Κτηματολόγιο: με διευκολύνσεις, το τελεσίγραφο για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 4 Νοεμβρίου 2024 Αργύρης
Αμετακίνητος στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2024 για δηλώσεις ιδιοκτησίας είναι ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ ανακοίνωσε στην Κέρκυρα σειρά διευκολύνσεων για να γίνουν εμπρόθεσμα οι δηλώσεις και να κατατεθούν τα δικαιολογητικά μετά. Παράλληλα ο υφυπουργός είχε στη Βουλή αποκαλυπτική αντιπαράθεση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε στην επιφάνεια τις θέσεις του υπουργείου και τους λόγους που νομικοί, τεχνικοί και άλλοι φορείς ζητούν παράταση.
-Μόλις στο 21,6% είναι το ποσοστό συγκέντρωσης δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Κτηματογράφηση της Κέρκυρας, όπου η προθεσμία λήγει στο τέλος του Νοεμβρίου. Δεν ξεπερνά το 36%, το ποσοστό δηλώσεων ιδιοκτησίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, όπου ισχύει επίσης η ίδια καταληκτική προθεσμία.
-Σε σύσκεψη στην Κέρκυρα, που συγκάλεσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο ανακοίνωσε σειρά διευκολύνσεων για δηλώσεις έως την 30η Νοεμβρίου 2025. Οι εκπρόσωποι των Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και άλλων κοινωνικών φορέων, που παραβρέθηκαν, επαναδιατύπωσαν, επιχειρηματολογώντας, το Παγκερκυραϊκό αίτημα για παράταση ενός χρόνου τουλάχιστον, ώστε η Κέρκυρα να κτηματογραφηθεί σωστά.
-Αποκαλυπτική αντιπαράθεση είχε στη Βουλή ο κος Κυρανάκης με βουλευτή τον Αλέξανδρο Χρήστο Αυλωνίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υφυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται «να ασχοληθείς στην πράξη μία ώρα -μία ώρα!- από οποιοδήποτε σημείο της γης, για να μπεις να κατοχυρώσεις τη δική σου ακίνητη περιουσία, αυτή που κληρονόμησες από τον πατέρα σου ή από τον παππού σου». Και ο βουλευτής πρόβαλε αντεπιχειρήματα, αμφισβητώντας τα λεγόμενα του υφυπουργού.
-Τις σοβαρές επιπτώσεις και απειλές για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων πολιτών, αλλά και του δημοσίου, μετά την ψήφιση του ν. 5142/2024 για την άρον άρον «περαίωση» της κτηματογράφησης, επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος και βουλευτής Χαλκιδικής Α. Πάνας.
Οι διευκολύνσεις για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας
Στη σύσκεψη της Κέρκυρας, προκειμένου να τηρηθεί η καταληκτική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2024, ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Κυρανάκης ανακοίνωσε τις ακόλουθες διευκολύνεις:
-«Προς διευκόλυνση των Κερκυραίων που δεν δήλωσαν ακόμη, δίνουμε τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν τα ακίνητά τους ψηφιακά ή δια ζώσης λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου και δεσμευόμαστε ότι σε όσους λείπουν κάποια δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά που απαιτούν περισσότερο χρόνο, θα παρασχεθεί η δυνατότητα να τα προσκομίσουν και μετά την παρέλευση της προθεσμίας».
-«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι όποιος εντοπίζει το ακίνητό του μέσω του ψηφιακού χάρτη και συμφωνεί με την οριοθέτηση, δεν χρειάζεται να προσκομίσει τοπογραφικό, με εξαίρεση τις περιπτώσεις χρησικτησίας. Άρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός Κερκυραίων, με αυτή τη δυνατότητα απαλλάσσεται από έξοδα που κλήθηκαν παλαιότερα να πληρώσουν άλλοι συμπολίτες τους στην υπόλοιπη Ελλάδα».
-Μια επιπλέον διευκόλυνση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός είναι, ότι «ακόμα και στην περίπτωση, που δεν εντοπίζει το ακίνητο του ο πολίτης, αρκεί να καταθέσει μία υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να το περιγράφει και να παραθέτει τις απόψεις του σχετικά με την ιδιοκτησία του».
Επίσης ο κος Κυρανάκης είπε για το ίδιο θέμα στη Βουλή ότι:
-«Το μόνο που χρειάζεται κάποιος, ο οποίος διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Κέρκυρα, χωρίς καν να παρευρεθεί στο νησί -μπορεί να είναι στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού και στο εξωτερικό μπορεί να είναι- και να δηλώσει, είναι να μπει τώρα που μας βλέπει στο dilosi.ktimatologio.gr, να μπει να κάνει log in με τους κωδικούς taxisnet, όπως σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του gov.gr».
-« Όποιος πολίτης πάει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και καταθέσει δήλωση, ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής, του λείπουν δηλαδή κάποια δικαιολογητικά, θα έχει τη δυνατότητα για εύλογο χρονικό διάστημα να συμπληρώσει τη δήλωσή του, ώστε να είναι ολοκληρωμένη».
Απογοητευμένοι οι φορείς της Κέρκυρας: η παράταση είναι απαραίτητη
Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και άλλων κοινωνικών φορέων, που παραβρέθηκαν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο επαναδιατύπωσαν, επιχειρηματολογώντας, το Παγκερκυραϊκό αίτημα για παράταση ενός χρόνου τουλάχιστον, ώστε η Κέρκυρα να κτηματογραφηθεί σωστά. Παρέθεσαν εξάλλου και τους αντικειμενικούς λόγους, για τους οποίους η Κέρκυρα είχε λιγότερο από ένα χρόνο στη διάθεση της για την κτηματογράφηση, όταν άλλες περιοχές είχαν αντίστοιχα πέντε και έξι χρόνια. Επίσης ζήτησαν εξηγήσεις για ποιο λόγο το υπουργείο επιμένει στην 30η Νοεμβρίου.
Την απογοήτευση τους για την εξέλιξη της σύσκεψης που συγκάλεσε ο κος Κυρανάκης στην Κέρκυρα εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιάννης Κοντός, ο οποίος δήλωσε ότι «παρά τις συνεχείς ερωτήσεις, ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε για ποιό λόγο δεν δίνει παράταση». Επίσης ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νομού Δημήτρης Μπιάγκης έκανε λόγο «θέατρο του παραλόγου», χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Κυρανάκη, ως «κίνηση εντυπωσιασμού». Στη σύσκεψη δεν συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι Κεντρικής-Βόρειας & Νότιας Κέρκυρας, αντίθετα παρών ήταν ο Δήμαρχος Παξών.
Αποκλαυπτικός διάλογος υψηλών τόνων στη Βουλή για την κτηματογράφηση
Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος που είχαν στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: […] Έρχομαι λοιπόν ευθέως και σας ρωτάω, αφού προηγουμένως σας πω ότι αυτή τη συζήτηση που κάνουμε σήμερα τη βλέπει η συντριπτική
πλειοψηφία των κατοίκων της Κέρκυρας. Ούτε εγώ έχω προλάβει να κάνω αυτές τις ενέργειες λόγω των τεράστιων προβλημάτων που έχω κι εγώ, ως επαγγελματίας και ως Βουλευτής, αλλά και το σύνολο των κατοίκων της Κέρκυρας.
Προσέξτε, ειδικά προβλήματα: Κατά την έναρξη του Κτηματολογίου καταργείτε τα πέντε υποθηκοφυλακεία. Τα δύο εξ αυτών στεγάζονται ακόμη στην περιφέρεια. Τα τρία τα μεταφέρετε στο Κτηματολογικό Γραφείο. Το Κτηματολογικό Γραφείο αργήσατε να το νοικιάσετε κατά έναν χρόνο. Στα περιφερειακά πρώην υποθηκοφυλακεία πηγαίνει ένας υποθηκοφύλακας δύο φορές τη βδομάδα –τη βδομάδα! Έχουμε επιπλέον προβλήματα, οι συμβολαιογράφοι εξ αντικειμένου δεν μπορούν να δώσουν τα δικαιολογητικά που ζητάνε στο Κτηματολόγιο, οι δικηγόροι είναι πιεσμένοι μέχρι εδώ από τη σωρεία των αιτημάτων από τους πελάτες τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Αυλωνίτη, έρχεστε για μία ακόμη φορά -όπως και άλλοι συνάδελφοί σας σε αυτή την Αίθουσα- για το ίδιο γνωστό ζήτημα, του αιτήματος μίας παράτασης.
Η μόνη παραγωγή πολιτικής, την οποία σκέφτεστε όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου με τις τρεις παρατάσεις που έχουμε δώσει -διότι η συμβατική υποχρέωση ήταν για τον Απρίλιο για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις-, η μόνη σας πρόταση, η μόνη σας παρέμβαση πολιτική, ως Βουλευτής εκπρόσωπος του κερκυραϊκού λαού, είναι η παράταση. Από την άλλη, βέβαια, μας κατηγορείτε ότι έχουμε καθυστερήσει.
Κύριε Αυλωνίτη, μακάρι να μας βλέπει σύσσωμη η κερκυραϊκή κοινωνία, γιατί θέλω να την πληροφορήσω για τα εξής, σε αντίθεση με αυτά τα οποία λένε κάποιοι στην τοπική κοινωνία και παραπληροφορούν και τρομοκρατούν: Το μόνο που χρειάζεται κάποιος, ο οποίος διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Κέρκυρα, χωρίς καν να παρευρεθεί στο νησί -μπορεί να είναι στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού και στο εξωτερικό μπορεί να είναι- και να δηλώσει, είναι να μπει τώρα που μας βλέπει στο dilosi.ktimatologio.gr, να μπει να κάνει log in με τους κωδικούς taxisnet, όπως σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του gov.gr.
[…] Σήμερα είμαστε στο 21,6%. Ομολογουμένως, πολύ χαμηλό ποσοστό στη Θεσπρωτία, που είναι γειτονικός νομός -ίδια μελέτη-, όμως το ποσοστό είναι αισθητά μεγαλύτερο.
Λέμε, λοιπόν, στον πολίτη -κατόπιν συνεννόησης και παρέμβασης του συναδέλφου σας, κ. Γκίκα, τον οποίο κακώς ειρωνευτήκατε, διότι με δική του ενημέρωση και δική του παρέμβαση έχουμε αποφασίσει- τα εξής: Όποιος πολίτης πάει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και καταθέσει δήλωση, ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής, του λείπουν δηλαδή κάποια δικαιολογητικά, θα έχει τη δυνατότητα για εύλογο χρονικό διάστημα να συμπληρώσει τη δήλωσή του, ώστε να είναι ολοκληρωμένη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Συντομεύετε, παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Άρα το να ασχοληθείς στην πράξη μία ώρα -μία ώρα!- από οποιοδήποτε σημείο της γης, για να μπεις να κατοχυρώσεις τη δική σου ακίνητη περιουσία, αυτή που κληρονόμησες από τον πατέρα σου ή από τον παππού σου ή από οποιονδήποτε και να προσκομίσεις αργότερα συμπληρωματικά έγγραφα, νομίζω, κύριε Αυλωνίτη, ότι δεν είναι κάτι δύσκολο. Σας καλώ και εσάς προσωπικά να το κάνετε, γιατί το έχετε αμελήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Αυλωνίτη, έχετε τον λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Δεν ξέρω το ιδιωτικό σας επάγγελμα, ειλικρινά. Δικηγόρος είστε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Ναι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Έχετε πάει ποτέ σε Κτηματολόγιο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Τι λέτε τώρα, κύριε Αυλωνίτη;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Μα, με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε Κυρανάκη, εάν ήταν όπως τα λέτε, με ένα πάτημα ενός κουμπιού ηλεκτρονικά να καταθέσεις τη δήλωση για την κτηματογράφηση του δικαιώματός σου και μετά στον άπειρο χρόνο, να φέρνεις όλα τα δικαιολογητικά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Ακούστε, όμως, ας πούμε για μια ιδιόγραφη διαθήκη ή για μια δημοσίευση διαθήκης, ξέρετε πόσο καιρό κάνει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία; Παίρνουν δικάσιμο οι δικηγόροι τον Φλεβάρη του 2025 και εσείς λήγετε την προθεσμία 30 Νοεμβρίου 2024.
Να σας πω στην Κέρκυρα για το θέμα των δασικών χαρτών; Ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Να σας πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις μηχανικό, συμβολαιογράφο ή δικηγόρο από εξήντα χιλιάδες κόσμο που τρέχουν και ειδικά μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, να πάνε να βρούνε έστω ένα στοιχείο, για να μπορέσουν να δηλώσουν το ακίνητό τους;
Εάν τώρα το λέτε, επιμένετε ότι μπορεί να δηλώσεις τα δικαιώματά σου και να καταχωριστούν αυτά στο Κτηματολόγιο μόνο με τη δήλωση αυτή, πέστε το και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως, εάν έρθετε σε επαφή με τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αυτά που λέτε δεν έχουν καμία αντιστοίχιση με αυτά που υποστηρίζουν οι νομικοί, οι συμβολαιογράφοι και το Κτηματολόγιο το ίδιο. Εάν κάτι από αυτά που λέω είναι αβάσιμο, τότε
εντάξει.
Να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ δεν ειρωνεύομαι τον κ. Γκίκα, με τον οποίο συνδέομαι και φιλικά, αλλά το να υποστηρίζει ότι πέτυχε νίκη μεγάλη, επειδή η προθεσμία που εδόθη από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο, που είναι εκπρόθεσμη προθεσμία, που είναι μέσα στον νόμο και ότι αυτό το πέτυχε με το να σας πάρει εσάς τηλέφωνο ή με το να έρθει στο γραφείο σας, είναι ντροπή. […]
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Κυρανάκη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Το λέω, λοιπόν, ξανά, γιατί μάλλον δεν το κατανοήσατε. Για όσους πολίτες ηλεκτρονικά ή διά ζώσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έρθουν και κάνουν μια δήλωση, ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής, θα δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσουν συμπληρωματικά έγγραφα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προφανώς όχι άπειρο, όπως αναφέρατε.
Ο συνεπής Κερκυραίος, αυτός που πήγε μέχρι τώρα και έκανε τη δουλειά του κανονικά, για ποιον λόγο πρέπει να περιμένει να κατοχυρωθεί η περιουσία του από κάποιον ο οποίος έχει αμελήσει ή, ενδεχομένως, έχει παραπληροφορηθεί; Διότι εσείς, ως δικηγόρος -δεν ξέρω- με τον σύλλογο έχετε κάνει έστω μία ενημέρωση του πώς δηλώνεις;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Μα, χτες ήμουν με τον Δικηγορικό Σύλλογο!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Μία ενημέρωση έχει κάνει ο σύλλογος; Μία;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Χτες με τον Δικηγορικό Σύλλογο ήμουν!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Έχει κάνει ενημέρωση ο Δικηγορικός Σύλλογος πώς δηλώνει ο πολίτης;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Βεβαίως!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Παρακαλώ, όχι διάλογος!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ : Διότι, αν είχε κάνει ενημέρωση προς τους πολίτες, τους εντολείς του δηλαδή, για το πώς να δηλώσεις, θα είχε μάθει όλη η Κέρκυρα για αυτή την απλή εφαρμογή.
Εσείς, λοιπόν, τους λέτε ότι δεν μπορεί να βρει τον τίτλο του -έτσι λέτε- ότι πρέπει να ψάξει στο υποθηκοφυλακείο. Μάλιστα.
Πού είναι το πρωτότυπο συμβόλαιο, κύριε Αυλωνίτη, που είστε και δικηγόρος; Το πρωτότυπο συμβόλαιο ενός πολίτη πού βρίσκεται;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Το πρωτότυπο είναι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Στον συμβολαιογράφο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Υπουργέ, αν συνεχίσετε να κάνετε ερωτήσεις…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Στον συμβολαιογράφο! Άρα, λοιπόν, το πρωτότυπο συμβόλαιο όλων των πολιτών βρίσκεται στον συμβολαιογράφο, αλλά εσείς τους λέτε να πάνε στηθούν σε ουρές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Εγώ σας λέω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Αυτό, κύριε Αυλωνίτη, που κάνατε δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι σκόπιμη παραπληροφόρηση για να αποκομίσετε μικροκομματικά οφέλη.
Εμείς, λοιπόν, σας το λέμε με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Είμαστε απόλυτα θετικοί στους ανθρώπους οι οποίοι δεν θα προλάβουν για οποιονδήποτε λόγο να έχουν πληρότητα στα δικαιολογητικά τους, αλλά θα έχουν πάει να δηλώσουν με πρόθεσή τους και τα στοιχεία τους ότι «αυτό το ακίνητο θέλω να δηλώσω», να τους δώσουμε μια εύλογη προθεσμία για να το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, για όσο χρειαστεί. Αυτός ο οποίος μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα αδιαφορήσει δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του συνεπούς Κερκυραίου.
«Δεν δηλώνω, δεν δηλώνω» στην Κρήτη
Με απελπιστικά χαμηλά ποσοστά μπαίνει το Ηράκλειο στην τελική ευθεία της κτηματογράφησης που λήγει τελεσίδικα και αμετάκλητα στο τέλος του μήνα, και παρ’ όλα αυτά δε λέει να κλείσει η ψαλίδα της απόκλισης της συμμετοχής στη διαδικασία που όπως εκτιμάται δεν ξεπερνά το 36%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν το 65% του βόρειου παραλιακού τμήματος του νομού Ηρακλείου των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, δεν έχει δηλωθεί αφού παραμένει σταθερή η απροθυμία του κόσμου να συμμετέχει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου και δικηγόρος Κώστας Αράπογλου με δηλώσεις του στην «Πατρίς» ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε ότι αφορά στην κτηματογράφηση υπογραμμίζοντας τους κρίσιμους κινδύνους που υπάρχουν σε όσους γυρίζουν την πλάτη στην όλη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους, την οποία δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να τη χάσουν διότι μια τέτοια επιλογή θα τους οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες. Ειδικότερα όπως εξηγεί σε περίπτωση που ένας πολίτης δεν δηλώσει εγκαίρως τα περιουσιακά στοιχεία του στην κτηματογράφηση, μέχρι το τέλος του μήνα, χάνει τη δυνατότητα αυτή και θα πρέπει να περιμένει την πρώτη ανάρτηση για να κάνει.
Μιχάλης Κατρίνης – Κυβέρνηση υπόλογη για τα σοβαρά λάθη στην “περαίωση” της κτηματογράφησης – σε κίνδυνο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Τις σοβαρές επιπτώσεις και απειλές για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων πολιτών, αλλά και του δημοσίου, μετά την ψήφιση του ν. 5142/2024 για την άρον άρον ‘’περαίωση΄΄ της κτηματογράφησης, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σε σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος και βουλευτής Χαλκιδικής Α. Πάνας.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το βιαστικό “κλείσιμο” της κτηματογράφησης αφήνει άλυτα σοβαρά προβλήματα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει επιπρόσθετα και πολύ σοβαρά νομικά και οικονομικά βάρη σε χιλιάδες πολίτες. Παράλληλα εγείρει ζητήματα άνισης μεταχείρισης πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν κάνει εμπρόθεσμα και νόμιμα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά και πολιτών που δεν έχουν ακόμη προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς. Μάλιστα, σε αγροτικές περιοχές (όπως η Ηλεία, η Χαλκιδική κλπ), τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών κινδυνεύουν να καταλήξουν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», σε καθεστώς λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να διεκδικήσουν τις ενισχύσεις των καλλιεργειών, ούτε να μεταβιβάσουν, ενώ σε περίπτωση καταστροφικών πυρκαγιών να μην μπορούν να αποζημιωθούν, εφόσον απαιτείται ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου). Όλα αυτά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν «περαίωση» του Κτηματολογίου, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμβαίνουν με την ταυτόχρονη αποτυχία του νέου δικαστικού χάρτη.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει το έργο του Κτηματολογίου ως ολοκληρωμένο, όπως υπογραμμίζουν, τα παραπάνω ζητήματα αποδεικνύουν ότι παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες και προβλήματα που υπονομεύουν σοβαρά ακόμα και το ίδιο το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωρά σε διώξεις συνδικαλιστών επειδή τόλμησαν να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και επειδή τόλμησαν να ζητήσουν την εγκατάσταση κλιμακίου Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Κτηματολόγιο και ζητούν αναστολή των διώξεων και ενίσχυση των κτηματολογικών γραφείων σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει, με ποια μέτρα σκοπεύει το υπουργείο να αντιμετωπίσει τα 5.000.000 δικαιώματα “αγνώστου ιδιοκτήτη” και τα αδήλωτα ποσοστά εξ αδιαιρέτου ακινήτων, πώς θα διασφαλιστεί η ταχεία και διαφανής εξέταση των 400.000 αντιρρήσεων για δασικούς χάρτες και τι προβλέπεται για την άμεση διόρθωση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο για όσους δικαιώνονται.
Επίσης, ζητούν να δηλώσει ποια μέτρα θα ληφθούν για την επιτάχυνση των διορθώσεων για τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί αρχικά ως δασικά σε οικισμούς, χωρίς την ανάγκη χρονοβόρων και δαπανηρών δικαστικών διαδικασιών και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αποτρέψει τον αποκλεισμό των πολιτών από την πρόσβαση στις διορθώσεις εγγραφών και τη χρήση του Κτηματολογίου, ειδικά στις περιοχές όπου η χρησικτησία παραμένει το κύριο μέσο απόδειξης δικαιωμάτων.
Καταλήγοντας, θέτουν το κρίσιμο ερώτημα, πώς θα γίνει νομικός έλεγχος για την διασφάλιση της διαφάνειας, με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προς τις υπηρεσίες.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: κλείδωσαν αλλαγές για δηλώσεις ιδιοκτησίας και διορθώσεις λαθών
- Στον Άρειο Πάγο υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
- Κτηματολόγιο: νέα πλατφόρμα για διορθώσεις λανθασμένων εγγραφών
- Με Κέρκυρα και Θεσπρωτία ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση
- Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά
- Κτηματολόγιο: οι νέες αποφάσεις για πρόστιμα και ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη