ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο»,... Κτηματολόγιο: “εμπόδιο” το 2% των ιδιοκτητών-κτηματογράφηση «out of the box»  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Στύλιος και παρουσίασε τη νέα μέθοδο «out of the box», όπως την χαρακτήρισε, η οποία υιοθετείται με το νέο νομοσχέδιο, που αρχίζει η συζήτηση του στη Βουλή, με στόχο η κτηματογράφηση της χώρας να ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί.

«Η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί γιατί προωθούμε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν πολίτες και επαγγελματίες και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες. Σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο. Με το νομοσχέδιο αυτό το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις. Παράλληλα για το 2% οργανώνουμε τελείως διαφορετικά πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες επιτροπές, θεσμοθετούμε τη διαμεσολάβηση, αναγράφουμε όλη την εκκρεμότητα στο Κτηματολογικό Φύλλο και με την αναγραφή της νομικής και της τεχνικής πληροφορίας προχωρούν στο επόμενο στάδιο».

Αυτά δήλωσε ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο στην ενημερωτική ημερίδα για την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας στο Κτηματολόγιο, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βόριδη, της διοίκησης και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικό Κτηματολόγιο και άνω των 160 δημάρχων από όλη τη χώρα.

Στην ημερίδα της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε ότι με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή,  αρχής γενομένης από κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στο Κτηματολόγιο  δεν θα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά στους Δήμους.Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress. Και όλες τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο δείτε εδώ

Ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων

Το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, η συζήτηση του οποίου αρχίζει το απόγευμα της Πέμπτης 22 Ιουλίου 2021 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα έχει ψηφιστεί έως τέλος Ιουλίου  καθιερώνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων. «Πλέον η  μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι και τεχνικά  και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα» είπε ο κ Στύλιος.

Μεταβιβάσεις με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης να γίνονται  αγοροπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες, διόρθωση των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών που εμφανίζουν την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», αλλά και πίστωση χρόνου διάρκειας ενός έτους (έως τις 31 /1 2/2022) για ακίνητα σε περιοχές που η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν από το 2006,

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης (εξωδικαστικά ή δικαστικά) όλων των σφαλμάτων, είτε αφορούν σε ακίνητα γνωστού είτε άγνωστου ιδιοκτήτη. «Εν όψει μάλιστα του ότι στις 31 -1 2-2021 όλα τα ακίνητα που είχαν καταγραφεί ως άγνωστου ιδιοκτήτη θα περιέρχονταν στο Ελληνικό Δημόσιο, η παραπάνω παράταση είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να ελέγξουν τις πρώτες εγγραφές των ακινήτων τους και να τις διορθώσουν ώστε να προφυλάξουν την περιουσία τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Λύση «out of the box»

Ο υφυπουργός αρμόδιος για το Κτηματολόγιο εξήγησε στην ημερίδα της ΚΕΔΕ τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της 2 χρόνια νωρίτερα από την προθεσμία που έχει τεθεί, και γιατί όπως είπε, αυτή η μεταρρύθμιση θα πετύχει ενώ  «πολλοί μεγάλοι πολιτικοί οι οποίοι έχουν θητεύσει στο αρμόδιο υπουργείο που είχαν υπό την εποπτεία του στο Κτηματολόγιο είχαν προχωρήσει το παρελθόν σε εξαγγελίες και σε ημερομηνίες και δυστυχώς πέσανε έξω»

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Στύλιος είπε ότι: «Η  κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία, τα οποία επιδιώκει να λύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση δύο χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν από αρκετό καιρό, η οποία ήταν το 2025. Συνεπώς εμείς λέμε ότι το 2023 έχουμε ολοκληρώσει το 90% της κτηματογράφησης της χώρας. Γνωρίζω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα είναι ένα βαρύ αντικείμενο, που προσπαθούμε να του δώσουμε ώθηση και να πάρει μπρος. Γνωρίζω επίσης, και το ξέρετε και εσείς, ότι πολλοί μεγάλοι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν θητεύσει στο αρμόδιο υπουργείο, που είχαν υπό την εποπτεία τους το Κτηματολόγιο είχαν προχωρήσει το παρελθόν σε εξαγγελίες και σε ημερομηνίες και δυστυχώς πέσανε έξω. Και για αυτό σήμερα είμαστε στην κατάσταση να έχουν ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο στο περίπου 35% της χώρας και να λέω εγώ σήμερα ότι θα φτάσουμε μέσα σε δύο χρόνια από 35% στο 90%. Όμως θα το πετύχουμε όχι γιατί εμείς είμαστε πιο έξυπνοι αλλά γιατί θα χρησιμοποιήσουμε τελείως διαφορετικές μεθόδους, να κάνουμε μία κτηματογράφηση έτσι όπως την έχουν ακολουθήσει και έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπου εκεί έχουμε λάβει υπόψη ότι δεν μπορεί το 2% να εμποδίζει το 98% των ιδιοκτητών» είπε ο κ Στύλιος και συνέχισε αναφέροντας ότι:

-«Μέχρι τώρα για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε κάποια περιοχή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο 100% των δικαιωμάτων τα  οποία είχαν δηλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί όπου υπήρχαν διορθώσεις, ενστάσεις σε πρόσφυγες έπρεπε να λήξουν και αυτά. Η στατιστική μας έδειξε ότι οι ενστάσεις αφορούσαν το 2% περίπου της κάθε περιοχής και το 98% θα μπορούσε να προχωρήσει. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς με την μεταρρύθμιση με το νέο νόμο και λέμε το 98% όπου είναι τακτοποιημένο έχουν με ακρίβεια δηλώσει τα τεμάχια τους και αυτά μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Το 2% στο εξής το οργανώνουμε τελείως διαφορετικά. Ενεργοποιούμε επιτροπές πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, θεσμοθετούμε την διαμεσολάβηση, αναγράφουμε όλη την πληροφορία στο κτηματολογικό φύλλο της αίτησης διόρθωσης και τις προσφυγές. Και με την αναγραφή και της νομικής πληροφορίας και της τεχνικής πληροφορίας προχωρούν και αυτοί στο επόμενο στάδιο στην ανάρτηση και στο επόμενο στάδιο μετά την ανάρτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι με αυτό τον τρόπο, με αυτή τη διαφορετική προσέγγιση λειτουργώντας «out of the box» ότι θα πετύχουμε το στόχο μας».

Συμβολή των Δήμων

-«Αυτό το 60% που θα προσθέσουμε για να πάμε την κτηματογράφηση, στο 90% περνάει και από τους Δήμους. Πρέπει να βοηθήσετε δηλώνοντας και προστατεύοντας την Δημοτική Περιουσία στο Κτηματολόγιο ώστε σύντομα να έχουμε  ένα αναπτυξιακό εργαλείο προς διάθεση στους επαγγελματίες, στην επιχειρηματική κοινότητα, στους Δήμους και στους πολίτες» τόνισε ο κ Στύλιος.

Αλλαγές στον φορέα

«Μια ακόμα ρύθμιση που έχει το νομοσχέδιο είναι η αναδιάρθρωση διαδικασιών μέσα στο ίδιο το Κτηματολόγιο που θα το βοηθήσει να είναι πιο άμεσο πιο λειτουργικό  και αποτελεσματικό» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός και σημείωσε ότι:

-«Θυμίζω πως ήδη κάποιες υπηρεσίες έχουν δοθεί προς χρήση για τους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους κλπ) εδώ και μερικούς μήνες όπως η «απομακρυσμένη έρευνα» και «θέαση». Πλέον από οπουδήποτε μέσω κινητού, υπολογιστή ή τάμπλετ, κάθε ώρα της μέρας, επτά μέρες την εβδομάδα έχει κάποιος τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Κτηματολογίου. Αυτό διευκολύνει τους επαγγελματίες και τους πολίτες στο να μην χάνουν άσκοπα χρόνο με μετακινήσεις στα αντίστοιχα κτηματολογικά γραφεία για την επιτόπια έρευνα».

Οι τομείς συνεργασίας του Κτηματολογίου με τους Δήμους

Ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου, καθ. Δημήτρης Σταθάκης εξήρε την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για να αναδειχθεί η καλή επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ Κτηματολογίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας την άριστη συνεργασία που έχει κατά τις συναντήσεις του με Δημοτικές Αρχές σε όλη την Ελλάδα.
Επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο των Δήμων και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «η Δημοτική αρχή είναι το σημείο αναφοράς που εμπιστεύονται οι πολίτες στην τοπική κοινωνία και μπορεί να τους παροτρύνει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους ώστε να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο».

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις (4) βασικούς τομείς συνεργασίας του Κτηματολογίου με τους Δήμους:

Για τη δήλωση της Δημοτικής περιουσίας στο Κτηματολόγιο αλλά και αντιστρόφως βοηθάμε να βρεθούν αδήλωτα ακίνητα του Δήμου ώστε εκείνος να μπορεί έστω και καθυστερημένα να τα δηλώσει και να διασφαλιστεί η περιουσία του και να μην χαθούν χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τις  δηλώσεις αυτές

Για τον καλύτερο καθορισμό των ορίων κτηματογράφησης με αφετηρία  διαθέσιμα διοικητικά όρια που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς οριοθετημένα. Αυτό ενδιαφέρει και το Κτηματολόγιο ώστε να έχουμε μια καλύτερη βάση δεδομένων αλλά ενδιαφέρει και τους Δήμους για πολλούς λόγους όπως η ακριβέστερη κατανομή της προσόδου από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κάθε Δήμο.

Στο θέμα της πυρασφάλειας, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο. Εντοπίζουμε ιδιοκτήτες οικοπέδων  που πρέπει να καθαριστούν από εύφλεκτα υλικά. Στο θέμα αυτό βοηθάει πολύ η ηλεκτρονική υπηρεσία πρόσβασης που ανέφερε και ο Υφυπουργός κ. Στύλιος. Οι μηχανικοί και τα στελέχη των Δήμων μπορούν να μπουν και να βρουν άμεσα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Στην παροχή δεδομένων. Παρέχουμε στους Δήμους αξιόπιστα χαρτογραφικά δεδομένα για τα τεχνικά έργα που υλοποιούνται στην επικράτειά τους. Για παράδειγμα παρέχουμε ψηφιακό μοντέλο εδάφους και αεροφωτογραφίες για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων. Έτσι εξοικονομείται πολύς χρόνος και χρήμα και αξιοποιούμε την υποδομή του Κτηματολογίου πολλαπλασιαστικά για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση παρέχουμε τεχνική και νομική υποστήριξη σεβόμενοι το γεγονός ότι υπάρχουν και μικροί Δήμοι  που δεν έχουν επάρκεια σε υποδομές και στελέχωση.

Μετάβαση όλων των υποθηκοφυλακείων σε 17 κτηματολογικά γραφεία

Ο Στέφανος Κοτσώλης, γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, αναφερόμενος στη λειτουργία του Κτηματολογίου είπε ότι μέχρι το τέλος του 2022 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση όλων των υποθηκοφυλακείων σε 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματά τους. Επίσης σήμερα το 85% των πιστοποιητικών που αφορούν τα ακίνητα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα.

Ο κ. Κοτσώλης ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο διαλειτουργικότητας των δήμων με το Κτηματολόγιο, έτσι ώστε τα πιστοποιητικά που θέλουν οι δήμοι να εκδίδονται απευθείας, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου όλα τα δεδομένα θα διατίθενται μέσω της διαλειτουργικότητας. Επίσης είναι σε εξέλιξη η δημιουργία πλατφόρμας με γεωχωρικά δεδομένα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους δήμους ώστε να μπορεί κάθε δήμος να την αξιοποιήσει και να σχεδιάσει εφαρμογές ή να επεξεργάζεται δεδομένα προκειμένου να ολοκληρώσει έργα που εμπλέκουν γεωχωρική πληροφορία. Όλες δε αυτές οι ενέργειες θα καταχωρηθούν στην ενιαία πλατφόρμα και θα είναι εσαεί διαθέσιμες και με ένα παρόμοιο τρόπο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας