Κορινθιακός – Πατραικός: Ένα ερωτηματολόγιο ψάρεψε σοβαρά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧωροταξία 26 Μαρτίου 2018 Αργύρης
Σοβαρές ενδείξεις για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται Κορινθιακός και Πατραϊκός, προκύπτουν μέσα από απαντήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι φορείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται και τις επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την πιλοτική υλοποίηση ενός θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε Κορινθιακό – Πατραϊκό, δίνει ως πρώτη καταγραφή αυξημένα επίπεδα μόλυνσης εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων αλλά και αδυναμία προσαρμογής – κράτους και τοπικών αρχών – στην προσπάθεια αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή.
«Μέσα από τα ερωτηματολόγια που έχουμε ήδη συγκεντρώσει έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για τα προβλήματα του θαλάσσιου οικοσυστήματος» όπως ανέφερε χθες στην Πάτρα η Μαριλένα Παπαγεωργίου, μηχανικός και επίκουρος καθηγήτρια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην Αγορά Αργύρη για την παρουσίαση του διακρατικού προγράμματος θαλάσσιας Χωροταξίας «SUPREME».
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Κατερίνα Κανελλοπούλου, προϊστάμενη Εθνικής Χωροταξικής Στρατηγικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβούλευση προκειμένου από το 2021, σε Πατραϊκό και Κορινθιακό να υπάρχει θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο με πλήρη οργάνωση για κάθε δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τη διαβούλευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της νομοθέτησης του θαλάσσιου Χωροταξικού, στους δύο κόλπους υπάρχουν υφιστάμενοι κίνδυνοι και για «τεχνολογικό ατύχημα» είτε από τη μεταφορά διά θαλάσσης πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου, είτε από την έρευνα που ξεκινά για τους υδρογονάνθρακες.
Παράλληλα, καταγράφεται και μια υπερβολική τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε βάρος άλλων πιο παραδοσιακών δράσεων.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Τσαγκαρέστο, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τα υπάρχοντα στοιχεία (χωροταξικά υδατοκαλλιεργειών, τουρισμού, περιοχών «Natura») περιέχουν αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία και δεδομένα και δεν είναι ικανά να βοηθήσουν τις αρχές, προκειμένου να αποφύγουν τις… κακοτοπιές στη διάρκεια αδειοδότησης τουριστικών εγκαταστάσεων, ιχθυοκαλλιεργειών, λιμανιών, αλιευτικών καταφυγίων και άλλων εγκαταστάσεων υδατοδρομίων.
«Είναι απαραίτητο εργαλείο για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις», σχολίασε ο κ. Τσαγκαρέστος.
Πρόσκληση στην Κυβέρνηση αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να επεκτείνουν την διαβούλευση στις τέσσερις περιφέρειες και τους 13 δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Διαχείρισης του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ).
OI … ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
«Η επιλογή της περιοχής για την πιλοτική εφαρμογή του θαλάσσιου χωροταξικού στην περιοχή είναι ακριβής λόγω της έναρξης των θαλάσσιων γεωλογικών ερευνών για πετρέλαιο», ανέφερε ο καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου, επισημαίνοντας όμως ότι προέχει η αναθεώρηση των χαρτών του υπουργείου.
«Χωρίς βάση δεδομένων θα κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», σχολίασε επισημαίνοντας σειρά λαθών στη διαχείριση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας σε Πατραϊκό-Ιόνιο, όπως:
> Αδυναμία επικαιροποίησης των χαρτών με τις «Ποσειδωνίες», δυτικά του Αράξου και ανοικτά του Κατακόλου, που έχει ως συνέπεια την καταστροφή περιοχών αναπαραγωγής ψαριών από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία βυθού,
> την κατασκευή του νέου λιμανιού της Πάτρας σε περιοχή με το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σύστημα κρατήρων που ενεργοποιούνται σε κάθε σεισμό και
> τον κίνδυνο δράσης αρχαιοκαπήλων στους χώρους των ναυαγίων καθώς, απουσία χαρτών, μπορεί να αφαιρούνται σημαντικές αρχαιότητες ακόμη και κάτω από τη μύτη των αρχών (Λιμενικό) που δεν γνωρίζουν στοιχεία για τον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πλούτο!
Σχεδιάζουμε με βάση την ανάπτυξη;
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών Κώστας Καλογερόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις διαδικασίες με τις οποίες προωθείται ταχύτατα το σχέδιο για το θαλάσσιο χωροταξικό (το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταθέσει σχετικό νόμου στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί εντός των προσεχών εβδομάδων).
Όπως τόνισε, «πρέπει βέβαια να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να εξασφαλιστούν προδιαγραφές καθαρής θάλασσας αλλά εκφράζω έναν φόβο: μετά την ψήφιση του, από το 2021 και μετά, δεν πρέπει να έχουμε προβλήματα αντιμετωπίζοντας αναπτυξιακά ζητήματα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα».
0 κ. Καλογερόπουλος χρησιμοποίησε για παράδειγμα την ανάπτυξη του γιότινγκ σε Πατραϊκό και Ιόνιο και τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει από γειτονικές χώρες που βρίσκονται μπροστά σε επίπεδο επενδύσεων και τουρισμού, όπως Ιταλία και Κροατία.
«Η πρωτοβουλία είναι σωστή αλλά δεν πρέπει να συμβεί ό,τι έγινε με το χωροταξικό της στεριάς που εκ των υστέρων τρέχουμε να διορθώσουμε προβλήματα διότι δεν έγινε σωστή ανταλλαγή απόψεων και εκτεταμένη διαβούλευση από την αρχή», σχολίασε από το βήμα της ημερίδας.
Ρεπορτζ του ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σχετικά Άρθρα
- CLIMPACT: φόρουμ «κλιματική αλλαγή και θαλάσσιο περιβάλλον»
- Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
- Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος: αποφάσεις για αστικά λύματα
- Θεσσαλία: πρωτοβουλία για άμεση και αξιόπιστη θωράκιση από πλημμύρες
- Β. Αιγαίο: το πρώτο περιφερειακό σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή
- ΥΠΑΑΤ: νέο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης στους νομούς του Κορινθιακού