Aνοίγει η ευρωπαϊκή αγορά για τα οργανικά λιπάσματα
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 14 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Ένα αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση οργανικών λιπασμάτων αλλά και ποσοτικού ορίου για το κάδμιο στα παραδοσιακά λιπάσματα.
Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες για τα λιπάσματα, που αποτελούν κεντρικό πυλώνα του σχεδίου δράσης της Επιτροπής του 2015 για την Κυκλική Οικονομία . Στόχος της συμφωνίας είναι αφενός να διευκολυνθεί η πρόσβαση των οργανικών λιπασμάτων (καθώς και των λιπασμάτων που παράγονται από απόβλητα) στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η μείωση των αποβλήτων, της κατανάλωσης ενέργειας και των περιβαλλοντικών ζημιών, καθώς και ο περιορισμός των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.
Νέοι κανόνες
Τα βασικά στοιχεία των νέων κανόνων είναι τα εξής:
-Άνοιγμα της ενιαίας αγοράς για τα οργανικά λιπάσματα: Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, μόνο τα συμβατικά, μη οργανικά λιπάσματα, που εξορύσσονται από ορυχεία ή παράγονται χημικά, μπορούν ελεύθερα να διατεθούν σε όλη την ΕΕ. Αντίθετα η πρόσβαση στην ενιαία αγορά των καινοτόμων προϊόντων που παράγονται από οργανικά υλικά εξαρτάται από την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των κρατών μελών, η οποία συχνά είναι δύσκολη λόγω διαφορετικών εθνικών κανόνων. Έτσι, τα νέα προϊόντα παρουσιάζουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα που παρεμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στην κυκλική οικονομία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα ανοίξει την αγορά καθορίζοντας τους όρους υπό τους οποίους τα νέα, καινοτόμα προϊόντα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
-Εισαγωγή οριακών τιμών για τοξικές μολυσματικές ουσίες σε ορισμένα λιπάσματα: Ο κανονισμός για πρώτη φορά εισάγει όρια για τοξικές μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ορίου για το κάδμιο των 60 mg / kg το οποίο θα επανεξεταστεί περαιτέρω 4 έτη μετά την ημερομηνία εφαρμογής. Αυτό θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας του εδάφους και θα μειώσει τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, επιτρέποντας παράλληλα στους παραγωγούς να προσαρμόσουν τη διαδικασία παραγωγής τους ώστε να συμμορφωθούν με τα νέα όρια. Για να ενθαρρυνθεί η χρήση ακόμα ασφαλέστερων λιπασμάτων, οι παραγωγοί θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ετικέτα χαμηλού καδμίου για προϊόντα με περιεκτικότητα σε κάδμιο μικρότερη από 20 mg / kg.
Η χρήση λιπασμάτων που παράγονται από οργανικά απόβλητα στη γεωργία θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για λιπάσματα με βάση τα ορυκτά, η παραγωγή των οποίων έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εξαρτάται από τις εισαγωγές φωσφορικού πετρώματος, ενός περιορισμένου πόρου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανακύκλωση βιολογικών αποβλήτων θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως και το 30 % των μη οργανικών λιπασμάτων. Σήμερα η ΕΕ εισάγει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους φωσφορικών αλάτων ετησίως, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και το 30% αυτού του συνόλου με εκχύλιση από ιλύ καθαρισμού λυμάτων, βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, κρέας, οστεάλευρα και κοπριά.
Η προκαταρκτική πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή υπόκειται πλέον σε επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη και θα καταστεί υποχρεωτικός το 2022.
Σχέδιο δράσης
Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την κυκλική οικονομία περιλαμβάνει:
-Χρηματοδότηση ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και 5,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία·
-Δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά το ήμισυ ως το 2030
-Ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για δευτερογενείς πρώτες ύλες, προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά·
-Μέτρα στο πρόγραμμα εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό 2015-2017 για την προώθηση της επισκευασιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ανακυκλωσιμότητας των προϊόντων, πέραν της ενεργειακής απόδοσης·
-Αναθεώρηση του κανονισμού για τα λιπάσματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των οργανικών και παραγόμενων από απόβλητα λιπασμάτων στην ενιαία αγορά και να υποστηριχθεί ο ρόλος των βιολογικών θρεπτικών συστατικών·
-Στρατηγική για τις πλαστικές ύλες στην κυκλική οικονομία, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όσον αφορά την ανακυκλωσιμότητα, τη βιοαποδομησιμότητα, την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στα πλαστικά, καθώς και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για σημαντική μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων·
-Σειρά δράσεων για την επαναχρησιμοποίηση του νερού, στις οποίες περιλαμβάνεται νομοθετική πρόταση σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση του νερού.
Σχετικά Άρθρα
- ΕE: χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων
- Δήμος Πλατανιά: ξεκινά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης
- ΣΥΡΙΖΑ: για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο συνέδριο της ΕΕΔΣΑ
- Re-Battery: ανακύκλωση & τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, στο 7ο συνέδριο ΕΕΔΣΑ
- Στην πρώτη γραμμή για την κλιματική αλλαγή
- «Forum Κυκλικών Πόλεων»: κίνητρα σε πολίτες, επιχειρήσεις, ΟΤΑ