Κτηματολόγιο: Τα λάθη και οι «παγίδες» στην ηλεκτρονική δήλωση ιδιοκτησίας
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 8 Μαΐου 2019 Αργύρης
Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των ακινήτων στο κτηματολόγιο είναι πολύ χρήσιμη, γιατί είναι πολύ εύχρηστη και εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που κατοικούν σε μακρινές περιοχές από τον τόπο κτηματογράφησης, αποφεύγοντας έτσι τις μετακινήσεις και τα περιττά έξοδα.
Σήμερα, που βρίσκεται σε εξέλιξη το κτηματολόγιο στη χώρα μας, περίπου το 10% των ιδιοκτητών έχει υποβάλει ηλεκτρονικά τη σχετική δήλωσή. Όμως από το άνοιγμα των ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους υπεύθυνους της κτηματογράφησης, που έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του κτηματολογίου, προκύπτει ότι οι περισσότερες δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά έχουν λάθη, καθώς επίσης παρατηρούνται ελλείψεις των απαραίτητων εγγράφων, που απαιτούνται για μια σωστή και ολοκληρωμένη δήλωση.
Αυτό συμβαίνει, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι ηλεκτρονικές δηλώσεις γίνονται από ιδιώτες ή επαγγελματίες, που δεν έχουν καμία σχέση και γνώση για το κτηματολόγιο. Το γεγονός αυτό προκαλεί πρόβλημα στο έργο του μελετητή, αλλά κυρίως στους πολίτες, διότι θα επιβαρυνθούν στην πορεία οικονομικά και θα ταλαιπωρηθούν με ενστάσεις.
Επίσης ένα μεγάλο «αγκάθι» στην ηλεκτρονική δήλωση είναι και ο εντοπισμός του ακινήτου, τον οποίο δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τις σχετικές γνώσεις.
-Πότε πρέπει να κάνουμε ηλεκτρονικά τη δήλωση στο κτηματολόγιο;
-Καλό είναι η κατάθεση της δήλωσης να γίνεται στο γραφείο κτηματογράφησης, διότι εκεί γίνεται ο απαραίτητος νομικός έλεγχος των εμπραγμάτων δικαιωμάτων καθώς και των απαιτούμενων εγγράφων ανάλογα με τον τρόπο κτήσης ενός ακινήτου (κληρονομιά, διαθήκη, χρησικτησία κ.λπ.) από έμπειρους δικηγόρους του γραφείου κτηματογράφησης. Επίσης στο γραφείο κτηματογράφησης εργάζονται τοπογράφοι μηχανικοί, που μπορούν να βοηθήσουν ή να ελέγξουν αν έγινε σωστά ο εντοπισμός του ακινήτου σας. Σε περίπτωση που αδυνατούμε να πάμε στα γραφεία κτηματογράφησης και κυρίως όταν είμαστε κάτοικοι εξωτερικού, τότε μπορούμε να υποβάλουμε τη δήλωσή μας ηλεκτρονικά προσέχοντας όμως πολύ για την ορθότητα συμπλήρωσής της.
-Πώς κάνουμε σωστή ηλεκτρονική δήλωση του ακινήτου στο κτηματολόγιο;
-Η σωστή ηλεκτρονική δήλωση του ακινήτου προϋποθέτει 5 βασικά βήματα:
- Σωστή δήλωση των στοιχείων του ακινήτου.
- Σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον ηλεκτρονικό χάρτη του κτηματολογίου.
- Υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος όπου κρίνεται απαραίτητο.
- Συγκέντρωση των εγγράφων που θα αποδεικνύουν χρησικτησία σε περίπτωση απουσίας τίτλων.
- Σωστή χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για όσους την επιλέξουν.
-Πώς υποβάλλω ηλεκτρονική δήλωση;
-Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες e – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, απευθύνονται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά. Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (http:// www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/home_Page.aspx) μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωση σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
-Ποια είναι βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης;
Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση: www.ktimatologio.gr Κάντε κλικ στο πλαίσιο «e-ktimatologio/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» Πατήστε πάνω στη λέξη «Είσοδος» Μπαίνετε στην εφαρμογή κάνοντας κλικ στην ενότητα «Ηλεκτρονική Δήλωση Κτηματολογίου» Ακολουθεί η σύνδεση όπου ο χρήστης χρησιμοποιεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους κωδικούς του Taxisnet (Κωδικούς Εφορίας). Στην κεντρική σελίδα κάνετε κλικ στην υποβολή νέας δήλωσης και ακολουθείτε τα εξής βήματα:
1ο βήμα: Επιλογή Νομού – ΟΤΑ
2ο βήμα: Στοιχεία δικαιούχου (ονοματεπώνυμο, στοιχεία ταυτότητας κ.λπ.)
3ο βήμα: Επιλογή ακινήτου (για παράδειγμα, γεωτεμάχιο) και συμπληρώνετε αν το ακίνητο βρίσκεται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή, καθώς κι αν προσκομίζετε ή όχι τοπογραφικό διάγραμμα.
Παραμένοντας πάντα στο τρίτο βήμα, έχετε τη δυνατότητα, για παράδειγμα, μέσω της πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (αν υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος να εντοπίσετε το ακίνητο. Ακολουθεί, η αναγραφή στοιχείων των ακινήτων και των σχετικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, τύπος ακινήτου (απλή οριζόντια), χρήση (κατοικία), δικαιώματα (κυριότητα), είδος δικαιώματος (πλήρης), ποσοστό (100%). Στην καταχώριση των στοιχείων ο χρήστης πρέπει να επιλέξει από υπάρχουσες λίστες: είδος τίτλου (π.χ. συμβολαιογραφικό έγγραφο), ημερομηνία τίτλου, εκδούσα αρχή (π.χ. συμβολαιογράφος), έδρα (π.χ. Αθήνα).
4ο βήμα: Επισύναψη εγγράφων (π.χ. ταυτότητα – έγγραφο πιστοποίησης, έγγραφο χρησικτησίας / υποθήκη και εν γένει βάρος για το ακίνητο που δηλώνετε, συμβολαιογραφικό έγγραφο, πρακτικό δημοσιεύσεως διαθήκης).
5ο βήμα: Έλεγχος πληρότητας της δήλωσης.
6ο βήμα: Αφού ολοκληρωθεί η δήλωσή, πληρώνεται το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης, με ασφαλή τρόπο μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η κάρτα μπορεί να ανήκει στον ιδιοκτήτη ή σε τρίτο πρόσωπο. Το τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή με βάση τα δηλούμενα από εσάς στοιχεία- δικαιώματα.
7ο βήμα: Μετά την πληρωμή του τέλους, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής και τυπώνετε το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης.
Προσοχή! Σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης μπορείτε να αποθηκεύετε τη δήλωση και να εξέρχεστε από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσετε οποιαδήποτε στιγμή επιλέξετε εσείς. Όταν όμως υποβάλλετε οριστικά τη δήλωση, αυτή δεν μπορεί πλέον να αλλάξει από εσάς και με βάση το νομικό πλαίσιο της κτηματογράφησης υπόκειται σε έλεγχο από εντεταλμένους φορείς. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βλέπετε από την εφαρμογή πόσες δηλώσεις έχετε κάνει είτε είναι υποβληθείσες είτε σε εκκρεμότητα.
–Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την υποβολή της δήλωσης;
-Προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί κάθε επόμενο βήμα είναι να έχει συμπληρωθεί πλήρως το προηγούμενο. Η μετάβαση από βήμα σε βήμα γίνεται μέσω της επιλογής «Αποθήκευση» ή «Επόμενο» κατά περίπτωση. Για την επιτυχή υποβολή της δήλωσης πρέπει να γίνει υποχρεωτικάο εντοπισμός. Η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης να γίνει μέσω κάρτας (πιστωτικής ή χρεωστικής) Τα έγγραφα όπως: συμβόλαιο, τοπογραφικό και άλλα συμπληρωματικά έγγραφα ανάλογα αν το ακίνητο είναι από κληρονομιά ή από χρησικτησία υποβάλλονται ηλεκτρονικά (μέσω της εφαρμογής). Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ενός αρχείου είναι 40 Mb. Οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων είναι doc, docx, pdf, tiff, jpg. Δεν είναι δυνατή η ταχυδρομική αποστολή εγγράφων. Στα στοιχεία προσώπου πρέπει να συμπληρωθούν μόνο τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου Α.Φ.Μ. με το οποίο συνδέθηκε ο χρήστης.
– Πώς μπορώ να βοηθηθώ για τη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης;
-Ο Οργανισμός Κτηματολογίου έχει συντάξει ένα «Οδηγό Χρήσης Υποβολής Δήλωσης N. 2308/ 95 μέσω διαδικτύου»,τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο πληκτρολογώντας την διεύθυνση: https://www.ktimatologio.net/wpcontent/uploads/2015/03/ODHGOS-IPOVOLHS-DHLOSHS-N-2308-95-MESO-DIADIKTIOY.pdf. Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε αρμόδιο μηχανικό για να υποβάλετε με ασφάλεια, αποφεύγοντας τα ενδεχόμενα λάθη, τη δήλωσή σας.
-Εγώ έκανα ηλεκτρονική δήλωση πριν έναν χρόνο για ένα ακίνητο που είχα στον Βόλο και τα έγγραφα τα έστειλα ταχυδρομικά. Μπορώ να το κάνω αυτό και τώρα για ακίνητο που έχω σε νέα περιοχή που μπήκε στο κτηματολόγιο το 2019;
-Από τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησε η νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης, που συνδυάζεται με παράλληλη κατάργηση της ταχυδρομικής αποστολής των σχετικών εγγράφων στο κτηματολόγιο. Έτσι οι ιδιοκτήτες έχουν πλέον δύο επιλογές. Ή να υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά ή να την υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο γραφείο κτηματογράφησης ανάλογα με την περιοχή.
-Ποια τα συνηθισμένα λάθη και οι παραλείψεις που γίνονται κατά την ηλεκτρονική δήλωση;
- Δηλώνεται ως εμβαδό γεωτεμαχίου το σημερινό καταμετρηθέν με βάση το νέο τοπογραφικό και όχι αυτό του τίτλου ιδιοκτησίας, που είναι και το ορθό.
- Δεν δηλώνεται το συνολικό εμβαδό του γεωτεμαχίου στα εξ αδιαιρέτου ακίνητα, θεωρώντας ο κάθε συνδικαιούχος ότι του ανήκει ένα τμήμα από την ιδιοκτησία.
- Δεν δηλώνεται το συνολικό εμβαδό του γεωτεμαχίου στα οικόπεδα, που έχει γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.
- Δηλώνονται ως ξεχωριστά δικαιώματα αποθήκες και παρκινγκ, που αναφέρονται στο συμβόλαιο ως παρακολουθήματα μιας κατοικίας-διαμερίσματος, τα οποία όμως δεν έχουν ποσοστά επί του οικοπέδου.
- Γίνεται λάθος εντοπισμός του ακινήτου στον χάρτη.
- Δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για δικαίωμα από χρησικτησία ή κληρονομιά.
- Δεν υποβάλλεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση που στο συμβόλαιο αναφέρεται ψιλή κυριότητα με παρακράτηση επικαρπίας απο δικαιούχο που έχει αποβιώσει.
- Δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά το απαιτούμενο τοπογραφικό που προσαρτάται στο τίτλο κτήσης
–Μπήκα να δηλώσω ηλεκτρονικά έναν αγρό που έχω στο χωριό μου και δείχνει ότι είναι πράσινο, δηλαδή δασική έκταση και δεν μπορώ να προχωρήσω τη δήλωση. Τι κάνω;
-Πράγματι, για τις περιοχές που έχει αναρτηθεί δασικός χάρτης και έχει γίνει και η μερική κύρωσή του, δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση στο κτηματολόγιο για τις εκτάσεις που έχουν κριθεί ότι έχουν δασικό χαρακτήρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να καταθέσετε την δήλωσή σας με τα απαραίτητα έγγραφα, ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ στο γραφείο κτηματογράφησης.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: δηλώσεις για κληρονομιά, χρησικτησία και αγνώστου ιδιοκτήτη
- Σε ψηφιακή φάκα αδήλωτα τετραγωνικά, αυθαίρετα, βίλες, πισίνες, αγροτεμάχια
- Κτηματολόγιο: τι είναι η προανάρτηση και τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
- Κτηματολόγιο: τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα, χωρίς πρόστιμα
- Κτηματολόγιο: τρίμηνη παράταση για δηλώσεις ιδιοκτησίας στην Κρήτη
- Κτηματολόγιο: οι λύσεις για κληρονομίες, χρησικτησίες και ιδιοκτησιακά