Κτηματολόγιο: ξεκίνησε ο τελικός γύρος για κατοχύρωση περιουσίας στις οριστικές εγγραφές
ΕιδήσειςΕπιλογέςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 6 Ιουνίου 2025 Αργύρης

Ξεκίνησε από τη Μεσσηνία και τη Μαγνησία, η διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων και όπως έχει ανακοινώσει ο φορέας του Κτηματολογίου θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και επίκειται η οριστικοποίηση των εγγραφών. Πρόκειται για μία κρίσιμη διαδικασία, στην οποία όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα συμμετοχής για να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες στα δικαιώματα της περιουσίας τους.
Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης παραλείψει να συμμετέχει στη διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων μπορεί κατά περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπος, με τις ακόλουθες συνέπειες:
→Καταχώριση λανθασμένων στοιχείων στο Κτηματολόγιο: Αν δεν διορθωθούν εγκαίρως τα στοιχεία (π.χ. όρια, εμβαδόν, δικαιούχος, είδος δικαιώματος), αυτά θα οριστικοποιηθούν με βάση την Έκθεση και θα εγγραφούν στο Κτηματολόγιο.
→Απώλεια περιουσιακού δικαιώματος: Εάν άλλος έχει ζητήσει διόρθωση ή διεκδικεί το ίδιο ακίνητο και ο ιδιοκτήτης δεν εμφανιστεί, το δικαίωμά του μπορεί να απορριφθεί σιωπηρά και να μην καταχωρηθεί ποτέ ως οριστικό.
→Δυσκολία σε μελλοντική αποκατάσταση: Μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών (παρέλευση προθεσμιών και ένταξη στο Κτηματολόγιο), η διόρθωση είναι εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτεί δικαστική προσφυγή.
→Αδυναμία μεταβίβασης ή αξιοποίησης: Αν το ακίνητο δεν καταγραφεί σωστά ή δεν φαίνεται καν ως ιδιοκτησία του, ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να το πουλήσει, να το μεταβιβάσει, να εκδώσει οικοδομική άδεια ή να το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση.
Τι είναι και τα βήματα της διαδικασίας δημοσιοποίησης των εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων
Η δημοσιοποίηση των εκθέσεων στο πλαίσιο του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας επεξεργασίας αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα:
Όταν υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης στα στοιχεία ενός ακινήτου, που έχουν καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο (π.χ. λάθος όρια, ιδιοκτησιακό καθεστώς, εμβαδόν, ΚΑΕΚ κ.λπ.), η υπόθεση εξετάζεται από το Κτηματολογικό Γραφείο. Στη συνέχεια:
→Οι αρμόδιες υπηρεσίες (οι νομικοί/τεχνικοί εισηγητές του Γραφείου) συντάσσουν την Έκθεση Εξέτασης της αίτησης.
→Η Έκθεση αυτή περιέχει τεκμηριωμένη πρόταση αποδοχής ή απόρριψης του αιτήματος.
→Η δημοσιοποίηση είναι η ανάρτηση των εκθέσεων στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικό Γραφείο και αφορά:
→Ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου (π.χ. όμοροι ιδιοκτήτες, τρίτοι με έννομο συμφέρον), σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης και την προτεινόμενη διόρθωση.
→Παρέχεται προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων ή παρατηρήσεων.
Αν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις, τότε το περιεχόμενο της έκθεσης εφαρμόζεται (δηλαδή πραγματοποιείται η διόρθωση).
Σκοπός της διαδικασίας είναι με δημοσιότητα και διαφάνεια στη διόρθωση των στοιχείων να προστατευτούν δικαιώματα τρίτων, που μπορεί να θίγονται από τη διόρθωση, ώστε να έχει γίνει αντικειμενική εξέταση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων πριν τις τελικές διορθώσεις και τις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Παράδειγμα: Έστω ότι δύο γείτονες (Α και Β) έχουν όμορα αγροτεμάχια. Ο Β υπέβαλε αίτηση διόρθωσης και διεκδικεί μέρος του αγροτεμαχίου του Α, θεωρώντας ότι του ανήκει. Αν ο Α δεν λάβει γνώση της Έκθεσης και δεν απαντήσει, το Κτηματολόγιο μπορεί να εγγράψει το κομμάτι αυτό υπέρ του Β, με βάση την αίτηση και την Έκθεση.
Τι πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων
Η Γραμματή Μπακλατσή έμπειρη πολεοδόμος τοπογράφος μηχανικός ενημερώνει ότι η αρχή για να φτάσουμε στη διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, έγινε από τη συλλογή δηλώσεων σε κάθε περιοχή μελέτης και προηγήθηκε η ανάρτηση των Κτηματολογικών στοιχείων. Όσοι ιδιοκτήτες διαφώνησαν με τα αποτελέσματά τους, υπέβαλαν Αίτηση Διόρθωσης, δηλαδή ένσταση.
Στη συνέχεια το Γραφείο Κτηματογράφησης, επεξεργάστηκε τις Αιτήσεις Διόρθωσης και τα αποτελέσματα τα κατέγραψε και τα υπέβαλε στο κτηματολόγιο και τώρα θα δημοσιοποιηθούν αρχές Ιουνίου και για 30 ημέρες θα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου (ktimatologio.gov.gr) , έτσι ώστε οι αιτούντες, και έπειτα οι θιγόμενοι, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν.
Προσοχή! Η όλη διαδικασία διενεργείται αποκλειστικά ψηφιακά, μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr (με τη χρήση κωδικών taxisnet), με σκοπό τη συγκέντρωση όλων των τεκμηριωμένων απόψεων πριν ξεκινήσει το έργο της η Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων.
Για αυτό το λόγο όσοι πολίτες υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στις περιοχές αυτές, μπορούν να δουν την Έκθεση που έχει συντάξει το Γραφείο Κτηματογράφησης, η οποία περιλαμβάνει αιτιολογία για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους.
Επίσης και οι ιδιοκτήτες που θίγονται θα πρέπει στη συνέχεια να μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και να δηλώσουν αν συμφωνούν η διαφωνούν με την έκθεση του γραφείου κτηματογράφησης.
Ήδη ο ανάδοχος της μελέτης έχει ξεκινήσει την διαδικασία της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και θα πρέπει οι ενιστάμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να παρακολουθήσουν την διαδικασία και να υποβάλλουν τις απόψεις τους εμπρόθεσμα και να ενημερώσουν στη συνέχεια τους θιγόμενους, ώστε όλα τα στοιχεία να ληφθούν υπόψη κατά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Ποιοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία ;
Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν συμφώνησαν με τα στοιχεία της ανάρτησης που έγινε από το κτηματολόγιο και είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση διόρθωσης πληρώνοντας παράβολο 5 ευρώ.
Τι πρέπει να κάνω αν έχω υποβάλει Αίτηση Διόρθωσης «ένσταση» για εκτοπισμό δικαιώματος;
Ο ιδιοκτήτης που υπέβαλε αίτηση – ένσταση , θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει την Έκθεση που έχει συντάξει το Γραφείο Κτηματογράφησης .
ΜΟΝΟΝ στην περίπτωση που η Αίτηση Διόρθωσης αφορά σε «εκτοπισμό» δικαιώματος κυριότητας ή επικαρπίας ή σε διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης», τότε, πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
Α. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί με το αποτέλεσμα της έκθεσης που τον αφορά πρέπει:
Να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία στο ktimatologio.gov.gr (Είσοδος με κωδικούς taxisnet)
Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει αιτιολογημένα με το περιεχόμενο της έκθεσης. Στην περίπτωση που διαφωνεί έχει τη δυνατότητα να επισυνάψει έγγραφα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
Αφού οριστικοποιήσει την επιλογή του (για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί, μπορεί να δει τον πίνακα θιγόμενων ιδιοκτητών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την κοινοποίηση.
Πρέπει να ενημερώσει όσους ιδιοκτήτες θίγονται (βλ. Πίνακα θιγόμενων ιδιοκτητών), με συστημένη επιστολή (ΕΛΤΑ/ταχυαποστολή courier) ή e-mail ή δικαστικό επιμελητή, αποστέλλοντας:
α) την αίτηση διόρθωσης που είχε υποβάλει,
β)την έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης,
γ) εάν διαφωνεί πρέπει να αποστείλει και τις αντίθετες απόψεις του,
δ) το ενημερωτικό μήνυμα που βρίσκεται σε πλαίσιο στο τέλος της παρούσας επιστολής.
Τέλος οφείλει να επισυνάψει τα αποδεικτικά γνωστοποίησης που έστειλε στους θιγόμενους ιδιοκτήτες, στο ktimatologio.gov.gr. Το αποδεικτικό γνωστοποίησης θα πρέπει να αναγράφει το όνομα του θιγόμενου ιδιοκτήτη.
Β. Εάν διαφωνεί με το αποτέλεσμα της έκθεσης που τον αφορά πρέπει να υποβάλλει τις αντίθετες απόψεις του, υπό μορφή αναφοράς στο ktimatologio.gov.gr, με χρήση των κωδικών taxisnet, πάλι εντός της προθεσμίας των 30 ημερών.
Τι πρέπει να κάνει οι πολίτης που έχει ειδοποιηθεί ως θιγόμενος;
Ο πολίτης ο οποίος έχει ενημερωθεί ότι θίγεται από το αποτέλεσμα της αίτησης διόρθωσης που έχει υποβάλλει έτερος ιδιοκτήτης, και του έχει αποσταλεί η αίτηση διόρθωσης, η έκθεση και οι αντίθετες απόψεις των αιτούντων, μπορεί, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που θα ενημερωθεί ως θιγόμενος και ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, να κάνει τα εξής:
– είτε να συμφωνήσει για τη διόρθωση (μέσω του ktimatologio.gov.gr τσεκάροντας την αντίστοιχη επιλογή, είτε με δήλωσή του ενώπιων συμβολαιογράφου ή με υπεύθυνη δήλωσή τους μέσω Gov.gr)
– είτε να διαφωνήσει αιτιολογημένα, υποβάλλοντας σχετικά στοιχεία μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Ν.Π.Δ.Δ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο ktimatologio.gov.gr .
Σε περίπτωση που ο θιγόμενος δεν προβεί σε καμία ενέργεια εντός της ανωτέρω προθεσμίας, θα θεωρηθεί ότι συμφωνεί με τη διόρθωση.
Τι πρέπει να κάνουν οι αιτούντες που το αίτημά τους δεν αφορά σε εκτοπισμό;
Οι αιτούντες που το αίτημά τους δεν αφορά σε «εκτοπισμό» δικαιώματος , μπορούν να εισέλθουν με κωδικούς taxis και να δουν ΜΟΝΟΝ το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και την έκθεση του γραφείου κτηματογράφησης.
Τι κόστος έχει η υποβολή των παραπάνω αιτήσεων ;
Όλες οι παραπάνω αιτήσεις (αναφοράς/αντίρρησης) υποβάλλονται ατελώς.
Τι γίνεται στη συνέχεια με την εξέταση των αιτήσεων από τις επιτροπές;
Οι έγγραφες αντίθετες απόψεις ή η έγγραφη συγκατάθεση υποβάλλονται στο Φορέα του Κτηματολογίου, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών αυτού, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης .
Η αίτηση διόρθωσης, η έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης και οι αντίθετες απόψεις διαβιβάζονται από τον Φορέα, μαζί με όλα τα συνυποβληθέντα στοιχεία, προς εξέταση στις αρμόδιες Επιτροπές . Στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί αντίθετες απόψεις το Γραφείο Κτηματογράφησης προβαίνει υποχρεωτικά στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με την συνταχθείσα έκθεση.
Εάν, πριν την ανάρτηση των εκθέσεων στην ιστοσελίδα του Φορέα, ο τρίτος θιγόμενος ιδιοκτήτης είτε έχει συγκατατεθεί εγγράφως με ανάκληση της δήλωσής του περί εγγραπτέων δικαιωμάτων ή με σχετική δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου ή με υπεύθυνη δήλωση του επί της οποίας βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής, είτε έχει ζητήσει την ολική ή μερική διαγραφή του δικαιώματος του επί του ακινήτου που αφορά η αίτηση διόρθωσης λόγω εσφαλμένης καταχώρισης στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες, τότε η αίτηση διόρθωσης δεν διαβιβάζεται στις Επιτροπές και το Γραφείο Κτηματογράφησης προβαίνει στις απαιτούμενες διορθώσεις.
Για τις αιτήσεις αυτές μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες μέσα από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου (στο ktimatologio.gov.gr ) για τις ημερομηνίες συνεδριάσεων των επιτροπών.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
– Οι ανωτέρω διαδικασίες γίνονται μόνο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Ν.Π.Δ.Δ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Δεν γίνονται δεκτές αναφορές αιτούντων ή συγκατάθεση / αντίρρηση θιγομένων με κατάθεση στο γραφείο κτηματογράφησης, με email ή ταχυδρομικά παρά μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Ktimatologio.gov.gr.
– Οι αιτούντες και οι θιγόμενοι μπορούν να εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet.
– Οι δικηγόροι και οι μηχανικοί των αιτούντων και των θιγομένων έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις εκθέσεις και στα τυχόν συνημμένα που αναρτώνται στο Ktimatologio.gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο portal.olomeleia.gr και στο tee.gr αντίστοιχα.
– Μόνο οι Αιτήσεις Διόρθωσης για τις οποίες υποβλήθηκαν αντίθετες απόψεις επί του περιεχομένου της Έκθεσης (είτε από τους αιτούντες είτε/και από τους θιγόμενους) θα εξεταστούν από Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
Οι ανακοινώσεις του Κτηματολογίου και οι περιοχές
Ο φορέας του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 η διαδικασία Δημοσιοποίησης των Εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων των ακινήτων
Στη Μαγνησία: στουςπροκαποδιστριακούς Δήμους Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Ανηλίου, Ζαγοράς,Κισσού, Μακρυρράχης, Μουρεσίου, Ξορυχτίου, Πουρίου, Τσαγκαράδας, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσης, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλεών, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακατών και Συκής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Επικοινωνία με το Γραφείο Κτηματογράφησης: Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, ΤΚ 38446, Νέα Ιωνία Βόλου. Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-15:30. Πληροφορίες: 24210-66524 e-mail: ktimatologio@anartisi-piliou.gr
Στη Μεσσηνία: σε περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος και Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επικοινωνία με το Γραφείο Κτηματογράφησης: Λεωφόρος Αθηνών (έναντι εργοστασίου Καρέλια), Τ.Κ. 24100, Ασπρόχωμα Καλαμάτας. Τηλέφωνο: 2721069102
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 08.30 ‐ 16.30 και κάθε Τετάρτη: 11.00 έως 19.00. Email: grkt.messhnia@gmail.com
Αναλυτικά οι περιοχές
Π.Ε. | Καλλικρατικοί Δήμοι | Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες |
Μεσσηνίας | Καλαμάτας | Αγίου Φλώρου, Αγρίλου, Αιθαίας, Αλαγονίας, Αλωνίων, Άμμου, Αμφείας, Ανεμόμυλου, Ανθείας, Άριος, Αριοχωρίου, Αρτεμισίας, Αρφαρών, Ασπροπουλιάς, Βελανιδιάς, Βέργας, Βρομόβρυσης, Καρβελίου, Λαδά, Μικράς Μαντίνειας, Νεδούσης, Πηγών, Πηδήματος, Πλατέος, Πολιανής, Σταματινού |
Δυτικής Μάνης | Όλοι οι Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες | |
Οιχαλίας | Όλοι οι Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες | |
Τριφυλίας | Όλοι οι Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες | |
Πύλου-Νέστορος
|
Όλοι οι Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες | |
Μεσσήνης | Αβραμιού, Αγριλιάς Μεσσήνης, Αδριανής, Αμφιθέας, Αναλήψεως, Ανδρούσης, Αριστοδημείου, Αριστομένους, Αρσινόης, Αχλαδοχωρίου, Βαλύρας, Βελίκας, Βλάση, Βουταίνης, Δάρα, Διοδίων, Δραΐνας, Δροσιάς, Ελληνοεκκλησίας, Εύας, Ζερμπισίων, Καλογερόρραχης, Καλοχωρίου, Καρποφόρων, Καστανιών, Κεφαλινού, Κεφαλόβρυσου, Κλήματος, Κοκκίνου, Κορομηλέας, Κουρτακίου, Κουτίφαρη, Λαμπαίνης, Λευκοχώρας, Λογγάς, Λυκίσσης, Λυκοτράφου, Μαγγανιακού, Μαδένης, Μαθίας, Μάνεση, Μαυρομματίου Ιθώμης, Μηλίτσης, Μηλιωτίου, Νέας Κορώνης, Νεοχωρίου Αριστομένους, Νερόμυλου, Παλαιοκάστρου, Πανιπερίου, Πελεκανάδας, Πεταλιδίου, Πετριτσίου, Πιλαλίστρας, Πλατανόβρυσης, Πολυλόφου, Πουλιτσίου, Ρευματιάς, Σπιταλίου, Στέρνας, Στρεφίου, Τρικόρφου, Τριόδου, Χαραυγής, Χατζή, Χράνων (Κοκορρεύματος) |
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ Πελοποννήσου: ασφυκτικές προθεσμίες στο Κτηματολόγιο Αρκαδίας
- Κτηματολόγιο: κλείδωσαν αλλαγές για δηλώσεις ιδιοκτησίας και διορθώσεις λαθών
- Κτηματολόγιο: οδηγός κατοχύρωσης ακινήτου από τις λανθασμένες εγγραφές
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται
- Κτηματολόγιο: κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στην Κρήτη
- Κτηματολογίο: νομοθετική λύση ιδιοκτησιακού χιλιάδων εκτός σχεδίου ακινήτων
