Κτηματολόγιο: κύμα αντιδράσεων για ασφυκτικές προθεσμίες και χιλιάδες λάθη
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 12 Αυγούστου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αντιμέτωποι με το στοίχημα να κλείσει οριστικά το Κτηματολόγιο το Νοέμβριο, όμως με χιλιάδες λάθη στις εγγραφές και πέλαγος εκκρεμοτήτων βρίσκονται στην κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ξεσηκώνεται ήδη πανελλαδικό κύμα αντιδράσεων για τις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί ανά περιοχή και τις συνέπειες από τις λανθασμένες εγγραφές στις περιουσίες χιλιάδων ιδιοκτητών.
-«Οι ιδιοκτήτες, που έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο και μέχρι σήμερα έχουν τη βεβαιότητα ότι τα κατοχύρωσαν αλλά στο μέλλον θα διαπιστώσουν ότι διακυβεύεται η περιουσία τους ακόμη και να χαθεί, από λανθασμένες εγγραφές, οι οποίες σε πολλές περιοχές της χώρας φτάνουν σε τεράστια ποσοστά, στο 70% και 80% της κτηματογράφησης, στο ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο θα έχουν μεν τη δυνατότητα διορθώσεων μέσω ψηφιακών υπηρεσιών και με την εξαγγελθείσα ενεργοποίηση του θεσμού των πιστοποιημένων μηχανικών να μειωθεί από έως και δύο χρόνια που είναι σήμερα σε μερικούς μήνες η διόρθωση χωρικών μεταβολών», λέει η Γραμματή Μπακλατσή έμπειρη τοπογράφος πολεοδόμος μηχανικός και τονίζει ότι:
-«Ωστόσο πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν θα αποφύγουν τα έξοδα για την υποστήριξη των ενστάσεων τους, όπως για τοπογραφικά σχέδια και όλα τα απαιτούμενα νομικά και τεχνικά δικαιολογητικά, ακόμη και για δικαστικές προσφυγές, όταν δεν εξασφαλίζουν τη συγκατάθεση των γειτόνων τους, δηλαδή θα κερδίσουν χρόνο αλλά θα υποστούν τις ταλαιπωρίες και τις δαπάνες που η κατοχύρωση των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπει».
Νέο νομοσχέδιο και αυστηρή τήρηση χρονοδιαγράμματος
Η κυβερνητική απόφαση είναι ότι μετά από άνω των 30 ετών καθυστερήσεις, παρατάσεις και περιπέτειες ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο και από αρχές του 2025 τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά, ενώ έχει θεσμοθετηθεί ότι τελική προθεσμία για δηλώσεις ακινήτων είναι η 30ή Νοεμβρίου 2024 και έχει ανακοινωθεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.
Πέρασε από το υπουργικό Συμβούλιο και προγραμματίζεται να κατατεθεί το Σεπτέμβριο στη Βουλή, νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις διευκόλυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες μη δασικών ακινήτων, που έχουν εγκλωβιστεί στους Δασικούς Χάρτες και ξεμπλοκάρισμα των μεταβιβάσεων για χιλιάδες διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με αποκλίσεις τετραγωνικών.
-«Το επικείμενο κτηματολογικό νομοσχέδιο δίνει μια σημαντική ψηφιακή ώθηση στην κτηματογράφηση, μια εκκρεμότητα αιώνων, που βαίνει αισίως προς την ολοκλήρωσή της, όχι μόνο γιατί πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη αλλά και γιατί πρέπει, επιτέλους, οι πολίτες να πάψουν να ταλαιπωρούνται από εξαιρετικά περίπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κτηματολόγιο: τα προβλήματα που θα λύσουν οι πιστοποιημένοι μηχανικοί
-Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός χρονοδιαγράμματος είναι κεντρική απόφαση της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, πέραν της 30ης Νοεμβρίου 2024, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο. Ο ίδιος για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα στο Κτηματολόγιο σημειώνει ότι στόχος δεν είναι να χάσουν οι πολίτες την περιουσία τους και περιγράφει λύσεις που θα δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες προκειμένου να μην περιέλθει η περιουσία τους στο δημόσιο και προωθεί ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις για την διόρθωση των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο.
-«Τι θα γίνει όταν ξεκινήσει από το 2025 να λειτουργούν τα κτηματολογικά γραφεία και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπιστώσουν ότι έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο λανθασμένα τα δικαιώματα τους;» λέει η Γραμματή Μπακλατσή και εξηγεί ότι:
-«Αυτό αφορά κυρίως στην εσφαλμένη τοποθέτηση του ακινήτου, ως προς τη θέση και τα όρια του, σε σχέση με την πραγματικότητα κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις αντιληπτό κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης, αλλά αργότερα κατά την διαδικασία της πώλησης, της δωρεάς, της γονικής παροχής ή κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Εκείνη τη στιγμή ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της λανθασμένης δήλωσης ή μη, καθώς και της λανθασμένης εγγραφής των εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο και αναζητά τον τρόπο διόρθωσης τους. Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% στην επικράτεια και σε ορισμένες μάλιστα ορεινές περιοχές όπως είναι το Πήλιο, η Ήπειρος και άλλες πάνω από το 70% τα γεωτεμάχια του κτηματολογίου δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα.
Επειδή το θέμα το γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προκειμένου να μην αποτελέσει το κτηματολόγιο τροχοπέδη στις αγοραπωλησίες, ετοίμασε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει για ψήφιση τον Σεπτέμβριο στη Βουλή που θα αφορά αλλαγές στις διαδικασίες διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων».
Γιατί δεν κάνουν πίσω από το χρονοδιάγραμμα
Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν αποφασίσει να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να κλείσουν το Νοέμβριο το Κτηματολόγιο για τους εξής λόγους:
-Υπάρχει απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία συνδέεται τόσο με τη χρηματοδότηση του έργου του Κτηματολογίου, όσο και με τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο έως το τέλος του 2024. Ανάλογη πίεση υπήρξε και στην περίπτωση ολοκλήρωσης των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι κυρώθηκαν πανηγυρικά στο τέλος του 2023, αφήνοντας ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες ενστάσεων ιδιοκτητών και λανθασμένες εγγραφές μη δασικών ακινήτων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ανοιχτή πληγή για τους Δασικούς χάρτες και τους ιδιοκτήτες.
-Ενδεχόμενη παράταση των μελετών κτηματογράφησης συνεπάγεται αύξηση του κόστους πληρωμών των μελετητών αναδόχων και σε συνδυασμό με την απειλούμενη απώλεια ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης του έργου εγκυμονείται ο κίνδυνος το Κτηματολόγιο να εξελιχθεί σε δημοσιονομική πληγή.
-Οι δηλώσεις ιδιοκτησίας, οι οποίες στο σύνολο της επικράτειας κυμαίνονται στο 75% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ενώ σε ορισμένες περιοχές ιδίως της Κρήτης είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά δίνουν το επιχείρημα ότι υπάρχουν συνεπείς πολίτες που ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και όσοι χάνουν τις προθεσμίες είναι οι ασυνεπείς. Ωστόσο από την μία πλευρά τα χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα που ισοδυναμούν με τεράστια απώλεια ιδιωτικής περιουσίας και από την άλλη πλευρά, οι χιλιάδες λανθασμένες εγγραφές στο Κτηματολόγιο εξουδετερώνουν αυτή τη διάκριση μεταξύ των ιδιοκτητών αφού συνεπείς και «ασυνεπείς» ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν στην ίδια μοίρα και σε κοινές περιπέτειες.
-«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πιέσει πολύ τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, για την ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου κι αυτό έχει ως συνέπεια να κλείνουν με γρήγορες διαδικασίες οι μελέτες και όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Όμως, εκατομμύρια ιδιοκτητών δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάρτηση των στοιχείων έγινε μέσα στην καραντίνα του Κορωνοϊού – COVID19 και ο κόσμος δεν ενημερώθηκε επαρκώς, ότι έπρεπε να κάνει ενστάσεις, γιατί αλλιώς θα υπάρχουν συνέπειες. Επίσης οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι, εφόσον διαθέτουν για το ακίνητο το συμβόλαιο , το δηλώνουν στο Ε9 και το δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, όλα είναι μια χαρά και τακτοποιημένα» λέει η Γραμματή Μπακλατσή και υπογραμμίζει ότι:
«Ήδη στο 80% της χώρας οι μελέτες έχουν κλείσει και δεν δέχονται δηλώσεις. Είναι δε τέτοια η σπουδή να δικαιωθούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι του σημείου που να αδικούνται κατάφωρα οι πολίτες από τις εκκρεμότητες που μένουν ανοιχτές. Κλείνουν το Κτηματολόγιο με εκκρεμότητες στις εκθέσεις των αναδόχων, χωρίς να έχουν συγκροτηθεί οι προβλεπόμενες τριμελείς επιτροπές για τους Δασικούς Χάρτες και δεν δίνεται στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα ούτε να καταθέσουν συμπληρωματικά έγγραφα, για τα οποία έκαναν έξοδα και διαδικασίες και περίμεναν πολλούς μήνες στις ουρές δημοσίων υπηρεσιών για να εκδοθούν και να τα καταθέσουν στο Κτηματολόγιο για να κατοχυρώσουν τα ακίνητα τους».
Πανελλαδικό κύμα αντιδράσεων για άρον άρον διαδικασίες και ασφυκτικές προθεσμίες
Η άρον άρον ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε ασφυκτικές προθεσμίες, με λάθη και εκκρεμότητες έχει ήδη ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Αντιδράσεις για τις οποίες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η διοίκηση του φορέα του Κτηματολογίου, μέχρι τώρα δεν έχει πάρει θέση εάν και πώς θα εισακουστούν.
Στο χάρτη των αντιδράσεων καταγράφονται μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:
-Στη Φθιώτιδα: ο Δικηγορικός Σύλλογος της Λαμίας μιλά για απόφαση που επιφέρει «ξαφνικό θάνατο», ενώ βουλευτές Φθιώτιδας τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από την αντιπολίτευση ζητούν παράταση της διαδικασίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου. Το ίδιο ζητούν με ψήφισμά τους και οι έξι δήμαρχοι του νομού, οι οποίοι σημειώνουν πως ο τρόπος που επικοινωνήθηκε μέχρι και πρόσφατα η ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες:
«Όλοι μας παρακολουθήσαμε, τις διαβεβαιώσεις – δηλώσεις στα ΜΜΕ εντός των μηνών Μαΐου & Ιουνίου 2024 του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Κυρανάκη, για παράταση και οριστική λήξη της προθεσμίας την 30/11/2024, όπως άλλωστε ισχύει στις περισσότερες υπό κτηματογράφηση περιοχές της χώρας (Ν. Αττικής κλπ)», αναφέρουν οι δήμαρχοι. Και συνεχίζουν: «Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι, υπάρχουν αδήλωτες ιδιοκτησίες σε ποσοστό 35-40%, με απόφαση του Δ.Σ. της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στις 30/6/2024, έκλεισε -χωρίς παράταση- για την περιοχή μας, η παραλαβή εκπροθέσμων δηλώσεων ακινήτων, με δυσμενέστατες συνέπειες για τους πολίτες του Νομού μας, που έχουν αδήλωτες ιδιοκτησίες, καθώς θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα».
Στη Θεσσαλία: To Κτηματολόγιο έκλεισε στις 30 Ιουλίου χωρίς νέα παράταση της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων και εκπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο της Μαγνησίας, για περιοχές που λόγω των πρωτοφανών κακοκαιριών Daniel και Hlias έπαθαν τεράστιες καταστροφές και ολόκληρος ο νομός βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη οι περιοχές της Κάρλας είναι μέσα στο νερό, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Κ. Κυρανάκης είχε διαβεβαιώσει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να κατοχυρώσουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο. Το σχετικό αίτημα του ΤΕΕ Μαγνησίας δεν ικανοποιήθηκε και 4 στα 10 ακίνητα στην Μαγνησία δεν δηλώθηκαν.
Στην Αλόννησο, όπως γράφει ο τοπικός Τύπος από τις λανθασμένες εγγραφές συνεχίζονται 25 χρόνια ταλαιπωρίας των κατοίκων της Αλοννήσου, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν οριστικά τα προβλήματα που απασχολούν τους Αλοννησιώτες, σχετικά με τις περιουσίες τους και την εγγραφή τους στο Κτηματολόγιο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στη Σκιάθο και στην Νέα Αγχίαλο ενώ εξαιρετικά υψηλός είναι ο αριθμός των λανθασμένων εγγραφών, που θα οδηγήσει σε περιπέτειες πολλούς ιδιοκτήτες στην περιοχή του Πηλίου.
Στην Πελοπόννησο: Το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητά παράταση στην ανάρτηση της κτηματογράφησης στην Αρκαδία, επισημαίνοντας με επιστολή προς τη διοίκηση του φορέα του Κτηματολογίου τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από τη σύντομη προθεσμία που ορίστηκε.
-«Η διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων του Γραφείου Κτηματογράφησης Αρκαδίας για τους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων και μεταβολών ακινήτων εντός των Δήμων Βορ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Τρίπολης και Νοτ. Κυνουρίας ξεκίνησε στις 11.07.2024 και ολοκληρώνεται στις 09.08.2024.
Διαπιστώνεται όμως, ότι το ανωτέρω χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά σύντομο. Πολλοί πολίτες, όπως μας ενημερώνουν συνάδελφοι Μηχανικοί, προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία τους υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση επί του συγκεκριμένου θέματος. Συγχρόνως, η χρονική αυτή η προθεσμία συμπίπτει με τη θερινή περίοδο με τις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες καύσωνα που δυσχεραίνουν ή και απαγορεύουν τις μετακινήσεις των πολιτών και το έργο των Μηχανικών. Επίσης, να επισημάνομε, ότι το σύνολο των εργασιών που πρέπει να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία περί θιγομένων (πχ. γνωστοποίηση έκθεσης με δικαστικό επιμελητή κλπ) είναι μεγάλο και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό για την επίτευξη του στόχου της διαδικασίας.
Για τους ανωτέρω αναφερόμενους βάσιμους λόγους, ζητάμε όπως προβείτε σε παράταση της διαδικασίας δημοσιοποίησης των εκθέσεων για τα ακίνητα εντός των Δήμων της Π.Ε. Αρκαδίας τουλάχιστον για ένα (1) μήνα» τονίζει σε επιστολή της προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη διοίκηση του φορέα η η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη Πολ. Μηχ/κός Ε.Μ.Π.- Μ.Sc
Στη Λέσβο: υπάρχει αστοχία της κτηματογράφησης για σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτησιών του νησιού. Aνακοινώθηκε ως λύση, πιλοτικό πρόγραμμα για 300 ιδιοκτήτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα όρια των ιδιοκτησιών τους ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στυλιανός Σακαρέτσιος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου παρουσία του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και τη συμμετοχή του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και συναρμοδίων φορέων. Ο Υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης μίλησε στον «Αίολο» για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί πιλοτικά στη Λέσβο με στόχο να δώσει λύσεις στο χρόνιο ζήτημα των σφαλμάτων του Κτηματολογίου που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες».
Στη Δυτική Μακεδονία: με επιστολή προς το Κτηματολόγιο το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά την παράταση της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και εκπρόθεσμων δηλώσεων. Επισημαίνει τη μη διαθεσιμότητα πολλών υπηρεσιών λόγω θερινής περιόδου, άρα και την καθυστέρηση των διαδικασιών, όπως και το έντονο ενδιαφέρον από κατοίκους του εξωτερικού που δεν έχουν ακόμη προβεί σε δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Αυτά τα προβλήματα προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες των μηχανικών, περί έλλειψης χρόνου, συνοδευόμενες από το αίτημα παράτασης.
Αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων
Το Κτηματολόγιο κλείνει αλλά υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες της Κτηματογράφησης. Μεγάλες εκκρεμότητες υπάρχουν στη Κρήτη. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι:
Βγαίνουν ντουντούκες στην Κρήτη
Με ημερίδες, διαφημιστικές καταχωρήσεις, ακόμα και µε… βανάκι µε µμεγάφωνο που θα γυρίζει τα χωριά, θα επιχειρήσει από Σεπτέµβριο το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν σε δηλώσεις για το Κτηματολόγιο! Την ίδια στιγμή ζήτημα έχει προκληθεί και µε τις “Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη” που συνεδριάζουν στα Χανιά, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για το έργο που έχουν κάνει και κάποιες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους. δείτε εδώ στο ecopress
Τι γίνεται στις Κυκλάδες της υπερδόμησης και του ιλίγγου μεταβιβάσεων;
Δεν έχουν γίνει ακόμη αναρτήσεις των κτηματολογικών πινάκων σε Εύβοια και Κέρκυρα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση των Κυκλάδων.
Στις Κυκλάδες, που βρίσκονται στη δίνη οικιστικών πιέσεων και υπερδόμησης του τουρισμού ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ρεκόρ μεταβιβάσεων και ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεν έχει γίνει ακόμη ανάρτηση των Κτηματολογικών πινάκων. Η τελευταία παράταση για δηλώσεις ιδιοκτησίας έληξε στις 30 Ιουνίου 2022. Eκτοτε δεν έχει γίνει ανάρτηση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να εντοπίσουν λάθη και διεκδικήσεις στα ακίνητα τους.
–«Υπάρχουν λανθασμένες εγγραφές, οι οποίες σε έναν ορισμένο βαθμό δικαιολογούνται από τις προδιαγραφές που ίσχυσαν ιδίως στα πρώτα στάδια της κτηματογράφησης και από τους προβληματικούς ορθοφωτοχάρτες», λέει η Γραμματή Μπακλατσή και τονίζει ότι:
-«Yπάρχουν όμως και λάθη σκοπιμοτήτων και διεκδικήσεων, όπως επίσης και ανοιχτά ιδιοκτησιακά και κληρονομικά προβλήματα. Υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι επιχειρούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα για αδήλωτα ακίνητα που δεν τους ανήκουν, όπως μετά την επταετία για ακίνητα που ανήκουν σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται χρόνια στο εξωτερικό. Kαι πλήθος άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το κλείσιμο του Κτηματολογίου να γίνει κατά τρόπο, που θα επιβραβεύσει επιτήδειους, οι οποίοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα που δεν τους ανήκουν και δίνει το Κτηματολόγιο».
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται
- Κτηματολόγιο: στο τραπέζι οι λύσεις για δικαιώματα ιδιοκτησίας και μεταβιβάσεις
- Κτηματολόγιο: λύση δύο φάσεων για να μην χαθούν περιουσίες σε 313 περιοχές
- Κτηματολόγιο: κλείδωσαν αλλαγές για δηλώσεις ιδιοκτησίας και διορθώσεις λαθών
- Δασικοί χάρτες: λύση για εγγραφή στο Κτηματολόγιο, χωρίς δικαστικό Γολγοθά
- Κτηματολόγιο: κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στην Κρήτη