ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Κλειδώνουν» στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 οι προτάσεις έργων υποδομών στις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα υποβληθούν στις 14 Οκτωβρίου 2020... «Κλειδώνει» η λίστα έργων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Κλειδώνουν» στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 οι προτάσεις έργων υποδομών στις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα υποβληθούν στις 14 Οκτωβρίου 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα με τους ασφυκτικούς χρόνους, υπάρχουν και αυστηρά κριτήρια για την ωριμότητα και τα χρονοδιαγράμματα των έργων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των έργων θα πρέπει να είναι σε θέση να συμβασιοποιηθούν μέχρι το 2022 και το υπόλοιπο το αργότερο μέχρι το 2023. Από την 1η Ιανουαρίου που θα ληφθούν και σε επίπεδο ΕΕ οι τελικές αποφάσεις συνολικά για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πρώτα χρήματα θα είναι διαθέσιμα τον Απρίλιο του 2021.

Κριτήρια επιλογής

Όπως προέκυψε από την πρώτη προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες, που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, για τα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου του,  στο πλαίσιο της ομάδας που ετοιμάζει την πρόταση των έργων υποδομών για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα καταρτιστεί ένας νέος πίνακας έργων υποδομών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με τρία βασικά κριτήρια επιλογής των έργων, τα οποία είναι:

  • Ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων.
  •  Τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού
  •  Η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ

O κ. Καραμανλής στην εισήγησή του έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των έργων που θα προτείνουν έως και τις 5 Σεπτεμβρίου οι Περιφέρειες, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεών τους. Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής: «εγινε ένας γόνιμος διάλογος με κοινή κατεύθυνση την προτεραιότητα να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης με σύγχρονα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα».

Συνολική πρόταση

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης , o γενικός γραμματέας υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και o γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Όπως τόνισε σε δική του ανάρτηση ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, «σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να παρουσιαστούν από τον υπουργό οι βασικές παράμετροι για τη χρηματοδότησή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προετοιμαστεί η συνολική πρόταση των έργων υποδομών. Σε κλίμα πολύ καλής συνεργασίας, υπήρξε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων με κοινή κατεύθυνση την προσπάθεια όλων να δοθεί η δέουσα έμφαση στις υποδομές και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θέσαμε τους άξονες  χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και  ανταλλάξαμε απόψεις  επί της ουσίας των θεμάτων, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις παρεμβάσεις που χρειάζονται και στην προετοιμασία της συνολικής πρότασης των έργων υποδομών προς το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τα έργα της Αττικής

Τις προτάσεις της Περιφέρειας για την υλοποίηση έργων, μέσω πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, προσδιόρισε στην τηλεδιάσκεψη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Αττική «διψά» για εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο και ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν σε έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής καθώς η Περιφέρεια διαθέτει ήδη ώριμες μελέτες για σχετικές παρεμβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ. Στο επίκεντρο αυτών των προτάσεων, ανέφερε ότι βρίσκονται τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β΄φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (προϋπολ. 200 εκ. ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ΄φάσης του έργου.

Επίσης χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα και την υλοποίηση νευραλγικών οδικών έργων, όπως η σύνδεση της περιφερειακής Αιγάλεω με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου.

«Προτεραιότητά μας είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και σ΄αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΠΕΠ Αττικής, πόρους της ΕτΕΠ, το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, κ.λ.π. Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο. Έχοντας στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες, με σχέδιο και ιεράρχηση των αναγκών, θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.

Κεντρική Μακεδονία

Όπως έγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ανάρτησή του η τηλεδιάσκεψη αφορούσε στην «αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κυβέρνηση και Περιφέρειες σχεδιάζουμε από κοινού σημαντικά έργα και υποδομές για όλη την Ελλάδα. Πέρα από τα οργανωτικά, ώστε μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να είναι όλα έτοιμα, συζητήθηκαν και μια σειρά από διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, ενώ ήδη μια πρώτη λίστα έργων έχει στα χέρια του το υπουργείο».

Τα έργα Πελοποννήσου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη των Περιφερειαρχών για τα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα χρηματοδοτηθούν από τις πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης -στο πλαίσιο του οποίου η χώρα μας θα λάβει 32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ Νίκα, όπως τονίστηκε, τα προταθησόμενα έργα έχουν ήδη μια δυναμική ως προς την ένταξή τους και η εκταμίευση για αυτά υπάρχει δυνατότητα να έχει γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, θα πρέπει το σύνολο των έργων τα οποία θα προταθούν να έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους μέχρι και το 2023. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η διαδικασία που θα τηρηθεί θα είναι κατά πολύ απλούστερη από αυτή για το ΕΣΠΑ, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σύντομα θα τροποποιηθεί ο νόμος 4412 ως προς τις δημοπρατήσεις.

Από την πλευρά του ο Π. Νίκας, πρότεινε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, τα εξής:

-έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας ακτών, με προτεραιότητα τον Κορινθιακό Κόλπο

-αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την Περιφέρεια

-κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

-το πάρκο 800 στρεμμάτων στην περιοχή της παραχωρημένης από τον ΟΣΕ μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ως το Δερβένι

-στερέωση πρανών στην Διώρυγα της Κορίνθου

-κανονικοποίηση, επαναλειτουργία και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα

-κατασκευή των τριών οριζόντιων οδικών αξόνων που θα διασυνδέουν τους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, Τρίπολη – Λαγκάδια – Ολυμπία, Γύθειο – Σπάρτη, Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία και Καλό Νερό – Τσακώνα

-επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς Καλαμάτα και Σπάρτη

-ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου οικιακής χρήσης στις πόλεις της Περιφέρειας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας