ΚΕΔΕ: τα φλέγοντα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο του Βόλου
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομία 17 Νοεμβρίου 2022 Αργύρης
Η πρόσβαση των δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι μεταξύ των θεμάτων της αυτοδιοικητικής ατζέντας που θα συζητηθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο.
Συνεδρίασε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με κεντρικό θέμα συζήτησης το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Νοεμβρίου στο Βόλο με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα -Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, εισηγούμενος το θέμα, χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας το φετινό ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, καθώς πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Αυτοδιοίκηση συγκυρία, με ανοιχτά πολλά φλέγοντα ζητήματα αλλά και ενόψει των αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη.
«Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο θέλουμε να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών. Θέλουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία είναι φλέγοντα, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας: Τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Θέματα για τα οποία απασχολούν έντονα την Αυτοδιοίκηση και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις – δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, που θα παραβρεθούν στο συνέδριο», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
«Το ζητούμενο ωστόσο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «είναι να δούμε τι κάνουμε ως ΚΕΔΕ, καθώς υπάρχουν ζητήματα που έχουν προχωρήσει και άλλα που δεν έχουμε απαντήσεις για την επίλυσή τους.
Και δεν αναφέρομαι σε παλαιότερα και γνωστά θέματα όπως η καταστατική θέση των αιρετών, αλλά σε αυτά που έχουν ανοίξει, έχουμε συζητήσει, έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιλυθούν, σε συνάντηση που έγινε πριν από ενάμιση μήνα με τον υπουργό Εσωτερικών και τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις».
Αναφερόμενος στα θέματα που περιμένει η Αυτοδιοίκηση απαντήσεις ο κ. Παπαστεργίου σταχυολόγησε τα παρακάτω:
–Για τη στήριξη των ΔΕΥΑ
«Πρώτο θέμα είναι η στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας, για το οποίο συμφωνήθηκε ότι πρέπει να καλυφθεί μέρος του επιπλέον ενεργειακού κόστους με έκτακτη χρηματοδότηση. Συμφωνήθηκε μεν, δεν υλοποιήθηκε δε ακόμη, το περιμένουμε».
–Για τη χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολείων
«Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την καθαριότητα των σχολείων, δεδομένου ότι τα λεφτά ούτως ή άλλως δεν φτάνουν. Αναμένουμε ένα ποσό 6 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει μέρος της δαπάνης, το οποίο ακόμη δεν έχει καταβληθεί».
–Για τα δάνεια των δήμων από το ΤΠΔ
«Ζητήσαμε και για το 2023 – λόγω της έλλειψης ρευστότητας – πρώτον, τα δάνεια να «φύγουν» πιο πίσω και δεύτερον να παραταθεί η αποπληρωμή δανείων, για όσα λήγουν τα επόμενα 1-2 χρόνια. Είναι θετικό ότι πέρασε σε ΦΕΚ η δέκατη τρίτη δόση ΚΑΠ, ύψους 120 εκ. ευρώ για το 2023, όπως είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό».
–Για την πλατφόρμα καταγραφής από τους δήμους του ενεργειακού κόστους των σχολείων
«Δεν είδαμε να γίνεται η πλατφόρμα για τα σχολεία προκειμένου εκεί οι δήμοι να δηλώσουν το όποιο κόστος ενέργειας στα σχολεία. Δεν θα είναι μόνο 28 εκ. ευρώ το επιπλέον κόστος, σίγουρα θα είναι παραπάνω και δεν μπορεί να είναι οριζόντιο, άλλες ανάγκες έχει η Κρήτη και άλλες η Βόρεια Ελλάδα. Οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού και από εκεί θα πρέπει να πληρωθούν».
–Ναυαγοσωστική κάλυψη
«Έγινε μία συνάντηση με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας κατά την οποία προέκυψε πολύ ξεκάθαρα το δίκαιο των αιτημάτων μας. Ότι μπήκαμε δηλαδή σε μία περιπέτεια μιας πολύ πιο δαπανηρής ναυαγοσωστικής κάλυψης με επιπλέον 20 εκ. ευρώ, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται και σε ανάλογα αποτελέσματα. Θα πρέπει επίσης να δούμε και τί θα γίνει και με τα πρόστιμα που και φέτος μπήκανε σε δήμους, οι οποίοι ενώ κάνανε τη διαδικασία, δεν βρήκανε ναυαγοσώστες. Υπάρχουν συνάδελφοι που εγκαλούνται για κακουργήματα. Συμφωνήθηκε να γίνει μία επιτροπή, η οποία δεν έχει συσταθεί, χωρίς δική μας ευθύνη».
–Για πρόσβαση δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας
«Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα η ΚΥΑ που αφορά σχεδόν 100 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω δανεισμού από το ΤΠΔ».
–Για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από τους δήμους
«Οι Δήμοι οφείλουν να δηλώσουν ενεργειακούς υπευθύνους για τους ίδιους αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα. Και όσοι δεν το έχουν κάνει, πρέπει να το πράξουν άμεσα. Όμως στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό, ακόμη και αυτό που συζητήθηκε ως προς το σβήσιμο των φωτιστικών π.χ. 15′ νωρίτερα τα ξημερώματα, δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς μετά από σχετική εντολή που θα λάβει.»
–Για το έργο της οδικής ασφάλειας
Ανησυχούμε για το έργο της οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης. Σπεύσαμε και καταθέσαμε προτάσεις μέχρι 3,5 εκ. ευρώ. Μας ζητήθηκε να τις μειώσουμε στα 2,8 εκ. ευρώ και μαθαίνουμε ότι τώρα, μετά την προκήρυξη και υποβολή των προτάσεων, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα πρέπει να προωθηθεί η πρόσκληση.
Ανησυχούμε και ζητάμε να επισπευστούν οι διαδικασίες αλλά και να βρεθούν επιπλέον 130 εκ. ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες ανάγκες των Δήμων».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με τα υπουργεία και αυτήν την εβδομάδα «για να δούμε πώς προωθούνται τα ζητήματα με σκοπό στο συνέδριο να έχουμε πλέον τις απαντήσεις που είναι αναγκαίο να πάρουμε. Και βασικά… αυτές να υλοποιηθούν».
Σχετικά Άρθρα
- ΚΕΔΕ: στο Βόλο το ετήσιο τακτικό συνέδριο
- ΚΕΔΕ: ομάδα εργασίας με ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση των ΟΤΑ
- Ενεργειακά «φέσια» και τέλος ταφής γονατίζουν τους Δήμους
- Τα προβλήματα των δήμων παρουσίασε στον πρωθυπουργό η ΚΕΔΕ
- ΚΕΔΕ: οι Δήμοι εκπέμπουν SOS για την οικονομική τους κατάσταση
- ΥΠΕΝ σε ΚΕΔΕ: «έχουμε ευθύνη και εμείς» για το τέλμα στην ανακύκλωση