Μαξίμου: ενεργειακοί κόμβοι ΑΠΕ οι βραχονησίδες του Αιγαίου
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΥποδομέςΧωροταξία 19 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Οι ελληνικές βραχονησίδες μπορούν να αξιοποιηθούν ως ενεργειακοί κόμβοι (energy hubs) ΑΠΕ και ταυτοχρόνως να θωρακιστούν ως ενεργειακές επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσημαίνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κ. Γιώργος Κρεμλής.
Ο κ. Γιώργος Κρεμλής αναλύει στο ecopress και τη δημοσιογράφο κα Γιούλη Μανώλη την πρότασή του να αξιοποιηθούν οι βραχονησίδες ως ενεργειακοί κόμβοι, την οποία κατέθεσε από το βήμα της εκδήλωσης Bravo Sustainability Awards, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, με θέμα «Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης».
ΕΣΕΚ
Η ομιλία του κ. Κρεμλή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Το ευρύ ακροατήριο της εκδήλωσης την παρακολούθησε με προσοχή, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές εξελίξεις, με ευρωπαϊκές και διεθνείς επενδυτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις ενω εκφωνήθηκε την παραμονή της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 παρουσιάζεται από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να λάβει έγκριση, το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Ως ιδανική λύση για το ενεργειακό πρόβλημα όχι μόνο της νησιωτικής αλλά και μέρους της ηπειρωτικής χώρας παρουσίασε στο ecopress, ο κ. Κρεμλής την αξιοποίηση των βραχονησίδων, τονίζοντας ότι:
-“O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που είναι από τα πιο φιλόδοξα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιλαμβάνει πιο υψηλούς στόχους (για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες”. Σημείωσε επίσης, ότι “το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βαρκελώνη, ήταν απογοητευτικό”.
Πλεονεκτήματα
Αναφορικά με την αξιοποίηση των βραχονησίδων, ως ενεργειακών κόμβων ο κ Κρεμλής σημειώνει ότι:
-«Μία τέτοια λύση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θέτει ζητήματα κοινωνικής αποδοχής, διότι στις βραχονησίδες δεν υπάρχουν περίοικοι». Όπως υπογράμμισε θα πρέπει να προηγηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, με αδειοδότηση από το κράτος, ένταξη σε χωροταξικό σχέδιο, εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε έργο εγκατάτασης ΑΠΕ και προκήρυξη διαγωνισμού «με όρους καθορισμένους εκ των προτέρων από το κράτος».
Σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή η αξιοποίηση των βραχονησίδων θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, αλλά και αποθήκευση ενέργειας με μπαταρία. Μάλιστα ανάλογα με τη βραχονησίδα μπορεί να γίνει συνδυασμός ΑΠΕ με αξιοποίηση και της ενέργειας από τα κύματα.
Η πρόταση του πρωθυπουργικού συμβούλου προβλέπει την ενεργειακή κάλυψη παρακείμενων κατοικημένων νησιών των βραχονησίδων αλλά και τροφοδοσία του εθνικού ενεργειακού συστήματος, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις, με αποκλειστικά καθαρή ενέργεια, όπως είναι η ενέργεια από ΑΠΕ.
Η σύνδεση των βραχονησίδων με τα κατοικημένα νησία και την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει με υποβρύχια καλώδια, σημειώνει ο ίδιος.
Η πρόταση του κ Κρεμλή καλύπτει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, ενώ ο ίδιος ανέφερε ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η Σαντορίνη «γειτνιάζει» με τρεις βραχονησίδες, οι οποίες θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετούν τις πολύ αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Απαντώντας σε ερώτημα για τη διεθνή εμπειρία σχετικά με το μοντέλο που προτείνει ο κ. Κρεμλής σχολίασε ότι θα ήταν κρίμα να γίνουν στην Ελλάδα θαλάσσια πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες στερεωμένες στον πυθμένα της θάλασσας. Η βραχονησίδα, τόνισε, έχει το πλεονέκτημα του στέρεου εδάφους.
Θωράκιση των νησιών
Σε ερώτημα για την αξιοποίηση των βραχονησίδων που παρουσιάζονται γκρίζες στους τουρκικούς χάρτες, όπως συμβαίνει με τα Ίμια, ο κ. Κρεμλής απάντησε επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη ΑΠΕ σε μία χώρα-μέλος αποτελεί εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, συνεπώς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες θωρακίζει τα νησιά, διότι «θα θεωρούνται πλέον ως επενδύσεις της ΕΕ».
Ο κ. Κρεμλής έχει μακρά σταδιοδρομία σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κρατικούς φορείς, με έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική. Είναι διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας. Υπηρετεί στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.
Είναι επίσης πρόεδρος του Bureau της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, συμβάσεις της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, που διασφαλίζουν πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων μελετώνται ενδελεχώς στα πρώτα στάδια σχεδιασμού κι ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων. Θα προεδρεύσει στη Διάσκεψη των Μερών τον Δεκέμβριο του 2020.
Βαρκελώνη
Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε απογοητευτικό το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρκελώνη, ενώ χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, «από τα πιο φιλόδοξα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιλαμβάνει πιο υψηλούς στόχους (για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες».
Επενδύσεις στο Αιγαίο
Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς στον απόηχο των ανακοινώσεων του κ. Γιώργου Κρεμλή, συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοστάκη για θέματα ενέργειας, ενόψει της τελικής έγκρισης του ΕΣΕΚ με εισήγηση του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη σημειώνουν στο ecopress, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να ενεργοποιήσει ενεργειακές επενδύσεις ΑΠΕ άνω των 10 δις ευρώ στο Αιγαίο, ελληνικών και ξένων ομίλων, οι οποίες εκρεμμούν και καθυστερούν επι πολλά χρόνια.
Σχετικά σημειώνεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης το έργο «Αιγαίο» του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Eunice Energy Group (EEG), το οποίο αφορά σε άμεση ιδιωτική επένδυση 1,8 δις ευρώ, για την εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών σε βραχονησίδες. Επένδυση, που αποτελεί τη μοναδική εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελληνική διασύνδεση του Southern Aegean Interconnector,(S.A.I.), ως έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), η οποία συμπληρώνει το χάρτη των ευρωπαϊκών ενεργειακών διασυνδέσεων ΑΠΕ τόσο προς το Βόρειο Αιγαίο, την Βαλκανική και την Ευρώπη, όσο και προς την Κρήτη, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αφρική.
Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μπορούν να προχωρήσουν ενεργειακές επενδύσεις ΑΠΕ άνω των 10 δις ευρώ που προωθούνται από ελληνικούς και διθνείς ομίλους όπως ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΙΚΑ Κοπελούζος, ROKAS – IBERDROLA, ΕΝΤΕΚΑ, EUNICE ENERGY κ.ά., που σχεδιάζουν αιολικά πάρκα στο Αιγαίο.
Αυτές οι επενδύσεις σημειώνεται σχετικά ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα και συνδυάζονται με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αλλά και τη συμμετοχή της ΔΕΗ.
Γεράσιμος Θωμάς
Από το βήμα της εκδήλωσης Bravo Sustainability Awards ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στο σχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) στη μεταλιγνιτική εποχή. Όπως είπε το σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το λιγνίτη. Την επόμενη εβδομάδα θα συσταθεί η διυπουργική επιτροπή που θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ο υφυπουργός συνέστησε εξάλλου στις ενεργειακές εταιρείες της χώρας και στη ΔΕΗ να γίνουν εξωστρεφείς και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή αναδιάρθρωση των Βαλκανίων, καθώς, όπως είπε, το 90% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα Βαλκάνια είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.
Σημείωσε τέλος, ότι με την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους μειώνεται παράλληλα και η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς ο ενεργειακός εφοδιασμός θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον ήλιο και τον άνεμο.
ΣΕΒ
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Γιάννης Πανιάρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τόσο αναφορικά με τις επιπτώσεις στο κλίμα (όπως είπε προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις και θα επηρεαστεί ο τουρισμός, καθώς θα αλλάξουν οι περίοδοι αλλά και οι περιοχές), όσο και σε σχέση με τον λεγόμενο κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Δηλαδή την προοπτική να μετακομίσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε γειτονικές τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν πολιτικές αντιμετώπισης και κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος ζήτησε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνολικά.
Σχετικά Άρθρα
- Ενεργειακή ακρίβεια: πάνω από 10 δις ευρώ οι φετινές επιδοτήσεις
- Προσεισμικός έλεγχος κατά προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία
- Τα άμεσα μέτρα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο και Πάρνηθα
- Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες της ενεργειακής κρίσης
- 2nd Energy Law Forum: συνέδριο για τις ενεργειακές εξελίξεις
- Σύσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια