ecopress
Της Μάχης Τράτσα/ Η ιστορία για την απαλλοτρίωση δύο οικοδομικών τετραγώνων στα Πηγαδάκια της Βούλας ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και ακόμη δεν έχει... Σαράντα χρόνια για απαλλοτρίωση δύο οικοδομικών τετραγώνων!

Της Μάχης Τράτσα/

Η ιστορία για την απαλλοτρίωση δύο οικοδομικών τετραγώνων στα Πηγαδάκια της Βούλας ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το 1979, όταν έγινε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή, προέβλεπε στο ένα να κατασκευαστεί μια εκκλησία  και στο άλλο πλατεία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επί μακαριστού μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελου, αποφασίστηκε η εκκλησία να γίνει στη Βάρη.

«Τότε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βούλας αποφάσισε τροποποίηση ρυμοτομικού και χαρακτήρισε και αυτό το οικοδομικό τετράγωνο πλατεία, αντί να το αποδώσει στους ιδιοκτήτες του» τονίζει ο ίδιος.

Η αντιδικία

Τα χρόνια πέρασαν άπραγα, και στη δεκαετία του ’90 οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου που προορίζονταν αρχικά για εκκλησία κίνησαν τις διαδικασίες και, σύμφωνα με τον κ. Κωνσιαντέλλο, προσδιόρισαν ιδιαίτερο υψηλές τιμές αποζημίωσης με συνέπεια ο δήμος να αναγκαστεί να πάρει δάνειο 3,6 εκατ. ευρώ για να απαλλοτριώσει την έκταση.

«Το 2006 ο δήμος έδωσε τα χρήματα για τα μέτρα που ήταν υπόχρεος να αποζημιώσει σύμφωνα με την πράξη αναλογισμού. Προκειμένου όμως για να συντελεστεί η απαλλοτρίωση έπρεπε να καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό οι όμοροι του προς απαλλοτρίωση οικοδομικού τετραγώνου ιδιοκτήτες, ως ωφελούμενοι από την απαλλοτρίωση. Ωστόσο υπήρχε αντιδικία και δεν μπορούσε να γίνει αποδέσμευση της έκτασης» εξηγεί ο δήμαρχος.

Έτσι, το 2014, όπως υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντέλλος, με την απειλή ότι ο δήμος θα διεκδικήσει πίσω εντόκως τα 3,6 εκατ. ευρώ που είχε δώσει, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι απέδωσαν το οικοδομικό τετράγωνο στην κοινή χρήση και πλέον αναμένεται να γίνει πλατεία.

Μπλόκαραν τα χρήματα

Η απαλλοτρίωση ωστόσο του δεύτερου οικοδομικού τετραγώνου (2.400 τ.μ.), το οποίο αρχικά προοριζόταν για πλατεία, παραμένει σε εκκρεμότητα. «Δύο από τους τέσσερις ιδιοκτήτες του μισού οικοδομικού τετραγώνου είχαν πετύχει να προσδιορίσουν, με τελεσίδικες αποφάσεις, ασύλληπτες τιμές αποζημίωσης – 1.900 ευρώ το τ.μ. – και παρότι ο δήμος ήθελε να προχωρήσει σε άρση της απαλλοτρίωσης εκείνοι τον Δεκέμβριο του 2010, με διαταγή πληρωμής, μπλόκαραν τα αποθεματικά του δήμου και πήραν τα χρήματα. Με τους άλλους δύο ιδιοκτήτες επιχειρούμε να έρθουμε σε συμφωνία, ώστε να μην προσφύγει ο δήμος στα δικαστήρια» σημειώνει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι παράλληλα προέκυψαν τεράστιες αποζημιώσεις για τους όμορους ιδιοκτήτες (σε έναν έφτασε τις 600.000 ευρώ) που ήταν αδύνατο να τις καταβάλουν. Το ζήτημα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έκλεισε με τροπολογία του ΥΠΕΝ το 2017, βάσει της οποίας ανακαλούνται αυτοδίκαια εκκρεμείς παλαιότερες πράξεις αναλογισμού.

 «Περιπέτεια» στο ΣτΕ

Για το άλλο μισό οικοδομικό τετράγωνο, αφού παρήλθε η 20ετία και δεν αποζημιώθηκε, έχει αρθεί η απαλλοτρίωση και ύστερα από μια «περιπέτεια» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η έκταση οικοδομείται.

Προκειμένου να αποφύγει άλλες περιπέτειες ο δήμος αποφάσισε να εξαγοράσει άλλες προς απαλλοτρίωση εκτάσεις.

«Οι πολίτες προκειμένου να αποφύγουν δικαστικές εμπλοκές προτιμούν να τα πουλήσουν» λέει ο δήμαρχος. Και προσθέτει: «Προσφάτως αγοράσαμε ένα οικόπεδο 800 τ.μ. στη Βούλα που είναι προς απαλλοτρίωση από το 1960 και θα το μετά τρέψουμε σε αλσύλλιο. Το αγοράσαμε 275.000 ευρώ, με αντικειμενική αξία 820.000 ευρώ. Επίσης, με 940.000 ευρώ (και αντικειμενική αξία 1.240. 000 ευρώ) αγοράσαμε 1.100 τ.μ. στη Βάρκιζα για να το κάνουμε χώρο στάθμευσης και πρασίνου και να μεγαλώσουμε μια πλατεία που κατασκευάζουμε».

Πηγή: «Βήμα»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας