ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Το 90 % των τουριστικών εγκαταστάσεων της χώρας μας που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα το 2050 αν... Κίνδυνος για τις τουριστικές εγκαταστάσεις από την κλιματική αλλαγή

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Το 90 % των τουριστικών εγκαταστάσεων της χώρας μας που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα το 2050 αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή που θα έχει σαν συνέπεια την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Αυτό επεσήμανε  η Επικεφαλής του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Mytilineos για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε στην ίδια εκδήλωση ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας την ανάγκη για προσαρμογή του τουριστικού κλάδου, διαχείριση των παράκτιων ζωνών και προστασία των παράκτιων κτιρίων.

“Στην Ελλάδα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μακριά μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου. Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα κατανάλωσης, να ορίσουμε τους στόχους και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να έχουμε αποτέλεσμα.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος συνολικά στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης τόνισε ότι επηρεάζει και το βασικό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι ο καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

“Η προοπτική της εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει καθώς αλλάζουν οι προτεραιότητες. Το φυσικό εμπόδιο του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών έχει χάσει την οικονομική σημασία του στο βαθμό που συνδέεται με τα λεπτά καύσιμα”, ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση τύπου πανδημίας Covid 19 για 30 χρόνια. “Πρέπει να είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην σωστή κατεύθυνση για να τα καταφέρουμε. Έχουμε μια πυραμίδα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και στη βάση η ενεργειακή ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα. Οι περισσότεροι γείτονες μας όπως η Τουρκία, δεν έχει υποχρεώσεις  ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Άρα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τη λεγόμενη διαρροή άνθρακα, δηλαδή απώλεια θέσεων εργασίας και επενδύσεων, μείωση των εξαγωγών και όλα αυτά χωρίς όφελος για το περιβάλλον. Αυτό πρέπει να το εξετάσουμε ενδελεχώς. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι το target model λειτουργεί ανταγωνιστικά, ότι επενδύουμε σωστά στις υποδομές, να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες διασυνδέσεις και σωστή φορολογική πολιτική. Έχουμε αδυναμία στην εφαρμογή, πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό και τ’άλλα θα ακολουθήσουν”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δήλωσε τέλος αισιόδοξος, καθώς όπως είπε υπάρχουν εταιρείες που δείχνουν τον δρόμο και η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση με ταχύ βήμα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας