ecopress
Του Τάσου Κρομμύδα* Εκθέσεις – ειδήσεις Στην βαρυσήμαντη πρότασή της για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης μέχρι το 2050, η Κομισιόν εξετάζει 8 διαφορετικά... Κλίμα & Ενέργεια: Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (11/2018)

Του Τάσου Κρομμύδα*

  1. Εκθέσεις – ειδήσεις
  • Στην βαρυσήμαντη πρότασή της για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης μέχρι το 2050, η Κομισιόν εξετάζει 8 διαφορετικά σενάρια. Σε 6 από αυτά προβλέπονται μειώσεις εκπομπών 80%-90% το 2050 και μηδενικές εκπομπές στον τομέα ηλεκτρισμού. Στα άλλα 2 προβλέπονται μηδενικές καθαρές εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου.
  • Αντίστροφα, μηδενικής φιλοδοξίας είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός της Ελλάδας που δόθηκε σε διαβούλευση. Για το 2040 προβλέπεται πως τα ορυκτά καύσιμα θα καλύπτουν το 62% των ενεργειακών αναγκών μας ενώ η προβλεπόμενη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2040 θα είναι μόλις 42% (σε σχέση με το 1990).
  • Στην Ισπανία, η πρόταση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 90% το 2050, κλείσιμο όλων των ανθρακικών και πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2030, απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων που καίνε πετρελαιοειδή το 2040, άμεση απαγόρευση νέων εξορύξεων πετρελαίου/κάρβουνου/φυσικού αερίου, και κλείσιμο όλων των υφιστάμενων μέχρι το 2040.
  • Οι μειώσεις εκπομπών στις οποίες έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής τα κράτη, θα πρέπει να τριπλασιαστούν προκειμένου να πιαστεί ο στόχος συγκράτησης της υπερθέρμανσης στους 2C και να πενταπλασιαστούν για το στόχο 1,5C, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.
  • Τα τελευταία 30 χρόνια η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15%, ενώ έχει αυξηθεί συνολικά κατά 46% από το 1750 (έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης) σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την κατάσταση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2017. Η τελευταία φορά που η ατμόσφαιρα της γης είχε συγκέντρωση CO2 συγκρίσιμη με τα σημερινά επίπεδα ήταν πριν 3 – 5 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ο ΠΟΜ σημειώνει πως τα τελευταία 4 χρόνια είναι τα 4 θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
  • Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από το 35% της παγκόσμιας ισχύος ανθρακικών σταθμών σε λειτουργία παγκοσμίως είναι ήδη ακριβότερο από το αντίστοιχο από νέες μονάδες ΑΠΕ. Το 2030 το ποσοστό θα φτάσει στο 96%.
  • To 2017 οι αναπτυσσόμενες χώρες εγκατέστησαν περισσότερες ΑΠΕ από όσο οι ανεπτυγμένες. Για πρώτη φορά το μερίδιο ισχύος νέων αιολικών και ηλιακών ξεπέρασε εκείνο όλων των ορυκτών καυσίμων. Η ισχύς νέων μονάδων κάρβουνου κατέρρευσε στο μισό εκείνης του 2015.
  1. Καλά νέα και παραδείγματα
  1. Διάφορα

 

  • Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη των τιμών CO2, η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών από τις ελληνικές λιγνιτικές μονάδες θα στοιχίσει συνολικά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

*Ο Τάσος Κρομμύδας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με ειδίκευση στα οικονομικά και τις πολιτικές της ενέργειας. Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας