ecopress
Το ΚΕΚ ΕΛΤΑ εισάγει τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ στον ψηφιακό κόσμο μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης 10 ωρών. Χίλιοι (1000) τουλάχιστον εργαζόμενοι της επιχείρησης σε... ΚΕΚ ΕΛΤΑ: Εισάγει τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ στον ψηφιακό κόσμο, μέσα από πρωτοποριακό πρόγραμμα

Το ΚΕΚ ΕΛΤΑ εισάγει τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ στον ψηφιακό κόσμο μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης 10 ωρών. Χίλιοι (1000) τουλάχιστον εργαζόμενοι της επιχείρησης σε ολόκληρη την χώρα συμμετέχουν. Η καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού, η ανάπτυξη κριτικής ικανότητας στο διαδίκτυο ιδίως στην αναζήτηση της πληροφορίας, οι τραπεζικές συναλλαγές (e-banking), η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) οι διαδικτυακές συναλλαγές (e-commerce), τα κοινωνικά δίκτυα  αλλά και θέματα συμπεριφορών εξάρτησης, παραβατικών συμπεριφορών, fake news ,ρητορικής μίσους και προστασίας προσωπικών δεδομένων αναλύονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Η διασύνδεση του προγράμματος με τις εξατομικευμένες ανάγκες του εργαζόμενου εξασφαλίζει την επιτυχία και την βιωσιμότητα της δράσης.

Η χώρα μας σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της desi (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/greece) βρίσκεται στην 26 θέση στις 28 χώρες σε θέματα διαδικτυακών δεξιοτήτων. 37% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιούν καθόλου το διαδίκτυο και επίσης μικρά ποσοστά Ελλήνων απολαμβάνουν τα οφέλη του διαδικτύου όπως ασφαλή αναζήτηση πληροφοριών, διαδικτυακές αγορές, διαδικτυακές συναλλαγές αλλά και τα οφέλη της διαδικτυακής διακυβέρνησης.

Πέρα από τα σημαντικά οφέλη του διαδικτύου ο μέσος χρήστης στην Ελλάδα δεν προστατεύει ικανοποιητικά τα προσωπικά του δεδομένα τόσο τα δικά του όσο και της οικογένειας του στο διαδίκτυο, πέφτει σχετικά εύκολα θύμα απάτης, αναζητεί ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο χωρίς να έχει αναπτύξει κριτικές δεξιότητες. Αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να προστατέψει τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια του από συμπεριφορές εξάρτησης του διαδικτύου, τον τζόγο, περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, απάτης και υπερέκθεσης τους στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει της ανάγκες του κάθε ανθρώπου αρκεί να γνωρίζει που θα βρει αυτό που πραγματικά αναζητεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Έλληνες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό κάνουν χρήση μόνο ενημερωτικών ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος Έλληνας δεν γνωρίζει, αλλά και δεν εμπιστεύεται το διαδίκτυο για τις συναλλαγές του με το δημόσιο και τις αγορές προϊόντων.

Το πρόγραμμα θα  καταπολεμήσει αρχικά τον ψηφιακό αναλφαβητισμό αλλά και θα  βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να χρησιμοποιήσουν σημαντικές υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα τους και την οικιακή τους οικονομία. Τέλος το πρόγραμμα θα βοηθήσει  μέτρο που του αναλογεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ενισχύει τέτοιες προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στην συντονισμένη εκπαίδευση και κατάρτιση κυρίως των εργαζομένων του δημόσιου τομέα που έχουν μείνει πίσω στον τομέα της ψηφιακής εξοικείωσης.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν διαδικτυακές δεξιότητες ικανές να τους χαρίσουν τα οφέλη του μαγικού κόσμου του διαδίκτυο μέσα από κριτική σκέψη, αυτοσυγκράτηση και ασφάλεια.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

  • Η γνωριμία των εκπαιδευόμενων με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Δυνατότητες του διαδικτύου γνωριμία με εφαρμογές κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες. Εκμάθηση κανόνων αγορών μέσω του διαδικτύου, διατραπεζικών συναλλαγών και υπηρεσιών διακυβέρνησης.
  • Οι εκπαιδευόμενοι θα αναπτύξουν κριτικές ικανότητες να διακρίνουν τις αξιόπιστες πληροφορίες(ενημέρωσης ,ιατρικές), τις φάρσες(Ηoaxes) και τις απάτες του διαδικτύου. Επίσης θα γνωρίζουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα ,θα μάθουν τους κανόνες της ελεύθερης έκφρασης και θα απομονώνουν ρητορικές μίσους.
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών στο διαδίκτυο καθώς και στην ψυχολογία του χρήστη. Θα  μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου μέσα από τις υπηρεσίες αναφορών αλλά και προστασίας των χρηστών του διαδικτύου.

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΚ ΕΛΤΑ σκοπεύει να επεκτείνει την υλοποίηση του προγράμματος και σε άλλες ΔΕΚΟ προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους τους, ιδίως σε εργαζόμενους χαμηλής εκπαίδευσης που συνήθως εκφεύγουν της συνεχιζόμενης κατάρτισης και πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν και στη δουλειά τους ψηφιακές τεχνολογίες (ήδη συζητήσεις γίνονται με τον ΟΣΕ αλλά και την ΕΥΔΑΠ).

 

Όπως αντιλαμβάνεστε οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότερη λειτουργία του εργαζόμενου στις απαιτήσεις της επιχείρησης, αλλά πρώτα από όλα στην βελτίωση και στην εξοικείωση του προσώπου που “φοβάται” να έρθει σε επαφή με την σύγχρονη τεχνολογία, και άρα στην καλυτέρευση του ατόμου, και άρα η προσωπική βελτίωση του εργαζόμενου ακόμα και στην προσωπική του ζωή.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας