Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες & περιοχές κτηματογράφησης για 3 εκατ. ιδιοκτήτες
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 6 Μαΐου 2020 Αργύρης
Από τις 18 Μαΐου 2020 και μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου θα αρχίσουν τα τρέχουν δύο προγράμματα προανάρτησης και 12 προγράμματα ανάρτησης σε όλη την Ελλάδα. Τα δύο αυτά στάδια στη διαδικασία της κτηματογράφησης αφορούν πάνω από 3.000.000 ιδιοκτήτες.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας για τους επόμενους μήνες αποτελούν αστάθμητο παράγοντα και όπως είναι ευνόητο εάν προκύψουν έκτακτες συνθήκες οι ημερομηνίες για τα προγράμματα προανάρτησης και ανάρτησης μπορεί να αλλάξουν.
Λάθη και διορθώσεις
Στην πρώτη γραμμή είναι η προανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας η οποία αφορά συνολικά σε 1.343.369 δικαιώματα ιδιοκτησίας και σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό ξεκινά από την 1η Ιουνίου 2020. Στο μεταξύ ο κύκλος των προαναρτήσεων ανοίγει στις 18 Μαΐου 2020 σε Λαμία και Λειβαδιά για συνολικά 184.240 δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Η προανάρτηση αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων, ύστερα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και είναι η πιο ουσιαστική φάση της κτηματογράφησης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να διορθώσουν λάθη και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στα «Νέα» ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να πάρει θέση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, προκειμένου να ελέγξει για τυχόν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων στο Κτηματολόγιο.
Δήμος Αθήνας
Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όπως έχει ανακοινώσει ο φορέας του Κτηματολογίου η ανάρτηση ξεκινά την 1η Ιουνίου 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Τυπικά, με βάση τα όσα προβλέπονται, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας θα πρέπει πριν από την ανάρτηση να λάβουν email αλλά και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων (αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη). Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό αλλά και το Δημόσιο.
Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντιόνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.
Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι
Με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, δεν απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων (αυτών δηλαδή που θέλουν να κάνουν μια διόρθωση) όπως ίσχυε μέχρι τώρα στο Γραφείο Κτηματογράφησης – που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι. Όπως εξηγούν, από το Κτηματολόγιο, το Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα θα έχει «εφεδρικό» ρόλο (backup) για όσους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία. Και βέβαια, θα οριστούν μέτρα, όπως για παράδειγμα, το τηλεφωνικό ραντεβού, η διατήρηση της απαραίτητης απόστασης μεταξύ των υπαλλήλων και των συναλλασσομένων, η αποφυγή των ουρών κ.ά.
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες
«Με σεβασμό στους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με ης ψηφιακές υπηρεσίες, θα λειτουργούν και τα Γραφεία Κτηματογράφησης, ενώ όλοι μπορούν να καλούν το τετραψήφιο 1015, όλο το 24ωρο και να πληροφορούνται για κάθε θέμα που αφορά την κτηματογράφηση» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης. «Μετά την ψήφιση των ρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εισαχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών νέες ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να εξοικονομείται χρόνος και χρήμα. Η επόμενη μέρα για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι ψηφιακή προσφέροντας ταχύτητα, ασφάλεια και διαφάνεια».
Από τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να ζητούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία (που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο). Επιπλέον, από τις 15 Ιουνίου και μετά, οι αγορές ακινήτων, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές αλλά και οι κληρονομιές θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο.
Οι μελετητές
Την ίδια ώρα, που από το Κτηματολόγιο δηλώνουν έτοιμοι για δυναμική επανεκκίνηση, οι μελετητές οι οποίοι τρέχουν τα προγράμματα σε Αθήνα, Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά δηλώνουν ανέτοιμοι.
Μάλιστα, με επιστολή που εστάλη στο Κτηματολόγιο (στις 27 Απριλίου 2020), επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών. Επιπλέον, ζητούν από το Κτηματολόγιο να οριστούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα γενικής και ατομικής προστασίας, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στη λειτουργία του Γραφείου Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, μια και, όπως λένε, κατά τη διαδικασία της ανάρτησης με βάση την εμπειρία τους ο συνωστισμός είναι βέβαιος.
Επίσης ζητούν να συμβασιοποιηθούν όλες οι νέες εργασίες που αναλαμβάνουν – όπως, για παράδειγμα, η διεκπεραίωση των αιτήσεων διόρθωσης προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων. Όλα αυτά τα θέματα πρόκειται να συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κτηματολογίου και μελετητών.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: οδηγίες για προανάρτηση σε ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων
- Κτηματολόγιο: προανάρτηση σε περιοχές Μαγνησίας και Σποράδων
- Κτηματολόγιο: προανάρτηση σε νησιά Αττικής και Δυτική Αττική
- Κτηματολόγιο: παράταση ανάρτησης σε Μέγαρα και Οινόη
- Κτηματολόγιο:τι ισχύει για προανάρτηση σε Ηλεία, Ροδόπη, Θάσο
- Κτηματολόγιο: προανάρτηση σε Ικαρία, Σάμο, Χίο