Κτηματαγορά: φρένο στους πλειστηριασμούς με leasing ακινήτων
ΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΧρήμα 3 Φεβρουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Tροπολογία που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος Ισχυρή Ελλάδα Ανάπτυξη», ανοίγει το δρόμο για το leasing ακινήτων και σε ιδιώτες, δημιουργώντας ανάχωμα στους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας, και παράλληλα, ρευστότητα στην αγορά, καθώς προβλέπει για δανειολήπτες με καθυστερούμενα δάνεια να μεταβιβάζουν την κυριότητα του ακινήτου τους, έναντι σύμβασης ενοικίασης. Ποια είναι τα θολά σημεία. Γιατί η κτηματαγορά ζητάει επέκταση της χρηματοδοτικής μίσθωσης και στους ιδιώτες μη καθυστερούμενων δανείων.
Τροπολογία που ψηφίστηκε στον αναπτυξιακό νόμο, αφορά το άνοιγμα της αγοράς χρηματοδοτικής μίσθωσης, δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη με καθυστερούμενα δάνεια να μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης-χρηματοδοτικής μίσθωσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο.
Δεύτερη ευκαιρία
Η εν λόγω λύση προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, προσφέροντας περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στους δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» ήκαι λύση ιδιαίτερα στους πλειστηριασμούς στις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, αν φυσικά οι δανειολήπτες επιθυμούν είτε να διαμείνουν στη κατοικία τους, είτε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να μην χάσουν το ακίνητο τους εφόσον τους δίνετε η δυνατότητα επαναγοράς στη λήξη της σύμβασης ή και νωρίτερα αυτής.
Ρευστότητα στην αγορά
Όπως εξηγεί στο «Ecopress» ο πρόεδρος του ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου, E-Real Estates κ. Θέμης Μπάκας, «η συγκεκριμένη λύση στοχεύει τόσο να αποτελέσει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια όσο και να βοηθήσει τη ρευστότητα στην κτηματαγορά μια εποχή που η ζήτηση για αγορά κατοικίας έχει επανέλθει δυναμικά. Ένα μέτρο πρωτοποριακό για την ελληνική οικονομία, το οποίο το έχουμε πολλάκις τονίσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 σε σχετικές έρευνές μας ως λύση για τα κόκκινα δάνεια και αύξηση της ρευστότητας στην κτηματαγορά».
Χωρίς πλειστηριασμούς και κοινωνικό κόστος
Σε κάθε περίπτωση ο ιδιώτης καθυστερούμενου δανείου ο οποίος θα παραχωρήσει την κυριότητα του ακινήτου για να το νοικιάσει στη συνέχεια βρίσκεται σε δυσχερή και ευάλωτη θέση. Εν αντιθέσει με τις τράπεζες, οι οποίες με πολύ λιγότερα έξοδα στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι της χρηματοδοτικής μίσθωσης , θα προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης, χωρίς πλειστηριασμούς και κοινωνικό κόστος.
Θολά σημεία
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ.Μπάκας, με τη θεσμοθέτησης της ρύθμισης για γεννιούνται δύο συγκεκριμένα ερωτήματα για τους ιδιώτες που θα παραχωρήσουν την κυριότητα του ακινήτου τους και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε χρηματοδοτική μίσθωση του ακινήτου: «Πρώτον: σε ποια αξία θα καταβάλλεται η δόση του leasing. Στην εμπορική αξία του ακινήτου ή στο υπολειπόμενο ποσό της οφειλής του δανειολήπτη. Δεύτερον: Πως θα ορίζεται η αξία του ακινήτου στη περίπτωση επαναγοράς στη λήξη της σύμβασης ή και νωρίτερα αυτής»
Η κτηματαγορά ζητάει επέκταση
Για την κτηματαγορά, η ρύθμιση θα πρέπει να επεκταθεί: «ευελπιστούμε να ανοίξει πλέον τη δυνατότητα και στο leasing ακινήτων για ιδιώτες μη δανειολήπτες κόκκινων δανείων», εξηγεί ο κ. Μπάκας. Και προσθέτει: «Τα τραπεζικά ιδρύματα ή και οι εταιρείες leasing , θα μπορούσαν για τους εγχώριους ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικίας που πληρούν τις τραπεζικές προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικού δανείου αλλά δεν διαθέτουν την ιδία συμμετοχή 20%-30%, ,να υιοθετήσουν το leasing – χρηματοδοτική μίσθωση ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών κυρίως για ακίνητα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους» .
Χωρίς αποταμιεύσεις
Επί τούτου, ο κ. Μπάκας σημειώνει ότι είναι ότι ελάχιστοι είναι οι ενδιαφερόμενοι εγχώριοι αγοραστές, ιδιαίτερα οι νέοι ηλικιακά που κατάφεραν να προβούν σε αποταμίευση εν μέσω οικονομικής κρίσης 10 ετών. Μ΄ αυτά τα δεδομένα, το leasing λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως μέσο αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας του πελάτη που αδυνατεί να δανειστεί ή να καταβάλλει ένα ποσό για αγορά ακινήτου που είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, ιδία συμμετοχή 20%-25 % στα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών
Καταλυτικός μοχλός
Υπογραμμίζει τέλος, ότι η υιοθέτηση του leasing ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών θα αποτελέσει καταλυτικό μοχλό ανάπτυξης και ρευστότητας στη κτηματαγορά, αυξάνοντας την οικοδομική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ισορροπώντας τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης , και παράλληλα θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης και δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις, να προβούν σε αγορά κατοικίας».
Τι είναι το leasing ακινήτων
Το leasing στα ακίνητα είναι ένα γνώριμο χρηματοδοτικό εργαλείο που διατίθεται από το 1999 μέχρι σήμερα και αφορούσε αποκλειστικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις πάσης φύσεως, μεγέθους και νομικής μορφής, που επιθυμούσαν την απόκτηση ακινήτου για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αφορά συμβάσεις 10ετούς, κατ’ ελάχιστον, διάρκειας, σε επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, αποθήκες, καταστήματα, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτήρια, ιατρεία, ξενοδοχεία, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, κτήρια parking) και μόνο σε πλήρη νομική και πολεοδομική τάξη, έναντι συμφωνημένου μισθώματος. Η επαγγελματική στέγη μπορεί να αποτελείται από αυτοτελή ακίνητα, αλλά και από οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες.
Μπορείτε να δείτε την ψηφισθείσα τροπολογία εδώ
Σχετικά Άρθρα
- Άρειος Πάγος: υπέρ των funds για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
- Με το νόμο απροστάτευτοι οφειλέτες, κύρια κατοικία από funds & servicers
- ΤτΕ: πλαφόν στο ύψος των στεγαστικών δανείων
- Πλειστηριασμοί: τροπολογία «ξηλώνει» την απαγόρευση του Άρειου Πάγου
- ΑΑΔΕ: προθεσμία για δήλωση λύσης εκμίσθωσης ακινήτου
- ΤτΕ: αυξήθηκαν τα “κόκκινα δάνεια” στο τρίτο τρίμηνο του έτους