ecopress
Έκκληση στους πολίτες, ιδίως των περιοχών που βρίσκονται σε κτηματογράφηση, να προσέλθουν και να δηλώσουν την περιουσία τους, απηύθυνε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος... Κτηματολόγιο: έκκληση για δηλώσεις-τέρμα οι συνεχείς παρατάσεις

Έκκληση στους πολίτες, ιδίως των περιοχών που βρίσκονται σε κτηματογράφηση, να προσέλθουν και να δηλώσουν την περιουσία τους, απηύθυνε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ένταξη του κτηματολογίου Δωδεκανήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

-«Δεν γίνεται οι πολίτες να θεωρούν ότι θα δίνονται αενάως παρατάσεις», τόνισε ο κ. Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο και να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Κτηματολόγιο και να αναπτυχθεί η χώρα οικονομικά όσο της αξίζει.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κτηματογράφηση σε ένα μεγάλο τμήμα των Χανίων ξεκίνησε στις 18/10/2021, κι ενώ εκτιμάται ότι πρέπει να δηλωθούν περί τα 570.000 δικαιώματα, επτά μήνες μετά έχει δηλωθεί μόνο το 11%. Στο Ρέθυμνο, η κτηματογράφηση ξεκίνησε στις 30/6/21 και σήμερα είμαστε στο 19%, ενώ στις Κυκλάδες, που ξεκίνησε στις 5/7/21, είμαστε στο 44%.

«Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές, που είναι σε κτηματογράφηση, αλλά πρέπει και ο κόσμος να προσέλθει για να διασφαλίσει την περιουσία του. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε ότι αιωνίως θα δίνονται παρατάσεις. Κάποια στιγμή, όλα αυτά πρέπει τελειώσουν» είπε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Όπως πρέπει το κράτος να λειτουργήσει σωστά, έτσι πρέπει και οι πολίτες να προσέλθουν, ιδίως εκεί που εξελίσσεται η κτηματογράφηση. Να ενδιαφερθούν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Ναι, μπορεί να χάσουν μια-δυο μέρες, αλλά πρέπει να μπει τέλος στο άναρχο τοπίο».

-«Η κεντρική διοίκηση προχωρά σε ψηφιοποίηση 600 εκ. σελίδων περιουσιακών δικαιωμάτων πολιτών, σε όλη τη χώρα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και οι πολίτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τα κτηματολογικά γραφεία ο υφυπουργός είπε ότι: «η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, το 2018, για την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Κτηματολόγιο είχε δύο μεγάλα δομικά προβλήματα: αγνόησε το ζήτημα της συμμετοχής της επάρκειας του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και το γεγονός ότι αυτή η ένταξη έπρεπε να γίνει ενώ ήταν σε εξέλιξη η κτηματογράφηση της χώρας. Με αποτέλεσμα λίγο μετά τις εκλογές του 2019, αντί σύμφωνα με την πρόβλεψη να έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο 210 από τα 354 γραφεία κτηματογράφησης, τελικά να ήταν ενταγμένα μόνο δύο!»

Για τα Δωδεκάνησα ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι:  «με το νομοσχέδιο αυτό για τη διευθέτηση ζητημάτων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 75 ετών από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, κλείνει ένα κεφάλαιο, γίνεται ένα μεγάλο βήμα αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του 1920, όταν ήταν υπό ιταλική κυριαρχία, τα Δωδεκάνησα διέθεταν ένα είδος αξιόπιστου κτηματολογίου. Κάτι που επιχειρούμε έναν αιώνα μετά».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας