Κτηματολόγιο: τελευταία ευκαιρία για να μην χαθούν 20.000 ακίνητα
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 5 Ιουνίου 2020 Αργύρης
Έντεκα χιλιάδες ιδιοκτήτες στον Δήμο της Αθήνας που διαθέτουν περισσότερα από 20.000 ακίνητα δεν δήλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο και έχουν μέχρι τις 3 Αυγούστου 2020 που διαρκεί η φάση της ανάρτησης τελευταία ευκαιρία να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.
Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν και 2.000 αδήλωτα οικόπεδα – ακόμη και με κτίσματα αγνώστου ιδιοκτήτη στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Σημειώνεται ότι η δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο πέρα από το γεγονός ότι συνεπάγεται πρόστιμα τα οποία θα αρχίσουν αν επιβάλλονται από τους επόμενους μήνεςς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικές άδειας) αλλά και για την κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος.
Πως πήγε η πρώτη εβδομάδα
Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παρόν» ήρεμα και χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας, με περισσότερους από 700 ιδιοκτήτες να επισκέπτονται την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι. Πρόκειται για ραντεβού που είχαν ήδη προγραμματιστεί, αφού η διαδικασία έχει αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας και των προληπτικών μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις που παραλήφθηκαν ήταν σχεδόν 500, οι συμπληρωματικές καταθέσεις στοιχείων ήταν 70, τα πιστοποιητικά κτηματογραφούμενου ακινήτου έφτασαν τα 200, σχεδόν 15 αιτήσεις διόρθωσης κατατέθηκαν και έγιναν ελάχιστες αλλαγές στοιχείων δικαιούχου.
Τόσο η πρόσβαση του κοινού, όσο και οι συναλλαγές θα γίνονται έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 2100101010. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, ενώ το γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργεί κυρίως για όσους δυσκολεύονται με την ηλεκτρονική δήλωση. Από το Κτηματολόγιο επισημαίνουν πως είναι σημαντικό οι πολίτες πρώτα να βλέπουν στην ιστοσελίδα τι έχει δηλωθεί και έπειτα να καλούν για διευκρινιστικές ερωτήσεις ή για να προγραμματίσουν επίσκεψη.
Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνία τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, θα πρέπει να δουν το απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος της ιδιοκτησία τους και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Κτηματολόγιο στέλνοντας e-mail στο ktimatologio@anartisi-athina.gr
Ραντεβού στα… επείγοντα
Για επείγουσες περιπτώσεις, που αφορούν επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας με σκοπό τη μεταγραφή τίτλων στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών ή έκδοση πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου, οι ιδιοκτήτες θα στέλνουν μήνυμα στο ktimatologio@anartisi-athina.gr με τα στοιχεία επικοινωνία τους και την επείγουσα υπόθεσή τους και το Γραφείο Κτηματογράφησης θα τους καλεί για άμεσο ραντεβού.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες (για την ακρίβεια 542.988) θα πρέπει να καθίσουν μπροστά από ης οθόνες των υπολογιστών τους, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της επικοινωνίας τους και να ελέγξουν, επιβεβαιώσουν / διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στα «Νέα».
Η όλη διαδικασία γίνεται – για πρώτη φορά – πλήρως ηλεκτρονικά. Ωστόσο, και οι ιδιοκτήτες που δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία δεν πρέπει να νιώθουν ανασφάλεια, αφού θα μπορούν (μόνο μετά από ραντεβού) να επισκέπτονται το Γραφείο Κτηματογράφησης – που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος αφορά μόνο σφάλμα πληκτρολόγησης (π.χ. στοιχεία τίτλου, εκδότη, στοιχεία μεταγραφής, χρήση, αριθμό κτιρίου στον τίτλο ή ορόφου στον τίτλο) και αλλαγή ταυτότητας. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες σφαλμάτων συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση διόρθωσης στοιχείων.
Προσοχή: δεν αποτελεί αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος η αίτηση που αφορά τη θέση, το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του γεωτεμαχίου, δηλαδή τα γεωμετρικά του στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων με κόστος πέντε ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων υποβάλλεται ανά ακίνητο.
Πέντε ειδικές περιπτώσεις
1η) Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν αλλά δεν παρουσιάζονται στην ανάρτηση.
Αυτό σημαίνει πως είτε τα δικαιώματα δεν εντοπίστηκαν είτε η δήλωση ήταν ελλιπής και απορρίφθηκε ή προκρίθηκε άλλο δικαίωμα έναντι του ενδιαφερομένου. Στην περίπτωση αυτή, κατά την είσοδο στο Κτηματολόγιο (στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) θα εμφανίζεται το μήνυμα: «Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα για τον κάτοχο του συγκεκριμένου ΑΦΜ».
Εδώ, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο 2100 10 10 10 για να κλείσει ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Σημείωση: Η κτηματολογική βάση της ανάρτησης περιλαμβάνει τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι ης 25 Νοεμβρίου 2019. Οι δηλώσεις που έγιναν μετά δεν περιλαμβάνονται διότι βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί σε επόμενο διάστημα.
2η) Τι γίνεται στην περίπτωση όπου στην κτηματολογική βάση της ανάρτησης έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία που σας αφορούν, για τα οποία δεν έχετε υποβάλει αίτηση.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά προέκυψαν από τη συλλογή άλλων στοιχείων. Εφόσον συνεχίζετε να είστε δικαιούχος, οφείλετε να υποβάλετε δήλωση καταβάλλοντας το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr μέσα από την εφαρμογή «Ε-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΠΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
3η) Εάν έχετε υποβάλει δήλωση αλλά δεν έχετε καταβάλει το πάγιο τέλος.
Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας: για τις περιπτώσεις που η δήλωση έχει υποβληθεί πριν από τις 2/4/2016 και δεν είχε εξοφληθεί, για την πραγματοποίηση της συνάλληλης θα πρέπει πρώτα να αντικαταστήσετε τον παλιό κωδικό πληρωμής 401 με νέο κωδικό. Από την ηλεκτρονική σελίδα μπορείτε να εκτυπώσετε το νέο έντυπο οφειλής.
4η) Τι ισχύει για τις αιτήσεις διόρθωσης.
Αυτές υποβάλλονται ανά ακίνητο και συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
5η) Σε περιπτώσεις συνδικαιούχων.
Παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης και υποβολής αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων από έναν μόνο εξ αυτών, με μοναδική υποχρέωση την επισύναψη στην αίτηση είτε υπεύθυνων δηλώσεων των λοιπών δικαιούχων είτε δηλώσεων ενώπιον συμβολαιογράφου.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, 11.000 ιδιοκτήτες (για την ακρίβεια 10.979) δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που διαθέτουν στον Δήμο της Αθήνας το 2008.
Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Και ο πιο γρήγορος τρόπος προκειμένου να γλιτώσουν χρήμα και χρόνο είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση στο Κτηματολόγιο (στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr).
Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ένας ιδιοκτήτης; Συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet και συμπληρώνει τη δήλωση ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια, επισυνάπτει σε ψηφιακή μορφή τίτλο (π.χ. συμβόλαιο), τοπογραφικό διάγραμμα (αν υπάρχει), δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου, έγγραφο με τον ΑΦΜ του (π.χ. εκκαθαριστικό, λογαριασμό ΔΕΗ κ.λπ.).
Σειρά έχει μέσω της σχετικές εφαρμογής το τέλος της κτηματογράφησης, η καταβολή του τέλους ηλεκτρονικά, η εκτύπωση του «προσωρινού αποδεικτικού πληρωμής δήλωσης», ενώ θα λάβει ηλεκτρονικά το «αποδεικτικό υποβολής δήλωσης» μόλις ελεγχθεί.
Σε ειδικές περιπτώσεις, αν κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει να καλέσει στο τηλέφωνο 2100 10 10 10 για να κλείσει ραντεβού προκειμένου να πάει στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας).
Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση (κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης), αλλά στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η επιβολή προστίμων. Υπενθυμίζεται πως τον ερχόμενο Ιούλιο θα θεσμοθετηθεί ο νέος τρόπος επιβολής προστίμων στο Κτηματολόγιο.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται
- Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «απεγκλωβίζονται χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων»
- Κτηματολόγιο: δέκα αλλαγές για «αγνώστου ιδιοκτήτη» και συμβόλαια ακινήτων
- Κτηματολόγιο: οι νέες αποφάσεις για πρόστιμα και ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
- Κτηματολόγιο: αναστολή προστίμων και το 2023, παράταση για «αγνώστου ιδιοκτήτη»