ecopress
«Η 30η Νοεμβρίου 2024 είναι η τελική προθεσμία», ώστε «όλη η χώρα να λειτουργεί με ενιαίο οριστικοποιημένο κτηματολόγιο, με ενιαίους κανόνες» δήλωσε από την... Κτηματολόγιο: η 30η Νοεμβρίου 2024 τελική προθεσμία – τι θα γίνει μετά

«Η 30η Νοεμβρίου 2024 είναι η τελική προθεσμία», ώστε «όλη η χώρα να λειτουργεί με ενιαίο οριστικοποιημένο κτηματολόγιο, με ενιαίους κανόνες» δήλωσε από την Κρήτη ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο δίνοντας το μήνυμα ότι εκπνέει  στις 30 Νοεμβρίου η υποχρέωση των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς νέα παράταση.

Ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο σε επίσκεψη του στην Κρήτη, όπου η Κτηματογράφηση στο Βόρειο Ηράκλειο, όπως ο ίδιος επισήμανε  έχει μείνει αρκετά πίσω, καθώς οι δηλώσεις βρίσκονται περίπου στο 32% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων σε δηλώσεις τους ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Δηλαδή «η διαδικασία του Κτηματολογίου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και πως θα τηρηθεί η προθεσμία που έχει δοθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2024».

Αρκετές περιοχές έχουν αυξημένα ποσοστά συμμετοχής στην κτηματογράφηση, όπως σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, όπου η συλλογή έληξε στο 127%, ενώ σε άλλες, όπως σε Θεσπρωτία, Κέρκυρα, που είναι όμως ακόμα σε εξέλιξη, τα επίπεδα είναι χαμηλά, και συγκεκριμένα μόλις στο 15%. Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν έως τις 30 Νοεμβρίου στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους.

Τι θα γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας

Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 30ης Νοεμβρίου 2024 ισχύουν για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με την αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Οι πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προτίθεται να τα ενεργοποιήσει σίγουρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου και ούτε έχει σκοπό να «τιμωρήσει», μέσω χρηματικών ποινών, τους ασυνεπείς πολίτες.

– «Στην περίπτωση που δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη (μεταβίβαση, πώληση , έκδοση οικοδομικής άδειας)» αναφέρουν οι ίδιες πηγές

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο εκτιμά ότι και μετά τις τελευταίες πιστώσεις χρόνου οι ιδιοκτήτες θα επιδείξουν συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα και θα ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

«Αγνώστου Ιδιοκτήτη»

Η δήλωση αφορά και σε όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη», τα οποία μπορούν να δηλωθούν, με τη βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και να το πράξουν μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, συνολικά τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» ανέρχονται σε περίπου 165.000-170.000 και αφορούν σε ακίνητα που βρίσκονται σε συνολικά 313 περιοχές της χώρας, οι οποίες κτηματογραφήθηκαν διαδοχικά με τα προγράμματα του Κτηματολογίου έως το 2006 και καταγράφηκαν σε αυτές συνολικά 7.293.068 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Ανάμεσα στα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» που πήραν πίστωση χρόνου είναι και οι 35 περιοχές όπου η δήλωσή τους έληξε από το 2018. Πιο συγκεκριμένα, αφορά περίπου 15.000 «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» τα οποία βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα και οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν να τα δηλώσουν έως το 2018, όταν και οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές, μπορούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου να προβούν στη δήλωσή τους, εφόσον κατέχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως τίτλους.

Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Παράλληλα, η πίστωση χρόνου έως τις 30 Νοεμβρίου αφορά και στη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληγαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Κρήτη: Λύσεις από την Task Force του Κτηματολόγιου

Παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο τα εγκαίνια του  Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης που βρίσκεται στην οδό Μετεώρων 31 στην περιοχή Κατσαμπάς.

Ο κ. Κυρανάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον κομβικής σημασίας ρόλο του Γραφείου σε ό,τι έχει να κάνει με την προώθηση των εκκρεμοτήτων που είχαν συσσωρευτεί, σχολιάζοντας πως το γεγονός ότι το Κτηματολογικό Γραφείο περνάει από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Αυτό είπε πρακτικά σημαίνει ότι: «από σήμερα είναι διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες, για υποβολή πράξεων στο κτηματολόγιο» και πως αυτό συνεπάγεται πως «για μια πράξη αγοραπωλησίας, η οποία μέχρι τώρα μπορεί να έπαιρνε 10 και 12 μήνες να μεταγραφεί, από σήμερα με το akinita.gov.gr αυτό μπορεί να υλοποιείται ακόμη και μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα».

Όλες οι υποβολές πράξεων μπορούν να γίνονται μέσω των ψηφιακών εργαλείων κτηματολογίου, «είναι από σήμερα διαθέσιμα» τόνισε ο κ. Κυρανάκης, συμπληρώνοντας πως όσοι θέλουν να υποβάλουν ψηφιακά, δεν χρειάζεται να επισκέπτονται το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, καθώς μπορούν από τον υπολογιστή τους στο γραφείο τους ή και από το κινητό τους, να κάνουν τη δουλειά που πρέπει κανονικά.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις τελευταίες 10 ημέρες σε συνεργασία και με την Task Force του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο η προϊσταμένη και οι υπάλληλοι του γραφείου έχουν προωθήσει μια σειρά από εκκρεμότητες και από τις 8.000, όπως τόνισε, έπεσαν κάτω από τις 3.500.

-«Με τον συντονισμό της διοίκησης του κ. Σακαρέτσιου και της κυρίας Μαρκέλου, έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε μέσα στον Ιούλιο να μηδενίσουμε τις εκκρεμότητες» επισήμανε ο κ.Κυρανάκης σημειώνοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσει ο Σεπτέμβρης στο Κτηματολόγιο με μηδενικές εκκρεμότητες «άρα με μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση όλες οι πράξεις να βγαίνουν γρήγορα και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου». «Να ξέρει ο κόσμος ο οποίος αγοράζει ένα ακίνητο με τα λεφτά του, με τον κόπο μιας ζωής, ότι αμέσως καθίσταται κύριος του ακίνητου και δεν μένει στον ”αέρα” μέχρι να μεταγραφεί η πράξη του» τόνισε.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του πρώην Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου και των πρώην Ειδικών Άμισθων Υποθηκοφυλακείων Χερσονήσου και Μοιρώντης Π.Ε. Ηρακλείου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

Η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και αιτήσεων για τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες πραγματοποιούνται και ψηφιακά.

Η υποβολή αιτήσεων και συνυποβαλλόμενων εγγράφων για την εγγραφή πράξεων που περιέχονται σε έγγραφα που συντάσσουν ή διακινούν οι δικαστικοί επιμελητές και για τα οποία προβλέπεται νόμιμη προδικασία επίδοσης, πραγματοποιείται μόνο ψηφιακά.

Η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση γίνεται και ψηφιακά.

Η υποβολή αιτήσεων εξωδικαστικών διορθώσεωντων αρχικών εγγραφών (άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 2664/1998) πραγματοποιείται ψηφιακά.

Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου κ.λπ.) υποβάλλονται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).

Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.

Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις καταργούνται.

Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.

Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας