Κλιματικός νόμος: Επιτέλους ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε τον δράκο
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλον 29 Απριλίου 2021 Αργύρης
Του Δρος Ιωάννη Τσιπουρίδη, Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Γι αυτούς που η ανάγκη μεθοδικής, συντονισμένης και θεσμικά συγκροτημένης αντιμετώπισης του τεράστιου κίνδυνου που ακούει στο όνομα Κλιματική Κρίση, δεν είναι σημερινή είδηση αλλά αγωνία πολλών ετών, η δημόσια συζήτηση για τη θέσπιση κλιματικού νόμου είναι ουράνια μουσική στα αυτιά μας.
Εκεί που επικρατούσε σχετική ανησυχητική νηνεμία, ξαφνικά άνοιξαν οι (καλοί) ασκοί του πολυαγαπημένου μου θεού Αίολου και οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν στο θέμα του Κλιματικού Νόμου
Το Κίνημα Αλλαγής, μετά την πρόσφατη ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση «Η ώρα του νέου κλιματικού νόμου – Γιατί αφορά τους πολίτες και τις νέες γενιές;» κατέθεσε την πρότασή του (την ημέρα της Γης) για συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης αλλά και παρακολούθησης της εφαρμογής του πρώτου Ελληνικού Κλιματικού Νόμου.
Μετά από σχετική επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, υπήρξε άμεση απάντηση από την Κυβέρνηση, πως αρχές καλοκαιριού το Υπουργείο ΠΕΝ θα καταθέσει το σχετικό προσχέδιο, ενώ αμέσως μετά αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Και δεν σταματούν εδώ οι εξελίξεις, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής όρισε την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Τρίτη 18 Μαΐου, και ώρα 11:00. Σε χρόνο dt που θα λέγαμε κάποτε.
Ταυτόχρονα, η WWF, σε συνεργασία με το VouliWatch, έχουν προχωρήσει στην πρώτη ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία συνδιαμόρφωσης πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου που τώρα είναι σε διαβούλευση.
Φαίνεται, όπως έγραφε και ο Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής ΕΜΠ (σε άρθρο του για την αναγκαιότητα ενός Κλιματικού Νόμου στην Ελλάδα στο Βήμα), ότι οι καιροί έχουν ωριμάσει για τη θέσπιση αυτού του νόμου στη Χώρα μας, ώστε, «να μπορεί να κατοχυρωθεί επιτέλους το ανθρώπινο δικαίωμα να ζει κάποιος σε υγιές κλίμα».
Σημείωνε επίσης ο κ. Δούκας πως το κλειδί ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι «ένα νέο πλαίσιο κλιματικής συν-διακυβέρνησης, για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κλιματικής δικαιοσύνης, σε όλη αυτή την μακρά περίοδο των μεγάλων αλλαγών που έχουμε μπροστά μας».
Επαναστατικό και μόνο σαν σκέψη, αφού πριν μερικά χρόνια παρόμοιες σκέψεις και προτάσεις χαρακτηριζόντουσαν επιεικώς «γραφικές».
Και προφανώς τώρα αυτό είναι και το βασικό διακύβευμα για το επόμενο διάστημα. Και μέσα από αυτό η διασφάλιση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής για τις γενιές που έρχονται.
Αρκεί αυτός ο νόμος να εφαρμόζεται και για να γίνει αυτό χρειάζεται ορισμός κλιματικής ευθύνης και συσχέτιση της με συνέπειες για τον παραβάτη.
Αλλιώς θα είναι κενό γράμμα όπως τόσοι άλλοι νόμοι.
Σχετικά Άρθρα
- Οι 277 επιχειρήσεις που υπέβαλαν Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος
- Τρία δίκτυα Δήμων σε κοινή πορεία κατά της κλιματικής κρίσης
- ΥΠΕΝ- ΕΕΑΕ: στο τραπέζι υποχρεωτική ασφάλιση ακίνητων άνω της 25ετίας
- Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: αλλαγές για κτίρια, μεταφορές και επενδύσεις
- Στην πρώτη γραμμή για την κλιματική αλλαγή
- Κλιματικός νόμος: τι λένε οι οικολογικές οργανώσεις