ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Επενδυτικό μπαράζ ύψους 12-15 δισεκ. ευρώ σχεδιάζει ο όμιλος Macquarie στην ελληνική αγορά, σε κλάδους που ξεκινούν από την ενέργεια και φθάνουν στις υποδομές,...  Macquarie: επενδύσεις ύψους 12-15 δις ευρώ  σχεδιάζει στην Ελλάδα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Επενδυτικό μπαράζ ύψους 12-15 δισεκ. ευρώ σχεδιάζει ο όμιλος Macquarie στην ελληνική αγορά, σε κλάδους που ξεκινούν από την ενέργεια και φθάνουν στις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση κ.α. 

Η Macquarie, υπενθυμίζεται, είναι ο στρατηγικός επενδυτής στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς εξαγόρασε το 49 % των μετοχών του Διαχειριστή έναντι συνολικού τιμήματος 2,1 δισεκ ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνεται στον επενδυτικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Ήδη την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 ανακοινώθηκε η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 μεγαβάτ στην Προσοτσάνη Δράμας από την CERO, εταιρεία συμμετέχει η Macquarie, επενδυτικού κόστους κοντά στα 80 εκατ. ευρώ. Πέρα από το μέγεθος της επένδυσης, που είναι σημαντικό, το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί ορόσημο για την ελληνική αγορά καθώς είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει με το καθεστώς των διμερών συμβολαίων (Purchase Power Agreement, PPA) απευθείας πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στους καταναλωτές (ενώ ο κανόνας ως τώρα είναι η πώληση της ενέργειας στο σύστημα σε εγγυημένη τιμή ή σε τιμή που προκύπτει από τους κρατικούς διαγωνισμούς).

Αγοραστής της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό της Δράμας όπως ανακοινώθηκε χθες στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου θα είναι η ελβετική AXPOEnergy. Η τιμή πώλησης της ενέργειας δεν έγινε γνωστή, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι κυμαίνεται κοντά στην τιμή που διαμορφώθηκε κατά τον διαγωνισμό για ΑΠΕ του 2021, δηλαδή κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (όταν οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης κυμαίνονται στα 200-300 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Πληροφορίες από κύκλους της CERO ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός στον ενεργειακό τομέα τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει επενδύσεις σε μονάδες ισχύος άνω των 4 γιγαβάτ, που κατά το μεγαλύτερο μέρος θα είναι φωτοβολταϊκά, εκ των οποίων το 1 γιγαβάτ είναι σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο με προοπτική έναρξης κατασκευής το 2023 και ολοκλήρωση το 2024 – 2025. Το σύνολο των έργων κατά τις ίδιες πληροφορίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα των PPA, εκτός διαγωνισμών σε τιμές επίσης κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα με προοπτική περαιτέρω μείωσης τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες για πώληση της ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με ενεργοβόρεςβιομηχανίες και άλλες. Η CERO είναι σε διαπραγματεύσεις για δραστηριοποίηση και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί όταν η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα (στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το 2023) και ότι η χώρα μπορεί να γίνει η βάση για την δραστηριοποίηση του ομίλου στα Βαλκάνια όπου δεν έχει ως τώρα παρουσία.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας