Κλίμα& Ενέργεια: ειδήσεις και καλές πρακτικές (8/2019)
ΕνέργειαΕπωνύμωςΠεριβάλλον 22 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Τάσου Κρομμύδα*
- Εκθέσεις – ειδήσεις
- Τα τελευταία 3,5 χρόνια, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συσσώρευσαν ζημιές 0,7 δις ευρώ και αναμένεται τα επόμενα 3,5 χρόνια να έχουν ζημιές 1,3 δις ευρώ (εφόσον δεν κλείσει κάποια μέχρι τότε).
- Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει αλλαγές στο πώς χρησιμοποιούμε τη γη και στο τι τρώμε. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Ειδικής Έκθεσης του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που ετοιμάστηκε από 107 κύριους συγγραφείς και 96 συμβάλλοντες, από 52 χώρες. Εξετάστηκαν πάνω από 7 χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και λήφθηκαν υπόψη 28.275 σχόλια από επιστήμονες και κυβερνήσεις στους 3 κύκλους διαβούλευσης της Έκθεσης.
Η Έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ. Κύρια σημεία της και μια πιο αναλυτική παρουσίαση.
- Ο Ιούλιος 2019 ήταν ο θερμότερος Ιούλιος παγκοσμίως που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι 5 θερμότεροι Ιούλιοι είναι οι 5 τελευταίοι.
Σύμφωνα με μια πρώτη αξιολόγηση, το πρωτοφανές κύμα καύσωνα τον Ιούλιο στην Ευρώπη θα ήταν “ακραία απίθανο” να είχε συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή, η οποία υπολογίζεται πως το έκανε 100 φορές πιθανότερο.
- Ο καύσωνας του Ιουλίου οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή λειτουργίας κάποιων πυρηνικών σταθμών λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας νερού για ψύξη, ενώ μειωμένη ήταν η υδροηλεκτρική παραγωγή ιδίως στη Ν. Ευρώπη. Μελέτη του ερευνητικού κέντρου της Κομισιόν υπογραμμίζει τέτοιες διασυνδέσεις νερού και ενέργειας και τις ¨κρίσιμες αβεβαιότητες» για το μέλλον τους, ιδίως με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
- Η Γαλλία εγκατάλειψε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών αντιδραστήρων Τέταρτης Γενιάς.
- 2 πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πως η πυρηνική ενέργεια ήταν και θα είναι ακριβή. Μια τεχνολογία που ταιριάζει στη βιομηχανία όπλων και όχι σε εκείνη της ηλεκτρικής ενέργειας, και που επιβιώνει μόνο χάρις σε γενναίες επιδοτήσεις.
- Η Ελλάδα είναι 26η ανάμεσα στις χώρες με τις εντονότερες πιέσεις στους υδατικούς τους πόρους.
- Καλά νέα και παραδείγματα
- Η Ελβετία ανακοίνωσε στόχο μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών το 2050.
- Η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στη Βρετανία το 2018 έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων έπεσε στο 79% από 91,3% δέκα χρόνια νωρίτερα.
- Διάφορα
- Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για την (σκανδαλώδη) ιστορία της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαϊδα.
- Το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται σε τροφές που πετιούνται, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής. Μια ενδιαφέρουσα Παγκόσμια Ατζέντα Δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
- Η διαθέσιμη εμπειρία και σχετικές προτάσεις για το μετριασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων από το κλείσιμο ανθρακωρυχείων.
*Ο Τάσος Κρομμύδας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με ειδίκευση στα οικονομικά και τις πολιτικές της ενέργειας. Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σχετικά Άρθρα
- Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν χωράει άλλες αναβολές
- ΟΗΕ: «ιστορική» απόφαση για την κλιματική δικαιοσύνη
- Οι σταθμοί στον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ
- Greenpeace για την τελική συμφωνία της COP27 στην Αίγυπτο
- ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή: ο κόσμος «πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση»
- ΥΠΕΝ: φωτοβολταικά στη στέγη δεν μπαίνουν πλέον μόνον στη Γερμανία
σχετικά άρθρα