικά τους Δήμους και τις Διοικήσεις, ενώ δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους για να προχωρήσουν στη δημιουργία και λειτουργία στη συνέχεια των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται. Η ΚΕΔΕ με την ομάδα εργασίας ειδικών που συνέστησε για την μελέτη και τις προτάσεις της υπό τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης, κ. Γιάννη Καραγιάννη τονίζει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που έχει επαχθή άρθρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η ΚΕΔΕ συμμετείχε πιο ενεργά στη σύνταξή του.

Δημήτρης Παπαστεργίου: σαφείς ευθύνες και ασαφείς πόρους

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι χρειάζεται ένας νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση όμως, περιέχει μόνο σαφείς ευθύνες και ασαφείς πόρους», αναφέρει ο πρόεδρος  της ΚΕΔΕ  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν οι Δήμαρχοι να είναι δακτυλοδεικτούμενοι από σποτ φιλοζωικών οργανώσεων που καλούν τον πολίτη να μας πάει στον Εισαγγελέα επειδή, λένε, «παίρνουμε χρήματα από το κράτος». Όλοι οι Δήμοι της χώρας παίρνουν στο σύνολό τους ετησίως μόλις 600 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς ενώ ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια! Δεν είναι δυνατόν, εφόσον ο Δήμος έχει κάνει ό,τι προβλέπεται, να αντιμετωπίζει αστικές και ποινικές ευθύνες.

Να αξιοποιηθούν οι θέσεις της ΚΕΔΕ

«Σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών πρέπει να αξιοποιηθούν οι θέσεις της ΚΕΔΕ. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Να μάθουμε πόσα χρήματα θα δαπανηθούν, πώς θα κατανεμηθούν και φυσικά να απαλειφθούν διατάξεις που θα κόβουν έως και δύο δόσεις των ΚΑΠ από τους Δήμους που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αλήθεια, αντιστοίχως θα μας δοθούν επιπλέον ΚΑΠ για κάθε νομοσχέδιο Υπουργείου που καθυστερεί; Ειδικά δε η διάταξη που προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το ζώο του στον Δήμο πληρώνοντας μόλις 300 ευρώ, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα γεμίσει τα δημοτικά καταφύγια με «εγκαταλελειμμένα και ανεπιθύμητα πρώην δεσποζόμενα». Υπογραμμίζει ακόμη, ότι πρέπει να οριοθετηθεί η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα φιλοζωικά σωματεία. Και φυσικά, τονίζω ότι πρέπει να θωρακιστούν οι Δήμοι με πόρους, μέσα και προσωπικό για να ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύνη, αλλά και να διαφυλαχθούν οι αιρετές διοικήσεις από αστικές και ποινικές ευθύνες, εφόσον φυσικά κάνουν όσα οφείλουν. Θα καταθέσουμε όλες τις θέσεις και τις αναλυτικές προτάσεις της επιτροπής εργασίας της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο και περιμένουμε να ληφθούν υπόψη στο τελικό νομοσχέδιο».

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

  • Nα εκτιμηθεί το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων, κτηνιατρείων, αποτεφρωτηρίων, και το απαιτούμενο ανθρωπινό δυναμικό ανά Δήμο για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων. Να εκδοθούν με βάση τα ως άνω στοιχεία οι απαιτούμενες ΥΑ και ιδίως η ΥΑ που αφορά την χρηματοδότηση των Δήμων για την άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των αδέσποτων. Να εκδοθούν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.
  • Η επιχορήγηση των φιλοζωικών σωματείων (που θα είναι καταχωρημένα) να γίνεται απευθείας από το Κράτος, χωρίς την εμπλοκή των ΟΤΑ, που προβλέπει το νέο άρθρο 37.
  • Η υποχρεωτική λειτουργία καταφυγίων δεν θα μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων στους δρόμους, δεδομένου ότι τα καταφύγια απλά θα γεμίσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Να εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου στα κτηνοτροφικά είδη για ζώα συντροφιάς και να αποδίδεται ετήσια στους Δήμους.
  • Να προβλεφθούν ρητά οι αρμοδιότητες των Περιφερειών σε θέματα σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, με τους ελέγχους και την εύρεση πόρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση.
  • Να αναθεωρηθεί η διάταξη της παρ.1ζ του άρθρου 5 με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς για την νόμιμη εγκατάλειψη του ζώου στον Δήμο με μόνη προϋπόθεση την καταβολή τριακοσίων ευρώ (300) για σκύλο και εκατό (100) ευρώ για γάτα. Ο αποχωρισμός ενός ζώου συντροφιάς, πρέπει να γίνεται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση να υποχρεούται ο ιδιοκτήτης του να καταβάλει στο Δήμο το πλήρες ποσό της φιλοξενίας του ζώου μέχρι την υιοθέτησή του.
  • Να απαλειφθεί η διάταξη της παρ.8 του άρθρου 21, με την οποία ορίζεται ότι στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο.
  • Να απαλειφθεί η διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 39, με την οποία προβλέπεται ως ποινή η παρακράτηση έως 2 μηνών ΚΑΠ σε περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωσης του Δήμου με τον νόμο.
  • Να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 6 μηνών για την εφαρμογή του νόμου, όπως αυτή προϋπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο νόμου.
  • Να επανεξεταστεί η σύνθεση της πενταμελούς δημοτικής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος όπου η πλειοψηφία των μελών θα πρέπει να είναι εκπρόσωποι των Δήμων .

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας