Κτηματολόγιο: ψηφιακό αυτογκόλ για χιλιάδες συμβόλαια και δικαστήρια
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 3 Σεπτεμβρίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Χιλιάδες συμβόλαια ακινήτων είναι στον αέρα και χάνονται προθεσμίες δικαστηρίων, που έχουν οριστεί μετά από πολυετή αναμονή, για ιδιοκτησιακά μεταξύ ιδιωτών και αγωγές του ελληνικού δημοσίου, καθώς εδώ και ενάμιση μήνα, από την κυβερνοεπίθεση της 18ης Ιουλίου 2024 στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, η ψηφιακή έκδοση Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ) για τα τοπογραφικά διαγράμματα.
Η ηλεκτρονική υποβολή όλων των τοπογραφικών διαγραμμάτων από τους μηχανικούς γίνεται υποχρεωτικά στη βάση δεδομένων του Φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου και ο Κωδικός Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ), ως μοναδικός αριθμός, που αποδίδεται αυτοματοποιημένα για κάθε υποβολή είναι απαραίτητος για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου, όπως επίσης και ως προσάρτημα στα δικόγραφα που κατατίθενται προς συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου, για κάθε είδους ιδιοκτησιακά ιδιωτών μεταξύ τους και έναντι του Κτηματολογίου για “αγνώστου ιδιοκτήτη” περιουσίες που κινδυνεύουν να χαθούν και για αγωγές του ελληνικού δημοσίου, που προβάλλει ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Θεαματικό αυτογκόλ για το κτηματολόγιο
Το νέο ψηφιακό ναυάγιο στην έκδοση ΚΗΔ ισοδυναμεί με θεαματικό αυτογκόλ. Συμβαίνει ενώ ο φορέας του Κτηματολογίου προβάλλει ότι έχει εισέρθει στη νέα εποχή των ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι προωθεί με το νέο νομοσχέδιο την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο στο Κτηματολόγιο. Έγινε μάλιστα τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας πανηγυρική παρουσίαση προσομοίωσης της σχετικής εφαρμογής στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλία.
Κτηματολόγιο: πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις και συνεχίζονται
Κρύβουν το πρόβλημα και μετακυλίουν τις ευθύνες
-«Είναι αποδεκτό να υπάρχουν προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα και τις ψηφιακές εφαρμογές, τα οποία γνωστοποιούνται στους ενδιαφερόμενους και διορθώνονται σε εύλογους χρόνους», λένε τεχνικοί και νομικοί παράγοντες στο ecopress που γνωρίζουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά από έρευνα κατάφεραν να πληροφορηθούν από υπηρεσιακούς παράγοντες του φορέα ότι η εφαρμογή του ΚΗΔ βρίσκεται εκτός λειτουργίας μετά την κυβερνοεπίθεση του Ιουλίου και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί το πρόβλημα κανονικής εφαρμογής της άμεσα.
Επισημαίνουν ωστόσο οι ίδιες τεχνικές και νομικές πηγές ότι είναι απαράδεκτο, για το ψηφιακό ναυάγιο στην έκδοση ΚΗΔ ότι:
-Η νευραλγική ψηφιακή εφαρμογή του ΚΗΔ βρίσκεται σε διαρκές μπλακάουτ επί ενάμιση μήνα, τινάζοντας στον αέρα συμβόλαια και δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από το φορέα προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες και επαγγελματίες.
-Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με τις υπηρεσίες του φορέα, αφού τα τηλέφωνα στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου χτυπούν χωρίς να τα σηκώνει κανείς, ώστε να πληροφορηθούν υπεύθυνα τι ακριβώς συμβαίνει και εάν και πότε θα αποκαταστηθεί το πρόβλημα.
Παραπλανητικά η εφαρμογή ΚΗΔ του Κτηματολογίου βγάζει ως δήθεν «αποτέλεσμα ελέγχου» την ένδειξη «μη αποδεκτό»
-Η ίδια η εφαρμογή έχει αφεθεί να λειτουργεί παραπλανητικά προς τους ενδιαφερόμενους, καθώς μετά από τις σωστές υποβολές των Τοπογραφικών Διαγραμμάτων με τα πλήρη στοιχεία που προβλέπονται βγάζει ως «αποτέλεσμα ελέγχου» την ένδειξη «μη αποδεκτό», κρύβοντας το πρόβλημα του ψηφιακού συστήματος του Κτηματολογίου και μετακυλώντας την ευθύνη στους επαγγελματίες μηχανικούς.
-Δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης και αναγνώριση του προβλήματος από τους αρμόδιους του Κτηματολογίου, ώστε η αποκατάσταση του προβλήματος στην εφαρμογή του ΚΗΔ να συνδυαστεί με ρυθμίσεις αποκατάστασης των θιγομένων για τις καθυστερήσεις και τις χαμένες δικαστικές προθεσμίες
Και βέβαια οι επαγγελματίες μηχανικοί και νομικοί και οι πολίτες αντιμετωπίζονται χωρίς κανένα σεβασμό και πρόνοια για τις επιπτώσεις που υφίστανται στο έργο τους και στην διεκπεραίωση των υποθέσεων που τους αφορούν.
Ψηφιακό τοπογραφικό: υποχρεωτικό για συμβόλαια και αγωγές ακινήτων
Δείτε τι είναι το ΚΗΔ, τι ισχύει με τα διαγράμματα για την εκδίκαση αγωγών, πώς διασφαλίζεται ότι το ψηφιακό τοπογραφικό είναι έγκυρο, τι περιέχει ένα πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα για σύνταξη μιας συμβολαιογραφική πράξης και τι βεβαιώνει ο μηχανικός στο ecopress από την Γραμματή Μπακλατσή, έμπειρη πολεοδόμο τοπογράφο μηχανικό.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: λύθηκε η δυσλειτουργία ψηφιακής έκδοσης ΚΗΔ
- Ψηφιακό τοπογραφικό: υποχρεωτικό για συμβόλαια και αγωγές ακινήτων
- Κτηματολόγιο: ψηφιακά οι εξωδικαστικές διορθώσεις των πρώτων εγγραφών
- ΚΥΑ: διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών για δασικούς χάρτες & Κτηματολόγιο
- Κτηματολόγιο: ψηφιακά η υποβολή πράξεων από δικαστικούς επιμελητές
- Κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου