ecopress
Λαοθάλασσα 5.000 ανθρώπων είπε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον Δήμο... «Καίγεται» η καύση των σκουπιδιών– Ογκώδες συλλαλητήριο στο Βόλο  κατά της λειτουργίας εργοστασίου στην ΑΓΕΤ

Λαοθάλασσα 5.000 ανθρώπων είπε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον Δήμο Βόλου. Με συνθήματα κατά της ΑΓΕΤ και του Δήμου Βόλου, άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, μαθητές, φοιτητές εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βόλου.

Πολίτες με μάσκες, μαθητές, γονείς με τα παιδιά τους στα χέρια, φοιτητές, καλλιτέχνες, όπως οι carakatu με τύμπανα έδιναν το «στίγμα» στη μεγάλη πορεία. Από την Περιφέρεια που εκπροσωπήθηκε με τη Δωροθέα Κολυνδρίνη και τους περιφερειακούς συμβούλους απαιτήθηκε να ανακληθούν οι άδειες της ΑΓΕΤ για καύση σκουπιδιών. Στο συλλαλητήριο, που ήταν ένα «δημοψήφισμα» κατά της καύσης, ήταν παρόντες ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χουντής, οι βουλευτές κ.κ. Αλ. Μεϊκόπουλος και Κ. Στεργίου, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου. Από τον Δήμο Βόλου που υπήρξε κάλεσμα στο συλλαλητήριο δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της πόλης ήταν στους δρόμους μαζί με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Στο συλλαλητήριο ήταν η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Χρυσοβελώνη οι πρώην δήμαρχοι Κ. Μήτρου και Π.Σκοτινιώτης, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του Εργατικού Κέντρου.

Πανό με συνθήματα κατά της καύσης των απορριμμάτων, αλλά και πλακάτ και μπλουζάκια και αφίσες πλημμύρισαν τους δρόμους του Βόλου.

Δηλώσεις

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική η συμμετοχή του κόσμου. «Πρέπει το μήνυμα να αναμεταδοθεί γιατί αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα. Είναι τιμή μου να είμαι ανάμεσα στους Βολιώτες και να διαδηλώσω μαζί τους».
Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής σημείωσε: «Συμπαραστέκομαι στον αγώνα του βολιώτικου λαού κατά της καύσης και κατά της δημιουργίας του εργοστασίου από τον Δήμο Βόλου που θα δημιουργεί τέτοια καύσιμα. Συμπαραστέκομαι σε έναν αγώνα που έχει παλλαϊκή συμμετοχή». Απεύθυνε επίσης κάλεσμα για τη συνέχεια του αγώνα και τόνισε πως πρέπει να είναι ενωτικός και μαχητικός. «Τη λύση στο πρόβλημα δεν θα τη δώσει κανένας μεμονωμένα, αλλά ένας ενωμένος λαός που θα απαιτήσει να προστατευθεί η υγεία του και το περιβάλλον από κάθε είδους καύσεις, σε έναν Νομό που είναι επιβαρυμένος. Πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι η υγεία μας και το περιβάλλον» δήλωσε είπε ο κ. Χουντής.
«Απαιτούμε να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης της ΑΓΕΤ και να σταματήσει η καύση επικίνδυνων σκουπιδιών καθώς εγκυμονεί κινδύνους για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση και να μην ακούμε τους δήθεν ελέγχους και τα ψευτοδίλημμα ότι θα κλείσει το εργοστάσιο.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Στεργίου.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε πως η Περιφέρεια δηλώνει το «παρών» στο συλλαλητήριο με όλες τις δυνάμειςτης.
«Σήμερα το μήνυμα όλου του λαού που βρέθηκε στο συλλαλητήριο είναι ότι προέχει η προστασία μας και η υγεία μας. 0 καθένας από το μετερίζι του πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό. Λέμε όχι στην καύση σκουπιδιών».

Μαζική συμμετοχή

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12, στην Πλατεία Ελευθερίας και ήταν η μαζικότερη που έχει γνωρίσει ο Βόλος. Τοποθετήθηκαν φορείς, φοιτητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Επιτροπή Αγώνα, ενώ την ώρα που περνούσε η πορεία από τους κεντρικούς δρόμους πολλά καταστήματα έκλειναν συμβολικά σε ένδειξη συμπαράστασης στον κόσμο.
«Όμοιο συλλαλητήριο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον Βόλο. Σήμερα οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους είναι εδώ, κανείς δεν λείπει. Είμαστε αντίθετοι στην καύση σκουπιδιών, θα είμαστε εδώ βρέξει- χιονίσει μέχρι να ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει το υπουργείο. Όλα αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, με διοξίνες και φουράνια. Η μόνη επιτροπή που αποκάλυψε την αλήθεια είναι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Απαιτούμε απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε τα σκουπίδια μας να πηγαίνουν πακεταρισμένα στη βιομηχανία. Η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να ανακαλέσει την άδεια να καίει σκουπίδια. Κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ» δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Το κεντρικό μήνυμα έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης: «Είμαστε πολλοί και είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF και στην παραγωγή οποιοσδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και έλεγχοι αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος

 Φορείς
«Η αποδοχή της συμμετοχής στην κοινωνική επιτροπή ελέγχου που θέλει να συστήσει ο κ. Φάμελλος σημαίνει αποδοχή της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. 0 λαός του Βόλου μίλησε και είπε «όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου. 0 αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, κ.
Κώστας Βολιώτης.
-Το σωματείο Μήτσος Παπαρήγας εκπροσωπήθηκε από την κ. Τασολάμπρου ανέφερε πως « οι εργάτες της πόλης του Βόλου δηλώνουν την αμετάκλητη πρόθεσή τους να σταματήσουν την πολιτική που τσακίζει τις ζωές τους, γιατί είναι τα πρώτα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργάτες, σε κάθε χώρο δουλειάς, πληρώνουμε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ακόμη και με την ίδια μας τη ζωή. Πάνω από 180 εργατικά ατυχήματα είχαμε την τελευταία διετία στη Μαγνησία. Τα περιστατικά καρκίνου και άλλες σοβαρές ασθένειες θερίζουν. Σκεφτείτε τι σημαίνει να δουλεύει μέσα στους φούρνους της ΑΓΕΤ, στο εργοστάσιο χημικών, στα ναυπηγεία. Εμείς έχουμε τον πρώτο ρόλο στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους, μπορούμε να τους εμποδίσουμε».

-«Χαιρετίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, που κατάφεραν να μας αφυπνίσουν, να σηκωθούμε από τους καναπές, να νοιαστούμε για τη ζωή μας. Μπορούμε να ανατρέψουμε πρακτικές που δεν έχουν λάβει υπόψιν το δημόσιο συμφέρον.
Πρώτη φορά τόσοι φορείς ενώνονται και ζητούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ως σύλλογος, παρακολουθούμε όλα όσα αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, και με σύνεση προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θέλουμε να κλείσουμε κάποιο εργοστάσιο, αλλά είμαστε υπέρ της υγείας και της ζωής μας. Υπάρχουν ερωτήματα και φόβος και εστιάζεται στα παιδιά που αυτά όταν θα κοιτάζουν πίσω θα ρωτούν «τι κάνατε γονείς μας»; Ας λάβουμε ως αφορμή το συλλαλητήριο να κάνουμε το καλύτερο για το περιβάλλον, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα για απόβλητα. Ας το θεωρήσουμε ως ακόμη μια ευκαιρία για την αυστηροποίηση ελέγχων. Ως γονείς με την εκπαιδευτική κοινότητα έχουμε φροντίσει να περάσει στα παιδιά μας η περιβαλλοντική συνείδηση με στόχο ένα υγιείς μέλλον» επεσήμανε ο πρόεδρος της’Ενωσης Γονέων Βόλου, κ. Ηλίας Κουτσερής.
-Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών δήλωσε πως δεν υπάρχει καλός ή κακός καρκίνος «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη ζωή και την υγεία. Την υγεία των γυναικών, των λαϊκών οικογενειών πάνω απ’ όλα την υγεία των παιδιών μας. Το δικαίωμα αυτό δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν βάζουμε τα κέρδη από τη ζωή των παιδιών μας. Σε όλους λένε ότι υπάρχει αυστηρή καύση, τους λέμε ότι δεν υπάρχει καλός ή κακός καρκίνος. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη νομοθεσία τους. Ωι νόμοι τους φτιάχνουν για να υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε από τη μεριά της η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, κ. Ρίτσα Κωττή.
-Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών.
«Εκ μέρους των συνταξιούχων φωνάζουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και λέμε όχι στην καύση απορριμμάτων.
Όχι στην παραγωγή αυτών των καυσίμων στην πόλη. Δίνουμε αγώνες καθημερινά για τη ζωή μας, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει και καταδικάζει σε φτώχεια τις οικογένειες. Το έγκλημα που γίνεται λίγα μέτρα από τα σπίτια μας δεν είναι τυχαία.
Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις για να έχουν ανάκαμψη κόψανε τους μισθούς. Τώρα έχοντας στο πλάι του τον νόμο θέλουν να εξασφαλίσουν κέρδη με καρκινογόνο υλικά. Να ζούμε εμείς με ψίχουλα για να γεμίζουν οι τσέπες των βιομηχάνων. Να πεθάνουμε από καρκίνο για τα κέρδη των μονοπωλίων. Δεν τους φοβόμαστε, δεν μας πείθουν δεν θα υποταχτούμε στις απαιτήσεις τους. Γνωρίζουμε ότι τα κέρδη τους είναι αιματοβαμμένα. Εμείς είμαστε αυτοί που θα επιβάλλουμε την προστασία της υγείας. Χρειάζεται ανυποχώρητος αγώνας. Να μην υπάρξει σωματείο που να λέει ότι δεν αφορά. Να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις. Εμείς θα ανατρέψουμε τις πολιτικές, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας, κ. Γ. Ρούσσας.
Η πρώην υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη συνεχάρη τους διοργανωτές για το συλλαλητήριο, ενώ ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στ. Ελλάδος και Εύβοιας Δημ. Χορταργιάς τόνισε ότι η Ένωση στηρίζει όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου, από τον τρόπο που οι συνάδελφοι έχουν αναδείξει ένα τόσο μεγάλο θέμα και είμαστε ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι μεταφέρονται στους πολίτες όλα αυτά που πρέπει να μεταφερθούν έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι. Αυτός είναι ο σκοπός των δημοσιογράφων μελών και μη μελών. Αυτή είναι η δουλειά να ενημερώνεται ο κόσμος για όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο κόσμος που συμμετέχει είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του πώς τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να μεταφέρουν σωστά όλα αυτά που συμβαίνουν», τόνισε.
«ΒΟΛΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Συμπεράσματα και αιτήματα από ημερίδα για καύση RDF

Η ημερίδα «καύση σκουπιδιών-διαχείριση απορριμμάτων» που διοργάνωσε η ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών «Βόλου κοινωνία» ήταν μια τολμηρή πρωτοβουλία για νεοσύστατη αυτοδιοικητική κίνηση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: «Έγινε γόνιμη συζήτηση, κάποιες φορές με ένταση, ακούστηκαν πολλές απόψεις και σ’ αυτό συνέβαλαν οι εισηγήσεις του βασικού ομιλητή Φιλ Κυρκίτσου, των εκπροσώπων της επιτροπής αγώνα πολιτών, της κίνησης «Βόλου κοινωνία», της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας και το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου. Ακόμα οι τοποθετήσεις των πολιτών πλούτισαν το περιεχόμενο της ημερίδας. Οι απουσίες κάποιων θεσμικών παραγόντων, περιφέρειας, Δήμου, ΤΕΕ και αυτοδιοικητικών παρατάξεων (με εξαίρεση την παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας και Ανατροπής) «μιλάνε» από μόνες τους και δεν χρειάζονται σχόλια.
Κοινά αποδεκτή θέση ήταν η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης (ΕΣΔΑ) που προβλέπει ολοκληρωμένη ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή για αύξηση του ποσοστού ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, επανάχρηση και κομποστοποίηση, μικρές αποκεντρωμένες μονάδες στα πράσινα σημεία (δημόσια ή δημοτικά) και έλεγχο της κοινωνίας. Λύση μπορεί να αποτελέσει το αέριο, με το οποίο μπορεί να συνδεθεί άμεσα η ΑΓΕΤ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις μπορούν να συζητηθούν. Κανείς δεν θέλει να κλείσει η ΑΓΕΤ, η οποία είναι δεμένη με την παραγωγική ζωή της περιοχής, αλλά και η ηγεσία του εργοστασίου οφείλει να σεβαστεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των Βολιωτών. Η άποψη για καύση μικρού ποσοστού RDF από τα υπολείμματα της ορθολογικής διαχείρισης δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των φορέων γιατί η γεωγραφική θέση του Βόλου δεν επιτρέπει καμία επιπλέον ρύπανση.
Η ημερίδα κατέληξε με τα εξής συμπεράσματα – αιτήματα:

  • Ανάκληση αποφάσεων για καύση RDF και εργοστασίου παραγωγής SRF.
  • Συνεχής έλεγχος σ’ όλες τις βιομηχανίες, επιβολή ποινών σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία.
    -Λειτουργία δικτύου μετρητών ρύπανσης με ευθύνη του Πανεπιστημίου.
    -Λειτουργία επιτροπής κοινωνικού ελέγχου (πρόταση που έγινε πριν έναν χρόνο).
    -Λειτουργία της ΑΓΕΤ με αέριο και ανάληψη πρωτοβουλιών γι’ αυτόν τον σκοπό.
    -Άμεση εφαρμογή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού με ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
    Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και η αρχή έγινε με το συλλαλητήριο. Η δραστηριοποίηση πολλών κοινωνικών φορέων και η μαζική κινητοποίηση των πολιτών φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Οι πρόσφατες σπασμωδικές κινήσεις του Δήμου Βόλου άλλωστε επιβεβαιώνουν αυτή τη λογική».
ΠΗΓΗ: ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας