Κολοβή η ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ – εκτός χιλιάδες πολίτες
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΧρήμα 22 Δεκεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Κολοβή και περιορισμένης εμβέλειας είναι η ρύθμιση που ψηφίστηκε τελικά για τα πάσης φύσεως χρέη των πολιτών προς τους δήμους, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από πλευράς ΚΕΔΕ. Ποιους αφορά και τι περιλαμβάνει.
Με περιορισμένη εμβέλεια και με λιγότερες δόσεις, ψηφίστηκε τελικά η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του ΥΠΕΣ που αφορά την τμηματική καταβολή των πάσης φύσεως οφειλών των πολιτών προς τους δήμους της χώρας. Με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, οι δόσεις κουτσουρεύτηκαν, καθώς από 120 έγιναν 100, ενώ μένουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες πολίτες.
Χιλιάδες πολίτες εκτός ρύθμισης
Η αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση που προέκυψε μετά από το πλαφόν που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση, θέτει αυτόματα εκτός, χιλιάδες πολίτες, που δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν χωρίς μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα τα χρέη τους προς τους ΟΤΑ της χώρας. Κι αυτό γιατί, μπήκε χρονικό όριο δημιουργίας βεβαιωμένων οφειλών, που ουσιαστικά, περιλαμβάνει, μόνο τους πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση
Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 136 του νομοσχεδίου, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση, των 100 πλέον δόσεων, έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί, η θα βεβαιωθούν, από 15/02/2020 μέχρι 28/02/2021. Περιλαμβάνονται επίσης, οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα επίσης, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15/02/2020, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 θα καταγράφονται λεπτομερώς οι ΚΑΔ και τα κριτήρια των δικαιούχων.
Υπενθυμίζεται, ότι η διάταξη (άρθρο 136) που έφερε προς ψήφιση το ΥΠΕΣ στη Βουλή, η οποία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», θεσπιζόταν στην ουσία, νέο πλαίσιο για ρύθμιση των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς Δήμους, το οποίο, διέφερε , σημαντικά, από τις προηγούμενες ρυθμίσεις δόσεων καθώς:
Συμπεριλαμβάνονταν ρητά, οι πάσης φύσεως οφειλές προς Δήμους, ανεξαρτήτως, του τρόπου δημιουργίας αυτών, εφόσον αυτές έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2020.
Η νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 136 για τις οφειλές στους δήμους
Η νομοτεχνική βελτίωση που υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, κατατέθηκε στο πάρα πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και αναφέρει τα εξής. «Η παρ.1 του άρθρου 136 αναδιατυπώνεται ως εξής: «1. Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί, η θα βεβαιωθούν, από 15/02/2020 μέχρι 28/02/2021,όπως και οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15/02/2020, έως τη δημοσίευση του παρόντος , ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, μπορεί να ρυθμίζονται και η καταβολή τους πραγματοποιείται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής, ή μη υποβολής, ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.
Το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθορίζεται στις περ. έως και ε της παρ. 1 του άρθρου 110 του ν. 4611/2019 (Α’ 73). Δικαιούχοι υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση είναι τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του Κορωνοϊου, COVID 19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται έως 31/01/2021, καθορίζονται οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας των δικαιούχων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων»
Πως θα καταβληθούν οι δόσεις
Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, η ρύθμιση χρεών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ΟΤΑ της χώρας μπορεί να γίνει σε 100, καθώς εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου του ν. 4611/2019 (Α’ 73): «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις»
Με αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, οι οφειλές ρυθμίζονται ως εξής:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%
β) αν εξοφληθούν σε 2 έως είκοσι τέσσερις 24 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό 80 %
γ) αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%
δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%,
ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.
ΚΕΔΕ: Εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων η πλειοψηφία των πολιτών
Σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπή της ΚΕΔΕ με τηλεδιάσκεψη εξέφρασε τη διαφωνία της με τη διαφαινόμενη ρύθμιση, για την οποία, υπογραμμίστηκε, ότι «όπως διαμορφώθηκε, αφορά μικρή μερίδα δημοτών μας».
«Τουναντίον», αναφέρει η ΚΕΔΕ, «στην αρχική ρύθμιση που είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΣ δινόταν η δυνατότητα σε παλαιούς και νέους οφειλέτες να αποπληρώσουν με ευνοϊκούς όρους τις υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή συγκυρία που βιώνουν, ενώ και οι Δήμοι θα μπορούσαν να εισπράξουν ανείσπρακτες οφειλές, που θα έδιναν ανάσα στα ταμεία τους».
Η πλειοψηφία που μένει απέξω δεν ανήκει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Αναφέρει επίσης, ότι «διαπιστώνεται πως έχει τροποποιηθεί το περιεχόμενο της αρχικής πρότασης του ΥΠΕΣ, με αποτέλεσμα η ρύθμιση με τη νέα διατύπωσή της να δίνει σε σημαντικά μικρότερο αριθμό συμπολιτών μας, τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν. Αφήνει εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων την πλειοψηφία των οφειλετών, που δεν ανήκουν μάλιστα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ούτε και οι ΟΤΑ επιθυμούν να διευκολύνουν»
Τονίστηκε ακόμη, ότι «οι Δήμοι δεν έχουν ανάγκη από ρυθμίσεις που δεν εξυπηρετούν τους στόχους που τίθενται Με βάση τα παραπάνω, η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ ζητά την ψήφιση μιας ρύθμισης που θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, προκειμένου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους συμπολίτες μας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους με ευνοϊκό καθεστώς. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν τα ταμεία των Δήμων, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμων και πολιτών».
Τι πέρασε στη Βουλ.ή
Το κείμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης, που επιφέρει τις αλλαγές
Σχετικά Άρθρα
- Ποιοί ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να μεταπηδήσουν από τις 24 στις 72 δόσεις
- Εσωτερικών: έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη στους δήμους
- Εφορία: «παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για ρυθμισμένες δόσεις
- e-ΕΦΚΑ: και ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 δόσεις
- Επιστρέφουν οι 100 και οι 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
- e-ΕΦΚΑ: σε 24 δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ