Στα Βαλκάνια οι πιο «βρώμικες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΧωροταξία 11 Ιανουαρίου 2022 Αργύρης
Οι 18 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και λιθάνθρακα που λειτουργούν σε 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξέπεμπαν το 2020 2,5 φορές μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του θείου από τους 221 σταθμούς αντίστοιχης τεχνολογίας στην ΕΕ αθροιστικά, σύμφωνα με την έκθεση «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τα Δυτικά Βαλκάνια» που παρουσίασαν σήμερα το Green Tank και το CEE Bankwatch Network.
Η εντυπωσιακή στατιστική καταδεικνύει αφενός την παλαιότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, αφετέρου την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, εφόσον δεν ακολουθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ή δεν αναγκαστούν να το κάνουν με την επιβολή υποχρέωσης στις χώρες – μέλη που δεν επιβάλουν φόρο άνθρακα, να αγοράζουν πιστοποιητικά εκπομπών για τα προϊόντα που εξάγουν στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μετάβαση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και με τη συμμετοχή αυτών οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο, δηλαδή των εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία και των τοπικών κοινωνιών στις λιγνιτικές περιοχές. Απαιτεί επιπλέον την κινητοποίηση σημαντικών δημοσίων πόρων, οι οποίοι πρέπει να κατανεμηθούν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με τρόπο που να αποφεύγει τα λάθη τα οποία έγιναν στον σχεδιασμό του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
«Για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις μίας απότομης μετάβασης, όπως αυτή που συμβαίνει στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν άμεσα τη μετάβαση των λιγνιτικών τους περιοχών. Η ΕΕ χρειάζεται να παράσχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η ταχύτητα μετάβασης πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στα κριτήρια κατανομής ώστε να αξιολογηθεί σωστά ο επείγων χαρακτήρας της μετάβασης σε κάθε χώρα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής της δεξαμενής σκέψης The Green Tank.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης βρίσκεται στη διεύθυνση δείτε εδώ
Σχετικά Άρθρα
- Green Tank: εφικτή η μείωση φυσικού αερίου με ΑΠΕ, λιγνίτη και εξοικονόμηση
- Κοζάνη: ορίστηκαν πραγματογνώμονες για την έκρηξη στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής
- Από ΑΠΕ η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο δεκάμηνο
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: επενδύει στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία
- ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Damco Energy: Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη
- Συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια