Κοζάνη: Βροχή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
ΕιδήσειςΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλον 6 Φεβρουαρίου 2019 Αργύρης
Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην περιοχή, μέσα στην επόμενη πενταετία. Αντιδράσεις από παράγοντες της τοπικής κοινωνίας για το πρότζεκτ της ΔΕΗ, το οποίο θεωρούν αντιπαραγωγική επένδυση.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, υπεύθυνος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, μιλώντας στο Ecocity Forum 2018 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έθεσε και το χρονοδιάγραμμα του έργου: «Στην Πτολεμαΐδα ήδη έχουν ετοιμαστεί μεγάλα έργα ισχύος 230 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σε εγκαταλελειμμένα λιγνιτωρυχεία, τα οποία σκοπεύει να υλοποιήσει τα επόμενα πέντε χρόνια».
Σύμφωνα με το «Έθνος» την αίτηση για το μεγαλύτερο έργο στον Νομό Κοζάνης κατέθεσε η εταιρεία SKGR PV14 MON IKE. Σύμφωνα µε την αίτηση που έχει κατατεθεί, η ισχύς του συστήματος θα φτάνει τα 100 MW. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Βλάστης, στη θέση Τούμπα-Κοκκινομπάρα.
Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στον νομό (θα δίνει 60 MW) θα δημιουργηθεί από την ίδια εταιρεία στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Εορδαίας, στη θέση «Μαστός».
Ξεχωριστή είναι η παρουσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία υπέβαλε αιτήσεις για 19 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εξαντλημένων ορυχείων του λιγνιτικού πεδίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η ΔΕΗ µε την κατάθεση των αιτήσεων για όλα αυτά τα έργα στην Πτολεμαΐδα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση ενός παλιού σχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ στην περιοχή.
Η επένδυση είχε δρομολογηθεί από το 2010 και είχε κεντρίσει το προσωπικό ενδιαφέρον του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δυναμικότητας 360 MW, σχεδόν όλα στον Νομό Κοζάνης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Το σχέδιο βρέθηκε στο προσκήνιο για αρκετούς μήνες και προέβλεπε το έργο να δοθεί µε απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία Sunedison. Τελικά, το σχέδιο πάγωσε και η επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα µε τα τότε δεδομένα, δεν προχώρησε µε απευθείας ανάθεση στη Sunedison, αλλά µε διεθνή διαγωνισμό, όπως αποφάσισε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου το ΔΣ της ΔΕΗ, αναθέτοντας το πρότζεκτ και την αδειοδότησή του στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο διεθνής διαγωνισμός, όμως, δεν τελεσφόρησε και το πρότζεκτ που επρόκειτο να αναπτυχθεί σε µια έκταση 5000 στρεμμάτων για να φτιαχτεί το φωτοβολταϊκό των 200 MW μπήκε στο… ψυγείο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, η αμερικανική εταιρεία που θα το αναλάμβανε οδηγήθηκε στη χρεοκοπία! Τον Ιούλιο του 2017, όμως, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε την απόφαση της επιχείρησης
«Η ΔΕΗ, η οποία είναι από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν µε τις ΑΠΕ, δεν επιτρέπεται να µην είναι ηγέτης στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ΑΠΕ στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό αφορά τόσο την ηπειρωτική χώρα, όπου εκτός των άλλων επιδιώκουμε την υλοποίηση του μεγάλου Φ/Β σταθμού των 200 MW στην Πτολεμαΐδα, όσο και τη νησιωτική χώρα, σε συνδυασµό µε τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση» είχε πει ο κ. Παναγιωτάκης, δείχνοντας τη στόχευση της επιχείρησης.
«Αμελητέα συνεισφορά στην τοπική απασχόληση»
Το πρότζεκτ της ΔΕΗ προκαλεί τις αντιδράσεις κάποιων παραγόντων, οι οποίοι, μιλώντας στην «Ημερήσια», τόνισαν πως πρόκειται για αντιπαραγωγική επένδυση. Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν δεν θα είναι περισσότερες από 200, ενώ δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο οικονομικό όφελος για την περιοχή.
«Το πρότζεκτ θα αναπτυχθεί σε µια παραγωγική ζώνη, που όμως θα καταστεί αντιπαραγωγική στη συνέχεια» είπε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήµα Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης.
«Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό νέων μόνιμων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να αξιολογηθεί στη βάση του κόστους-οφέλους µε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα µε τις αυξημένες απαιτήσεις της περιοχής, αλλά και µε εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης της έκτασης που θα δεσμευθεί. Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ενώ δεν θα συμβάλει στους στόχους που έχουν τεθεί για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Για του λόγους αυτούς κρίνεται απαράδεκτο το γεγονός της αναθέρμανσης των σεναρίων υλοποίησης ενός έργου µε αμελητέα ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση, δεσμεύοντας μάλιστα εκτάσεις άνω των 5000 στρεμμάτων, χωρίς καμία συνεννόηση µε την τοπική κοινωνία» δήλωσε ο κ. Μαυροματίδης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, μιλώντας στην «Η», τόνισε ότι η επένδυση στις ΑΠΕ συμβάλλει στο «να πετύχουμε τους στόχους µας στο ενεργειακό μείγμα». Όπως είπε, η περιοχή είναι ελκυστική για τέτοιου είδους επενδύσεις, γιατί πλέον πέρα από τον λιγνίτη υπάρχουν κι άλλα ενεργειακά δίκτυα. «Όταν στην παραγωγή της ενέργειας έρχονται και κουμπώνουν και τα δίκτυα, τότε δημιουργούνται και αναπτυξιακές δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Καρυπίδης.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: αναβάθμιση για 10 αιολικά πάρκα
- ΔΕΗ: οι συμφωνίες και τα οφέλη από την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ
- ΕΤΕπ: 35 εκατ. ευρώ στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για φωτοβολταϊκά πάρκα
- Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 171 MW στη Δυτική Μακεδονία
- Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων 100MW